Składniki tarty (22cm – 8 porcji):
Podstawa tarty:
1 szklanka orzechów (według uznania)
3 duże łyżki syropu klonowego
30 daktyli
2 duże łyżki oleju kokosowego
Krem:
3 awokado
1 szczypta soli morskiej
4 duże łyżki syropu klonowego
1/3 szklanki oleju kokosowego – roztopionego
3 duże łyżki kakao
2 małe łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
Posypka:
1 szklanka orzechów (rodzaj według uznania)
Sos czekoladowy – przepis znajdziesz tu
Przygotowanie:
Orzechy zmiksuj w robocie kuchennym (ja używam takiego). Następnie dodaj resztę składników i jeszcze raz zmiksuj, aby wszystko dokładnie połączyć.
Formę wyłóż folią kuchenna, co ułatwi później wyjęcie tarty.
Przygotowaną podstawę wyłóż do formy dokładnie dociskając palcami, a następnie wstaw do lodówki.
Wszystkie składniki na krem zmiksuj w robocie kuchennym na jednolitą masę.
Masę wyłóż na podstawę tarty, a następnie całość włóż do zamrażalnika na około 10-15 minut.
W czasie, gdy tarta jest w zamrażalniku zmiksuj w robocie kuchennym orzechy, które przeznaczysz na posypkę. Pamiętaj, aby orzechy nie były zmiksowane całkowicie, a jedynie posiekane na mniejsze kawałki (w tym celu możesz również użyć noża). Posiekanymi orzechami posyp zastygniętą tartę.
W celu przygotowania sosu czekoladowego zajrzyj tutaj
Tarta smakuje najlepiej na następny dzień.
Smacznego!
Adam Graczyński
Zastąpiłam avocado bananami, syrop klonowy miodem, ale wyszło pyszne 😉 i jakie proste i szybkie w przygotowaniu. Super przepis
Prawdziwy kucharz charakteryzuje się kreatywnością 🙂 Brawo i ciesze się, że smakowało 🙂
ja wlasnie zrobilam z 2 bananów i jednego awokado i tez pychota!! 😀
a czy jest możliwość zastąpienia czymś syropu klonowego?
Syrop klonowy możesz zastąpić miodem lub syropem z agawy. Pozdrawiam
Mmm, wygląda niezwykle zachęcająco 🙂
Czy można (a może trzeba) namoczyć orzechy przed miksowaniem?
Orzechy moczymy lub nie w zależności od przeznaczenia. Jeżeli planujemy z orzechów wykonać mus, krem itp, to namoczenie sprawi, że lepiej zostają zmielone. Jeżeli natomiast chcemy zachować ich twardą strukturę w celu przygotowania podstawy do ciasta, posypki itp, wówczas kruszymy nienamoczone.