Ciasto czekoladowo-pomarańczowe z nutą kardamonu

ciasto czekoladowe1 Ciasto czekoladowo pomarańczowe z nutą kardamonu

Składniki (forma 20cmx20cm):
Ciasto:
2 szklanki orzechów włoskich
1 szklanka rodzynek
2/3 szklanki daktyli
4 łyżki surowego kakao w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka cynamonu w proszku
2-3 szczypty kardamonu w proszku
1 szczypta soli morskiej lub himalajskiej
1/4 szklanki soku z pomarańczy

Polewa czekoladowa:
1/5 szklanki oleju kokosowego, rozpuszczonego
3 łyżki surowego kakao w proszku
2 łyżki syropu klonowego lub z agawy
2 łyżki mleka migdałowego

Wykonanie:

Orzechy rozdrobnij w robocie kuchennym. Następnie dodaj resztę składników oprócz soku z pomarańczy i jeszcze raz wszystko wymieszaj miksując przez kilka chwil.

ciasto czekoladowe pomaranczowe z kardamonem Ciasto czekoladowo pomarańczowe z nutą kardamonu
Masę przenieś do miski i dodaj sok z pomarańczy. Całość dokładnie wymieszaj ręką. Masa wyjdzie lepka, ale tym się nie martw – w lodówce odpowiednio stężeje.

ciasto czekoladowe pomaranczowe z kardamonem1 Ciasto czekoladowo pomarańczowe z nutą kardamonu
Formę wyłóż folią kuchenną (co ułatwi późniejsze wyjęcie ciasta), a następnie wypełnij ją ciastem, dokładnie wygładzając jego powierzchnię.

ciasto czekoladowe pomaranczowe z kardamonem2 Ciasto czekoladowo pomarańczowe z nutą kardamonuciasto czekoladowe pomaranczowe z kardamonem3 Ciasto czekoladowo pomarańczowe z nutą kardamonu
Ciasto włóż do zamrażalnika na co najmniej jedną godzinę. Gdy ciasto będzie odpowiednio twarde przygotuj polewę czekoladową. W tym celu rozpuść olej kokosowy, do którego dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj syrop klonowy oraz mleko i jeszcze raz dokładnie całość wymieszaj.

ciasto czekoladowe pomaranczowe z kardamonem4 Ciasto czekoladowo pomarańczowe z nutą kardamonu
Masę czekoladową wylej na ciasto i dokładnie rozprowadź po jego powierzchni. Pamiętaj, że masa bardzo szybko zgęstnieje, dlatego ewentualne wzorki na niej musisz wykonać jak najszybciej.

ciasto czekoladowe pomaranczowe z kardamonem5 Ciasto czekoladowo pomarańczowe z nutą kardamonuciasto czekoladowo pomaranczowe z kardamonem 6 Ciasto czekoladowo pomarańczowe z nutą kardamonu
Całość włóż do zamrażalnika na 10-15 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i pokrój na porcje. Możesz udekorować pomarańczą i listkami mięty.

czekoladowo pomaranczowe male Ciasto czekoladowo pomarańczowe z nutą kardamonu

Mam nadzieję, że przepis się podoba. A może spodoba się Twoim znajomym?
Przycisk do udostępnienia go na facebook`u znajdziesz poniżej.

Smacznego!

Adam Graczyński

(Visited 6 451 times, 89 visits today)

Może podobne wpisy Cię zainteresują?

Kliknij ikonę i podziel się ze znajomymi!

14 myśli nt. „Ciasto czekoladowo-pomarańczowe z nutą kardamonu

    1. Adam Autor wpisu

      W przypadku niektórych przepisów (obawiam się, że również w tym) ręczny blender nie wystarczy. Może on za bardzo rozdrobnić (przemielić) składniki. Blender jest odpowiednim narzędziem do przygotowywania musów, past… W tym przypadku robot będzie najlepszym wyjściem 🙁

      Odpowiedz
  1. Lexaxxion

    Zrobiłam to ciasto. Tylko zamiast orzechów włoskich dałam nerkowce i migdały (taniej wyszło :P). I chyba troszkę za dużo soku z pomarańczy. Mimo wszystko wyszło obłędne <3 Twój blog jest przecudowny <3

    Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Nerkowce i migdały zamiast orzechów włoskich to naprawdę niezły pomysł! 🙂 Super, że smakowało 🙂 Dzięki za miły komentarz 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *