Czekoladowe babeczki z owocowym nadzieniem

babeczki czekoladowe wypelnieniem11 Czekoladowe babeczki z owocowym nadzieniem

Składniki (6 babeczek):

Masa czekoladowa:
8 dużych łyżek
oleju kokosowego extra virgin
5 dużych łyżek surowego kakao w proszku
3 duże łyżki syropu klonowego

Wypełnienie:
1/2 szklanki mrożonych owoców (rozmrożone)
3 duże łyżki wiórków kokosowych
1 duża łyżka syropu klonowego (opcjonalnie miód)

Pokrycie opcjonalnie:
8 dużych łyżek surowego masła kakaowego (rozpuszczonego)
lub
6 dużych łyżek wiórków kokosowych

Wykonanie:

Olej kokosowy rozpuść w misce zanurzonej w gorącej wodzie. Następnie dodaj kakao i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy, na końcu dodaj syrop klonowy i ponownie wymieszaj (zachowaj kolejność dodawanych składników).

babeczki czekoladowe z owocowym wypelnieniem1 Czekoladowe babeczki z owocowym nadzieniem
Do form silikonowych wlej odpowiednią ilość przygotowanej masy tak, aby wypełniła dno. Następnie wstaw formy do zamrażalnika na 5-10 minut.

babeczki czekoladowe z owocowym wypelnieniem2 Czekoladowe babeczki z owocowym nadzieniem
Rozmrożone owoce, wiórki kokosowe i syrop klonowy zmiksuj razem w robocie kuchennym.

babeczki czekoladowe z owocowym wypelnieniem3 Czekoladowe babeczki z owocowym nadzieniem
Tak przygotowane nadzienie układaj łyżeczką do foremek. Staraj się zachować wolne przestrzenie między ściankami foremek.

babeczki czekoladowe z owocowym wypelnieniem4 Czekoladowe babeczki z owocowym nadzieniem
Pozostałą wolną przestrzeń wypełnij resztą masy czekoladowej. Masa czekoladowa powinna być do tego czasu lekko zgęstniała. Jeżeli jest za twarda umieść miskę ponownie w ciepłej wodzie by lekko ją rozpuścić.

babeczki czekoladowe z owocowym wypelnieniem5 Czekoladowe babeczki z owocowym nadzieniem
Tak wypełnione babeczki wstaw do lodówki na około 20 minut do czasu całkowitego zastygnięcia masy. Po tym czasie powierzchnię możesz opcjonalnie posypać wiórkami kokosowymi lub jak w moim przypadku pokryć cienką warstwą roztopionego masła kakaowego.

babeczki czekoladowe z owocowym wypelnieniem6 Czekoladowe babeczki z owocowym nadzieniem
P.S. Jeżeli chcesz, by czekoladowa masa była bardziej miękka, dodaj 1/3 szklanki zmielonych na proszek migdałów.

Mam nadzieję, że przepis się podoba. A może spodoba się twoim znajomym?
Przycisk do udostępnienia go na facebook`u znajdziesz poniżej.

Życzę smacznego!

Adam Graczyński

Może podobne wpisy Cię zainteresują?

Kliknij ikonę i podziel się ze znajomymi!

26 myśli nt. „Czekoladowe babeczki z owocowym nadzieniem

    1. Adam Autor wpisu

      Obawiam się, że nie rozpusci się w oleju. W takim przypadku będzie go czuć podczas jedzenia…co nie musi być źle 🙂

      Odpowiedz
  1. Monia

    Witam serdecznie, babeczki zrobiłam do pracy na urodziny. Jako weganka bez piekarnika aż podskoczyłam jak zobaczyłam ten przepis 😀 Wyszły cudowne, rozpływające się w ustach. Moim zdaniem w papierkach by nie wyszły, masa jest za ciężka. Ja zrobiłam w sylikonie i przełożyłam do papierków. Jedyna moja uwaga to to, że składników należy dać więcej niż w przepisie, żeby wyszła odpowiednia ilość babeczek. Ja zrobiłam potrójną porcję i wyszło mi 9 małych pralinko-babeczek. Chyba że moje duże łyżki są mniejsze niż Pana 🙂

    Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Witaj,
      Ciesze się bardzo, że smakowały. Często przygotowuję małe porcje potraw, aby były zjedzone świeże bez potrzeby przechowywania w lodówce. Jednak w tym przepisie mogła wystąpić różnica w wielkości form silikonowych. Dlatego ilość gotowych babeczek mogła się nie zgadzać.

      Odpowiedz
  2. Oliwia

    Zrobiłam. Wyszły przepyszne. Zaryzykowałam i zrobiłam od razu 12, ale gdy skosztowałam to nie pożałowałam 😀 Zniknęły w mig. Nie miałam, masła kakaowego, ale posypałam świeżo zmielonymi nerkowcami. Gdy pierwszy raz dowiedziałam się o istnieniu surowej kuchni to się przeraziłam i stwierdziłam, że to nie dla mnie. Ale zaczęłam szukać i Twój blog stał się głównym, który zachęcił mnie do urozmaicenia kuchni tradycyjnej. Dziękuje i czekam na więcej pyszności na Twoim blogu.

    Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Cześć Oliwia! Bardzo Ci dziękuję za zaufanie i wprowadzanie moich przepisów do swojej kuchni. Strasznie mnie cieszy, że babeczki smakowały, a pomysł z kruszonymi nerkowcami jest naprawdę świetny! Na razie mam sporo innych obowiązków, które zabierają mi dużo czasu, ale po wakacjach obiecuję kolejne przepisy, w których nie zabraknie dań obiadowych, koktajli… i oczywiście deserów 🙂 Pozdrawiam Cię serdecznie!

      Odpowiedz
      1. Oliwia

        Wobec tego czekam z niecierpliwością!
        A teraz zajadam się właśnie makaronem z cukinii z sosem „awokadowoszpinakowym” (Co prawda już nie surowe bo na ciepło 😉 ale jakże smaczne)
        Dobrej i spokojnej nocy życzę 😉

        Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Oczywiście, że możesz zastąpić. Myślę,, że syrop z agawy,miód, albo syrop z daktyli będą najlepszymi rozwiązaniami. Pozdrawiam

      Odpowiedz
      1. cynamonka

        Miód się nie rozpuszcza, ja dodawałam i zanim się zorientowałam, że mi osiadł na spodzie, dół babeczek mam niesłodki, co też daje miłe smakowe doznania, ale trzeba o tym pamiętać, bo zostaje i trzeba łyżką nabierać z dołu jak się chce miodowo 😉 Ja na górę dałam olej kokosowy z białą czekoladą (świetnie się rozpuściła), posypałam tartą białą czekoladą i udekorowałam porzeczką, a ze względu na nieudaną próbę ciasteczek czarno-białych (za słaby blender, nie chciał sobie radzić z orzechami i musiałam dodać więcej oleju, co uniemożliwiło wałkowanie) wykorzystałam powstałą masę i drugi wariant zrobiłam na bazie oleju z białą czekoladą, nadzienia „ciasteczkowego” (orzechy, kakao, miód), łyżeczka oryginalnego nadzienia owocowego, które mi zostało z pierwszej partii, zalane białą czekoladą, a na górę dałam bazę oryginalną – kakao z olejem, bo mi zostało za dużo, posypałam białą czekoladą, plus porzeczka na wierzch 😉
        Wyszły absolutnie przepiękne, idealne, kształtne i śliczne, jadą na urodziny zamiast tradycyjnego tortu 😉 aa. wyszło mi każdego rodzaju po 6 i zostało mi składników, na drugi wariant dałam mniej, widocznie mam jakieś foremki mikro 😛

        Odpowiedz
        1. Adam Autor wpisu

          Bardzo fajne rozwiązania. Wszystko musiało wyglądać super. Na pewno będą smakować gościom. Dzięki za pomysły 🙂 Pozdrawiam

          Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Masło kakaowe można zakupić w sklepach ze zdrową żywnością. Nie jest to produkt tani, dlatego jako alternatywę można zastosować wiórki kokosowe, które również nadają elegancki wygląd deseru.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *