Ciastka kakaowo-malinowe bez pieczenia

ciastka malinowe Ciastka kakaowo malinowe bez pieczenia


Składniki (10-12 ciastek):

Masa kakaowa:
1 szklanka zmielonych migdałów
1/2 szklanki wiórków kokosowych
4 łyżki surowego kakao w proszku
5 łyżek syropu klonowego ( opcjonalnie syrop z daktyli, z agawy lub inny słodzik)
3 łyżki oleju kokosowego (roztopionego)
2 łyżki wody

Masa malinowa:
1 szklanka świeżych malin
1/2 szklanki wiórków kokosowych (najlepiej zmielonych)
3 łyżki syropu klonowego (lub innego słodzika)
4 łyżki oleju kokosowego (roztopionego)

Wykonanie:
Wszystkie składniki (oprócz wody) dokładnie zmiksuj w robocie kuchennym. Na końcu dodaj dwie łyżki wody, dzięki czemu masa zrobi się odpowiednio zwarta.

ciastka malinowe 1 Ciastka kakaowo malinowe bez pieczeniaciastka malinone 2 Ciastka kakaowo malinowe bez pieczenia

Z tak przygotowanej masy uformuj kulę i rozwałkuj ją między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (ułatwi to wałkowanie). Grubość powinna wynosić około 3 mm.

ciastka malinowe 3 Ciastka kakaowo malinowe bez pieczeniaciastka malinowe 4 Ciastka kakaowo malinowe bez pieczenia
Z rozwałkowanej masy wytnij krążki. Następnie za pomocą noża przenieś je na talerz i wstaw do lodówki.

ciastka malinowe 5 Ciastka kakaowo malinowe bez pieczeniaciastka malinowe 6 Ciastka kakaowo malinowe bez pieczenia
W czasie, gdy krążki odpowiednio twardnieją w lodówce przygotuj masę malinową. Jedną szklankę wiórków kokosowych zmiel w młynku do kawy (choć nie jest to niezbędne). Następnie zmiksuj je w robocie kuchennym z resztą składników.

ciastka malinowe 7 Ciastka kakaowo malinowe bez pieczeniaciastka malinowe 8 Ciastka kakaowo malinowe bez pieczenia
Tak przygotowaną masę wstaw do zamrażalnika na 5-10 minut. Po odpowiednim stwardnieniu wyłóż nią połowę krążków kakaowych, które następnie przykryj drugą połową lekko dociskając palcami.

ciastka malinowe 9 Ciastka kakaowo malinowe bez pieczeniaciastka malinowe 101 Ciastka kakaowo malinowe bez pieczenia
Gotowe ciastka wstaw do lodówki na 10-15 minut.

ciastka malinowe male Ciastka kakaowo malinowe bez pieczenia
Przechowuj w lodówce do tygodnia. Smakują najlepiej na drugi dzień.

Mam nadzieję, że przepis się podoba. A może spodoba się Twoim znajomym?
Przycisk do udostępnienia go na facebook`u znajdziesz poniżej.

Życzę smacznego!

Adam Graczyński

Może podobne wpisy Cię zainteresują?

Kliknij ikonę i podziel się ze znajomymi!

5 myśli nt. „Ciastka kakaowo-malinowe bez pieczenia

  1. Anka

    Zrobione.Sa pyszne.Nie wyszly mi takie ladne jak tu na blogu,ale najwazniejszy jest smak :)Dziekuje za przepis 🙂

    Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Nawet nie wiesz, jak mnie cieszy Twój komentarz! Nie tylko fakt, że próbujesz moje przepisy, ale że do nich wracasz 🙂 Dzięki wielkie i obiecuję więcej 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *