Składniki (7-8 kubeczków):
Masa czekoladowa;
6 łyżek oleju kokosowego extra virgin (roztopionego)
2 łyżki syropu klonowego (lub innego słodzika)
3 łyżki kakao (najlepiej surowego)
1 szczypta cynamonu
1/2 szczypty soli (najlepiej Himalajskiej)
Masa kakaowa:
1 szklanka orzechów nerkowca lub makadamia (namoczonych przez noc)
1 limonka – sok
3 łyżki syropu klonowego (lub innego słodzika)
1 łyżka kakao (najlepiej surowego)
2 łyżki oleju kokosowego extra virgin (roztopionego)
1 laska wanilii (nasiona)
2 łyżki wody
Dodatkowo (opcjonalnie):
Kilka orzechów pistacjowych
Wykonanie:
Olej rozpuść w misce zanurzonej w gorącej wodzie. Dodaj syrop klonowy i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj resztę składników, a po dokładnym wymieszaniu odstaw na bok w celu lekkiego zgęstnienia.
Wszystkie składniki na masę kakaową zmiksuj w robocie kuchennym do momentu uzyskania kremu. Może to potrwać kilka minut. Następnie krem przenieś do worka cukierniczego z wstaw do lodówka na kilka minut w celu stężenia.
W tym czasie lekko zgęstniałą masę czekoladową umieszczaj w foremkach silikonowych pokrywając ich ścianki poprzez obracanie nimi. Przed tą czynnością foremki wstaw do zamrażalnika w celu ich ochłodzenia. Jeśli masa będzie za gęsta możesz na kilka sekund wstawić ją jeszcze raz do ciepłej wody.
Tak przygotowane kubeczki wstaw do zamrażalnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmij je i odstaw na bok na kilka minut, a następnie delikatnie odchylając boki foremek oddziel o nich masę czekoladową.
Do powstałych kubeczków przenieś krem kakaowy.
W celu dekoracji możesz posypać całość posiekanymi orzechami. W moim przypadku użyłem orzechów pistacjowych. Deser przechowuj w lodówce.
Mam nadzieję, że przepis się podoba. A może spodoba się Twoim znajomym?
Przycisk do udostępnienia go na facebook`u znajdziesz poniżej.
Życzę smacznego!
Adam Graczyński
Na pewno wypróbuję, tylko zamiast kakao użyję karobu. Pięknie się prezentują.
wygląda przepięknie i pewnie tak smakuje aż ślinka cieknie