Awokado obowiązkowe w naszej diecie!

awokado male Awokado obowiązkowe w naszej diecie!Awokado jako owoc, który w niektórych krajach nazywany jest gruszką aligatora, może zadziwić swoimi właściwościami odżywczymi. Był on spożywany już 7000 tysięcy lat temu, a Aztekowie uznawali go za afrodyzjak i nazywali "masłem Boga".
Czytaj dalej…

 


Jego regularne spożywanie  pomaga poprawić kondycje naszego ciała, zapewnia dostawę ogromnej ilości składników odżywczych oraz pomaga w walce z niektórymi chorobami. Co takiego kryje się w tym produkcie, że zdobywa coraz większą renomę w kuchniach całego świata?

awokado1 Awokado obowiązkowe w naszej diecie!

Wartości odżywcze awokado

* zawiera potas, aż 35% więcej niż banany,
* zawiera duże pokłady witamin B, E i K,
* znane jest jako cenne źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają kontrolować poziom cukru we krwi oraz wzmacniać ściany tętnic,
* w swym składzie zawiera dużą zawartość kwasu oleinowego, obniżającego poziom cholesterolu we krwi,
* zawiera kwas foliowy, którego spożycie wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka zawału serca i chorób serca,
* jest świetnym źródłem glutationy, przeciwutleniacza, który odgrywa ogromną rolę w profilaktyce antynowotworowej oraz spowalnia procesy starzenia,
* zawiera błonnik, dzięki czemu organizm zachowuje sprawność układu trawienia. dodatkowo spowalnia on rozkład węglowodanów i oczyszcza układ pokarmowy,
* to źródło beta-karotenu oraz składników mineralnych, takich jak magnez, potas, cynk, miedź i mangan,
* zawiera aż 15% tłuszczu, co sprawia, że jest bardzo kaloryczny. Jednak nie są to "puste kalorie", gdyż przepełnione są składnikami odżywczymi,
* spożywanie awokado może spowolnić proces utraty pamięci u osób chorych na Alzheimera,
* zawiera antyoksydanty jak luteina, czy glutation, wspierający wątrobę i system nerwowy,
* awokado jest często wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym, ponieważ składniki owocu pobudzają produkcję kolagenu, który pomaga w wygładzaniu zmarszczek oraz nadaje skórze świeży i młody wygląd.

awokado2 Awokado obowiązkowe w naszej diecie!

Ciekawostką jest, że awokado jest owocem uniwersalnym w smaku, dlatego używam go zarówno do sałatek, zup, sosów jak i deserów czy dipów. Dzięki swojej konsystencji bardzo dobrze zagęszcza potrawy. Dla osób jedzących pieczywo jest świetnym (zdrowym) zamiennikiem masła lub margaryny.

Źródła:
http://whfoods.org/genpage.php?tname=foodspice&dbid=5
https://authoritynutrition.com/12-proven-benefits-of-avocado/
https://authoritynutrition.com/foods/avocado/

Może podobne wpisy Cię zainteresują?

Kliknij ikonę i podziel się ze znajomymi!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *