Składniki na same ciastka:
5 dużych łyżek zmielonych migdałów,
5 dużych łyżek wiórków kokosowych,
20 daktyli
1 mała łyżeczka cynamonu
1 mała łyżeczka imbiru
szczypta soli
1 duża łyżka oleju kokosowego (roztopionego)
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki (oprócz oleju kokosowego) dokładnie zmiksuj w robocie kuchennym.
2. Po zmiksowaniu składników dodaj roztopiony olej kokosowy i jeszcze raz wymieszaj,
3. Z tak przygotowanej masy uformuj ciastka. Do tego celu możesz posłużyć się różnego rodzaju formami piekarskimi.
4. Uformowane ciastka włóż do lodówki na 30 min.
5. Gdy ciastka lekko stwardnieją możesz je polać sosem czekoladowym. Przepis znajdziesz tu
Smacznego!
Super ciacha
Rewelka
Matko, te ciastka są OBŁĘDNE! Zrobiłam od razu z podwójnej porcji, połowa zjedzona w trakcie lepienia ciasteczek… pychota!!! Dziękuję za ten przepis.
Adam gdzie kupic takie formy ? moze mi corka przywiezie z Polski tutaj nigdzie nie widzialam
Jeśli córka nie ma w okolicy sklepu z sprzętem kuchennym to polecam allegro lub sklep internetowy z akcesoriami kuchennymi. Na pewno znajdzie 🙂
Skusiłam się jeszcze wieczorem żeby je zrobić ,moje wyszły dużo ciemniejsze.Przypuszczam że przez to że miksowałam w termomixie i wszystko mocniej się rozdrobniło.Teraz chłodzą się w lodówce
Mam nadzieję, że będą smakować 🙂
Czy można czymś zastąpić olej kokosowy?
W surowych przepisach olej kokosowy jest bardzo ważny. Działa jak spoiwo dla pozostałych składników. Dlatego zastąpienie go jest bardzo trudne i ryzykowne. W tym konkretnym przepisie proponował bym namoczyć daktyle przez 15 minut. Wówczas powinny one odpowiednio skleić resztę składników.