Czekoladowa tarta z orzechami bez pieczenia

tarta czekoladowa z orzechami Czekoladowa tarta z orzechami bez pieczenia

Składniki tarty (22cm – 8 porcji):

Podstawa tarty:
1 szklanka orzechów (według uznania)
3 duże łyżki syropu klonowego
30 daktyli
2 duże łyżki oleju kokosowego

Krem:
3 awokado
1 szczypta soli morskiej
4 duże łyżki syropu klonowego
1/3 szklanki oleju kokosowego – roztopionego
3 duże łyżki kakao
2 małe łyżeczki ekstraktu pomarańczowego

Posypka:
1 szklanka orzechów (rodzaj według uznania)

Sos czekoladowy – przepis znajdziesz tu

Przygotowanie:

Orzechy zmiksuj w robocie kuchennym (ja używam takiego). Następnie dodaj resztę składników i jeszcze raz zmiksuj, aby wszystko dokładnie połączyć.

tarta czekoladowa1 Czekoladowa tarta z orzechami bez pieczenia
Formę wyłóż folią kuchenna, co ułatwi później wyjęcie tarty.

tarta czekoladowa2 Czekoladowa tarta z orzechami bez pieczenia
Przygotowaną podstawę wyłóż do formy dokładnie dociskając palcami, a następnie wstaw do lodówki.

tarta czekoladowa 3 Czekoladowa tarta z orzechami bez pieczenia
Wszystkie składniki na krem zmiksuj w robocie kuchennym na jednolitą masę.

tarta czekoladowa 4 Czekoladowa tarta z orzechami bez pieczenia
Masę wyłóż na podstawę tarty, a następnie całość włóż do zamrażalnika na około 10-15 minut.

tarta czekoladowa 5 Czekoladowa tarta z orzechami bez pieczenia
W czasie, gdy tarta jest w zamrażalniku zmiksuj w robocie kuchennym orzechy, które przeznaczysz na posypkę. Pamiętaj, aby orzechy nie były zmiksowane całkowicie, a jedynie posiekane na mniejsze kawałki (w tym celu możesz również użyć noża). Posiekanymi orzechami posyp zastygniętą tartę.
W celu przygotowania sosu czekoladowego zajrzyj tutaj

tarta czekoladowa z orzechami Czekoladowa tarta z orzechami bez pieczenia

Tarta smakuje najlepiej na następny dzień.

Smacznego!

Adam Graczyński

Może podobne wpisy Cię zainteresują?

Kliknij ikonę i podziel się ze znajomymi!

8 myśli nt. „Czekoladowa tarta z orzechami bez pieczenia

    1. Adam Autor wpisu

      Orzechy moczymy lub nie w zależności od przeznaczenia. Jeżeli planujemy z orzechów wykonać mus, krem itp, to namoczenie sprawi, że lepiej zostają zmielone. Jeżeli natomiast chcemy zachować ich twardą strukturę w celu przygotowania podstawy do ciasta, posypki itp, wówczas kruszymy nienamoczone.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *