Badania przeprowadzo w Szwecji wykazały, że kobiety kobiety spożywające więcej niż 3 szklanki mleka dziennie miały prawie dwukrotnie większć śmiertelność w ciągu 20 lat w porównaniu do kobiet, które spożywały mniej niż jedną szklankę mleka dziennie Czytaj dalej…
Co więcej, w grupie kobiet pijących większą ilość mleka nie zauważono poprawy w stanie ich kości. Zaobserwowano nawet większą ilość złamań, szczególnie kości udowej. Naukowcy potwierdzili również, że D-galaktoza, będąca produktem rozkładu laktozy, okazała się prozapalna.
12 faktów związanych z piciem krowiego mleka ze sklepowych półek potwierdzonych badaniami naukowymi
-
W badaniach obserwacyjnych zarówno w różnych krajach, jak i w pojedynczych populacjach wyższe spożycie mleka wiązało się ze zwiększonym ryzykiem raka gruczołu krokowego.
-
Obserwacyjne badania kohortowe wykazały, że wyższe spożycie mleka wiąże się z wyższym ryzykiem raka jajnika.
-
Białko mleka krowiego może odgrywać rolę w wywoływaniu cukrzycy typu 1 w procesie zwanym mimiką molekularną.
-
W wielu krajach populacje spożywające większej ilości mleka mają wyższe wskaźniki stwardnienia rozsianego.
-
W interwencyjnych eksperymentach na zwierzętach i badaniach na ludziach wykazano, że białka mleka zwiększają poziom IGF-1 (Insulin-like Growth Factor-1). Zwiększone stężenie IGF-1 wiąże się z powstawaniem nowotworów.
-
W interwencyjnych eksperymentach na zwierzętach i ludziach wykazano, że białko mleczne powoduje podwyższony poziom cholesterolu (w badaniach na ludziach i zwierzętach) i miażdżycy tętnic (w badaniach na zwierzętach).
-
Pierwotne białko mleczne (kazeina) sprzyja powstawaniu różnego rodzaju raka, co potwierdziły badania przeprowadzone na zwierzętach.
-
Badania na zwierzętach wykazały, że D-galaktoza zawarta w mleku jest prozapalna i faktycznie przyczynia się do starzenia się zwierząt.
-
Wyższe spożycie mleka sprzyja powstawaniu trądzika.
-
U kobiet spożycie mleka jest związane z zaparciami i zakażeniami usznymi.
-
Mleko jest najczęściej zgłaszanym alergenem żywnościowym na świecie.
-
Większa część populacji na świecie nie może odpowiednio strawić mleka z powodu nietolerancji laktozy.
W wynikach badań coraz częściej potwierdza się, że krowie mleko nie jest naturalnym napojem dla naszego gatunku. Ciężko mi zrozumieć, jak potężne są koncerny mleczarskie, które w swych działaniach marketingowych dwoją się i troją by przekonać społeczeństwo do swoich produktów. Pomijając już (choć pomijać nie wolno!) dramatyczne warunki hodowli krów trzeba jasno powiedzieć, że mleko jest szkodliwe dla naszego organizmu, co potwierdza coraz większa ilość niezależnych badań naukowych, przeprowadzanych na całym świecie.
Źródło/badania:
1. Michaelsson K, Wolk A, Langenskiold S, et al. Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men: cohort studies. Bmj 2014;349:g6015. BMJ
2. Lanou AJ. Should dairy be recommended as part of a healthy vegetarian diet? Counterpoint. The American journal of clinical nutrition 2009;89:1638S-42S. PubMed
3. Dahl-Jorgensen K, Joner G, Hanssen KF. Relationship between cows’ milk consumption and incidence of IDDM in childhood. Diabetes Care 1991;14:1081-3. PMC
4. Malosse D, Perron H, Sasco A, Seigneurin JM. Correlation between milk and dairy product consumption and multiple sclerosis prevalence: a worldwide study. Neuroepidemiology 1992;11:304-12. PubMed
5. Key TJ. Diet, insulin-like growth factor-1 and cancer risk. Proc Nutr Soc 2011:1-4. PubMed
6. Kritchevsky D. Dietary protein, cholesterol and atherosclerosis: a review of the early history. The Journal of nutrition 1995;125:589S-93S. PubMed
7. Gardner CD, Messina M, Kiazand A, Morris JL, Franke AA. Effect of two types of soy milk and dairy milk on plasma lipids in hypercholesterolemic adults: a randomized trial. Journal of the American College of Nutrition 2007;26:669-77. PubMed
8. Youngman LD, Campbell TC. Inhibition of aflatoxin B1-induced gamma-glutamyltranspeptidase positive (GGT+) hepatic preneoplastic foci and tumors by low protein diets: evidence that altered GGT+ foci indicate neoplastic potential. Carcinogenesis 1992;13:1607-13. PubMed
9. Spencer EH, Ferdowsian HR, Barnard ND. Diet and acne: a review of the evidence. Int J Dermatol 2009;48:339-47. PubMed
10. Caffarelli C, Baldi F, Bendandi B, Calzone L, Marani M, Pasquinelli P. Cow’s milk protein allergy in children: a practical guide. Italian journal of pediatrics 2010;36:5. PMC
11. Rona RJ, Keil T, Summers C, et al. The prevalence of food allergy: a meta-analysis. J Allergy Clin Immunol 2007;120:638-46. PubMed
Taaa znowu potężne koncerny . Mleko ma wspaniały smak i konsystencję. Po prostu. Osobiście nie toleruje laktozy ,pije mleko bezlaktozowe. Mleko kozie, ryżowe probowalam ale to produkty które niestety nie posiadają właściwości mleka. Niemniej mleko traktuje jak dodatek smakowy do herbaty i kakao ,Nie pije najwyżej 20 ml dziennie (1/10 szklanki)
Nie tolerujesz laktozy geniuszu, bo nie jestes cielakiem. Krowie mleko jest przeznaczone wyłącznie dla cieląt, tak samo jak psie dla szczeniąt itd. Pijesz psie mleko?
Na świecie coraz częściej się o tym mówi. Ale Polska jak zwykle 100 lat za murzynami 🙁
To wszystko dotyczy mleka przetworzonego i pasteryzowanego , mleko świeże jest zasadotwórcze a stare tzn. więcej niż doba jest kwasotwórcze ; Nie jest mlekiem chemiczny roztwór sprzedawany w sklepach .
No właśnie jest to wyrób mleko podobny
http://archeowiesci.pl/2015/06/11/skad-ten-allel/
http://archeowiesci.pl/2012/12/13/najstarsze-sery-swiata-z-polski/
Nosiciele haplogrupy R1a-Słowianie,Ariowie dają radę z trawieniem mleka
choć dla zdrowotności stworzyli kefiry,jogurty i maślanki
Już od dawna wiadomo, że mleko i jego przetwory są szkodliwe dla naszego zdrowia!
po komentarzach tych oburzonych, wiernych koscioła mleka naszego powszedniego można zaobserwowac jakie supstoszenie w ich umyslach dokonała wielopokoleniowa propaganda przemysłu melczarskiego. moj syn ma prawie dwa lata i nigdy nie byl karmiony krowim mlekiem – ma doskonale wyniki, ani razu nie maial zaparcia ani biegunki , ani kolki, nigdy nie byl chory.
Mowa o mleku surowym, ugotowanym ( pasteryzowanym), kwaśnym, przetworzonym (kefir, jogurt, twarogi, sery etc)? To dość istotne info.
Badania dotyczyły zarówno mleka pełnotłustego jak i jego przetworów (sery, joigurty…)
Witam, wrzucanie wszystkich przetworów mlecznych do jednego wora jest trochę, jak wylanie dziecka z kąpielą. Mlekiem np kwaśnym ( takim wiejskim ), leczy się wiele przypadłości np. jelitowych, skórnych etc. i o tym można poczytać w necie – więc nie do końca mleko jest be.
Greenie , obecnie mleko to nie mleko , pozbawione jest naturalnej flory bakteryjnej sama chemia
dlatego mleko nie można odstawić na zsiadłe , chyba że zakupione BEZPOŚREDNIO u gspodarza
Kto wymyśla te brednie?
Dziękuję za rzetelny komentarz. Pozdrawiam
Kto dokładnie przeprowadził te badania, adres placówki, telefon itd.? Niema żadnej informacji, ściema jakich mało
Badania podane w źródłach. Pozdrawiam
szkodliwe jest „mleko” z kartonika. Mleko prosto od krowy jest zdrowe a szczególnie mleko kwaśne. Słaby artykuł;(
Bardzo proszę o podanie źródła badań potwierdzających, że mleko krowie jest zdrowe dla człowieka.
to ja poproszę o podanie tytułu chociażby jednej pracy naukowej, że mleko krowie szkodzi. Chodzi o mleko prosto od krowy a nie o mleko-podobne produkty z półek sklepowych
https://nutritionfacts.org/questions/raw-milk-versus-pasteurized-milk/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4890836/
Powyżej przedstawiam adres artykułu opierającego się na sporej liczbie przeprowadzonych badań (badania przedstawione poniżej artykułu), które dotyczyły ryzyka spożywania surowego mleka.
Zgadzam się, że „mleko” sklepowe jest zupełnie czymś innym… i takiego „mleka” i jego przetworów dotyczyły wyniki badań, które przedstawiłem we wpisie. Dodatkowo zaznaczam, że we wpisie nie padło zdanie „mleko prosto od krowy” lub „surowe mleko”. Pozdrawiam
jeszcze jest książka „Z daleka od mleka” chyba Bożena Przyjemska
Czy chodzi o spożycie mleka krowiego czy każdego rodzaju – migdałowe, kokosowe, sojowe, ryżowe także?
Chodzi o mleko krowie.
Nie ma czegoś takiego jak mleko migdałów . To tak jak nazwanie placka sojowego kotletem.
To coś to jest woda z migdałów
Woda jest bezzapachowa i bezbarwna, mleko migdałowe/kokosowe/sojowe/ryżowe/orzechowe to biały tłustawy płyn, przez co zdecydowanie bliżej mu do mleka niż do wody…
Kotlet to określenie ogólne – za słownikiem PWN: „kotlet «bite, mielone lub siekane mięso, czasami także jajka, ziemniaki, soja itp., odpowiednio uformowane, smażone na tłuszczu» „. Co innego kotlet, a co innego placek. Zresztą z mlekiem jest tak samo… Kwestia semantyki, a nie widzimisię.
Pozdrawiam