12 przerażających faktów na temat krowiego mleka ze sklepowych półek

1290056869 bee5fd99a2 z 12 przerażających faktów na temat krowiego mleka ze sklepowych półekBadania przeprowadzo w Szwecji wykazały, że kobiety kobiety spożywające więcej niż 3 szklanki mleka dziennie miały prawie dwukrotnie większć śmiertelność w ciągu 20 lat w porównaniu do kobiet, które spożywały mniej niż jedną szklankę mleka dziennie Czytaj dalej…

 

Co więcej, w grupie kobiet pijących większą ilość mleka nie zauważono poprawy w stanie ich kości. Zaobserwowano nawet większą ilość złamań, szczególnie kości udowej. Naukowcy potwierdzili również, że D-galaktoza, będąca produktem rozkładu laktozy, okazała się prozapalna.

 

 12 faktów związanych z piciem krowiego mleka ze sklepowych półek potwierdzonych badaniami naukowymi

doctor holding test tube in medical lab 1 12 przerażających faktów na temat krowiego mleka ze sklepowych półek

  1. W badaniach obserwacyjnych zarówno w różnych krajach, jak i w pojedynczych populacjach wyższe spożycie mleka wiązało się ze zwiększonym ryzykiem raka gruczołu krokowego.

  2. Obserwacyjne badania kohortowe wykazały, że wyższe spożycie mleka wiąże się z wyższym ryzykiem raka jajnika.

  3. Białko mleka krowiego może odgrywać rolę w wywoływaniu cukrzycy typu 1 w procesie zwanym mimiką molekularną.

  4. W wielu krajach populacje spożywające większej ilości mleka mają wyższe wskaźniki stwardnienia rozsianego.

  5. W interwencyjnych eksperymentach na zwierzętach i badaniach na ludziach wykazano, że białka mleka zwiększają poziom IGF-1 (Insulin-like Growth Factor-1). Zwiększone stężenie IGF-1 wiąże się z powstawaniem nowotworów.

  6. W interwencyjnych eksperymentach na zwierzętach i ludziach wykazano, że białko mleczne powoduje podwyższony poziom cholesterolu (w badaniach na ludziach i zwierzętach) i miażdżycy tętnic (w badaniach na zwierzętach).

  7. Pierwotne białko mleczne (kazeina) sprzyja powstawaniu różnego rodzaju raka, co potwierdziły badania przeprowadzone na zwierzętach.

  8. Badania na zwierzętach wykazały, że D-galaktoza zawarta w mleku jest prozapalna i faktycznie przyczynia się do starzenia się zwierząt.

  9. Wyższe spożycie mleka sprzyja powstawaniu trądzika.

  10. U kobiet spożycie mleka jest związane z zaparciami i zakażeniami usznymi.

  11. Mleko jest najczęściej zgłaszanym alergenem żywnościowym na świecie.

  12. Większa część populacji na świecie nie może odpowiednio strawić mleka z powodu nietolerancji laktozy.

     

W wynikach badań coraz częściej potwierdza się, że krowie mleko nie jest naturalnym napojem dla naszego gatunku. Ciężko mi zrozumieć, jak potężne są koncerny mleczarskie, które w swych działaniach marketingowych dwoją się i troją by przekonać społeczeństwo do swoich produktów. Pomijając już (choć pomijać nie wolno!) dramatyczne warunki hodowli krów trzeba jasno powiedzieć, że mleko jest szkodliwe dla naszego organizmu, co potwierdza coraz większa ilość niezależnych badań naukowych, przeprowadzanych na całym świecie.

Źródło/badania:
1. Michaelsson K, Wolk A, Langenskiold S, et al. Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men: cohort studies. Bmj 2014;349:g6015. BMJ
2. Lanou AJ. Should dairy be recommended as part of a healthy vegetarian diet? Counterpoint. The American journal of clinical nutrition 2009;89:1638S-42S. PubMed
3. Dahl-Jorgensen K, Joner G, Hanssen KF. Relationship between cows’ milk consumption and incidence of IDDM in childhood. Diabetes Care 1991;14:1081-3. PMC
4. Malosse D, Perron H, Sasco A, Seigneurin JM. Correlation between milk and dairy product consumption and multiple sclerosis prevalence: a worldwide study. Neuroepidemiology 1992;11:304-12. PubMed
5. Key TJ. Diet, insulin-like growth factor-1 and cancer risk. Proc Nutr Soc 2011:1-4. PubMed
6. Kritchevsky D. Dietary protein, cholesterol and atherosclerosis: a review of the early history. The Journal of nutrition 1995;125:589S-93S. PubMed
7. Gardner CD, Messina M, Kiazand A, Morris JL, Franke AA. Effect of two types of soy milk and dairy milk on plasma lipids in hypercholesterolemic adults: a randomized trial. Journal of the American College of Nutrition 2007;26:669-77. PubMed
8. Youngman LD, Campbell TC. Inhibition of aflatoxin B1-induced gamma-glutamyltranspeptidase positive (GGT+) hepatic preneoplastic foci and tumors by low protein diets: evidence that altered GGT+ foci indicate neoplastic potential. Carcinogenesis 1992;13:1607-13. PubMed
9. Spencer EH, Ferdowsian HR, Barnard ND. Diet and acne: a review of the evidence. Int J Dermatol 2009;48:339-47. PubMed
10. Caffarelli C, Baldi F, Bendandi B, Calzone L, Marani M, Pasquinelli P. Cow’s milk protein allergy in children: a practical guide. Italian journal of pediatrics 2010;36:5. PMC
11. Rona RJ, Keil T, Summers C, et al. The prevalence of food allergy: a meta-analysis. J Allergy Clin Immunol 2007;120:638-46. PubMed

 

Może podobne wpisy Cię zainteresują?

Kliknij ikonę i podziel się ze znajomymi!

24 myśli nt. „12 przerażających faktów na temat krowiego mleka ze sklepowych półek

  1. antymilk

    po komentarzach tych oburzonych, wiernych koscioła mleka naszego powszedniego można zaobserwowac jakie supstoszenie w ich umyslach dokonała wielopokoleniowa propaganda przemysłu melczarskiego. moj syn ma prawie dwa lata i nigdy nie byl karmiony krowim mlekiem – ma doskonale wyniki, ani razu nie maial zaparcia ani biegunki , ani kolki, nigdy nie byl chory.

    Odpowiedz
      1. admin

        Witam, wrzucanie wszystkich przetworów mlecznych do jednego wora jest trochę, jak wylanie dziecka z kąpielą. Mlekiem np kwaśnym ( takim wiejskim ), leczy się wiele przypadłości np. jelitowych, skórnych etc. i o tym można poczytać w necie – więc nie do końca mleko jest be.

        Odpowiedz
  2. Mario

    Greenie , obecnie mleko to nie mleko , pozbawione jest naturalnej flory bakteryjnej sama chemia
    dlatego mleko nie można odstawić na zsiadłe , chyba że zakupione BEZPOŚREDNIO u gspodarza

    Odpowiedz
      1. asia

        to ja poproszę o podanie tytułu chociażby jednej pracy naukowej, że mleko krowie szkodzi. Chodzi o mleko prosto od krowy a nie o mleko-podobne produkty z półek sklepowych

        Odpowiedz
        1. Adam Autor wpisu

          https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4890836/
          Powyżej przedstawiam adres artykułu opierającego się na sporej liczbie przeprowadzonych badań (badania przedstawione poniżej artykułu), które dotyczyły ryzyka spożywania surowego mleka.
          Zgadzam się, że „mleko” sklepowe jest zupełnie czymś innym… i takiego „mleka” i jego przetworów dotyczyły wyniki badań, które przedstawiłem we wpisie. Dodatkowo zaznaczam, że we wpisie nie padło zdanie „mleko prosto od krowy” lub „surowe mleko”. Pozdrawiam

          Odpowiedz
      1. Kaśka

        Woda jest bezzapachowa i bezbarwna, mleko migdałowe/kokosowe/sojowe/ryżowe/orzechowe to biały tłustawy płyn, przez co zdecydowanie bliżej mu do mleka niż do wody…
        Kotlet to określenie ogólne – za słownikiem PWN: „kotlet «bite, mielone lub siekane mięso, czasami także jajka, ziemniaki, soja itp., odpowiednio uformowane, smażone na tłuszczu» „. Co innego kotlet, a co innego placek. Zresztą z mlekiem jest tak samo… Kwestia semantyki, a nie widzimisię.
        Pozdrawiam

        Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *