„Kuskus” z kalafiora w sosie z suszonych pomidorów

couccous z kalafiora11 Kuskus z kalafiora w sosie z suszonych pomidorów


Składniki (2-3 porcje):
„Kuskus”:
1/2 kalafiora
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
1/2 żółtej papryki
koperek
kilka rzodkiewek

Sos pomidorowy:
8-10 suszonych pomidorów
1/2 awokado
4 małe ząbki czosnku
kilka pomidorów cherry
1 łyżka syropu klonowego (lub innego słodzika)
oregano
bazylia
sól
pieprz
odrobina wody

Wykonanie:
Kalafior potnij na mniejsze kawałki i zmiksuj w robocie kuchenny.

couscous1 Kuskus z kalafiora w sosie z suszonych pomidorów

couscous2 Kuskus z kalafiora w sosie z suszonych pomidorów

Papryki i rzodkiewkę pokrój w  drobną kostkę. Koperek posiekaj.

couscous3 Kuskus z kalafiora w sosie z suszonych pomidorów
Kalafior wymieszaj w misce z przygotowanymi warzywami i odstaw na bok.

couscous4 Kuskus z kalafiora w sosie z suszonych pomidorów

Wszystkie składniki na sos dokładnie zmiksuj w robocie kuchennym lub blenderze. Jeżeli konsystencja będzie za gęsta dodaj odrobinę wody.

couscous5 Kuskus z kalafiora w sosie z suszonych pomidorówcouscous6 Kuskus z kalafiora w sosie z suszonych pomidorów
Couscous daje się łatwo formować za pomocą form piekarskich. Przechowuj w lodówce. Apetycznie wygląda zarówno wymieszany z sosem jak osobno.

couccous z kalafiora11 Kuskus z kalafiora w sosie z suszonych pomidorów
Życzę smacznego!

Adam Graczyński

(Visited 3 520 times, 61 visits today)

Może podobne wpisy Cię zainteresują?

Kliknij ikonę i podziel się ze znajomymi!

14 myśli nt. „„Kuskus” z kalafiora w sosie z suszonych pomidorów

  1. Martyna

    Zrobiłam dzisiaj na obiad pure z kaszy jęczmiennej w powyższym sosie z suszonych pomidorów i do tego właśnie kalafior + dodatkowo moje ulubione kiełki brokuła. Ten sos mnie zachwycił 🙂

    Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Twoja potrawa brzmi naprawdę nieźle! Super skomponowana, a kiełki brokuła z pewnością dodały świeżości. Ciesze się, że mój sos znalazł swoje miejsce z tym zestawie 🙂

      Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Dorze by były miękkie. Jeżeli są twarde to polecam namoczyć w wodzie przez kilka godzin. Ja użyłem moczonych w oliwie – miękkie.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *