Kiełki jako naturalne źródło młodości

kielki male Kiełki jako naturalne źródło młodościKiełki, czyli rośliny znajdujące się we wczesnym stadium rozwoju, stanowią bardzo bogate źródło składników mineralnych i witamin. Dzieje się tak, ponieważ podczas procesu kiełkowania wytwarzane zostają wszystkie składniki potrzebne roślinie do intensywnego wzrostu. Czytaj dalej…

Udowodniono, iż kiełki posiadają znacznie więcej składników odżywczych niż dorosła roślina.  Co więcej, dzięki znajdujących się w nich enzymach trawiennych, wszystkie ich drogocenne składniki są w łatwy sposób przyswajane przez ludzki organizm. Kiełki spożywa się głownie na surowo, i w takiej postaci zachowują one najwięcej wartości. Przykładowo brokuły zwierają substancję zwaną surforafan, która to likwiduje wolne rodniki, dzięki czemu stosowana jest w profilaktyce nowotworowej. Kiełki brokuła zawierają jej 20-30 razy więcej niż dorosłe formy tego warzywa. Poniżej zdjęcie kiełków brokuła z mojej hodowli:

Dzięki dodaniu kiełków do naszej codziennej diety możemy być pewni, że pozytywnie wpłyną one na nasz układ odpornościowy oraz naładują nasz organizm witaminami i składnikami mineralnymi.

kielki1 Kiełki jako naturalne źródło młodości

Które kiełki najzdrowsze?

Poniżej przedstawiam listę najpopularniejszych w hodowli kiełków:

Kiełki brokuła – jak już wspomniałem, kiełki te wykazują silne działanie antynowotworowe dzięki zawartości substancji zwanej surforafan, która to organizmowi człowieka pomaga wytworzyć własne antyutleniacze. Już kilka gramów kiełków dostarcza nam więcej tej substancji niż kilka kilogramów dojrzałych warzyw.

Kiełki rzodkiewki – są świetnym naturalnym preparatem w przypadku przeziębienia, dzięki dużej zawartości witaminy C. Mają właściwości przeciwzapalne, odkażające, oczyszczające i moczopędne.  Hamują rozwój bakterii i drożdży.

Kiełki fasoli mung – świetne źródło białka, które dzięki enzymom trawiennym jest łatwo przyswajalne. Poza tym kiełki fasoli mung obniżają poziom złego cholesterolu LDL, usuwają toksyny, a dzięki witaminie B9, manganu i magnezu korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego. Obniżają ciśnienie krwi oraz poziom cukru i trójglicerydów.

Kiełki słonecznika – wpływają korzystnie na kości i zęby dzięki dużej zawartości wapnia i fosforu. W kiełkach tych znajdziemy również sporo łatwo przyswajalnego białka, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę D, która rzadko występuje w produktach roślinnych. Dzięki swoim właściwościom pozytywnie wpływają na przemianę materii.

Kiełki soczewicy – zawierają dużo żelaza, magnezu oraz witaminy C. Polecane są kobietom w ciąży, gdyż dostarczają kwas foliowy, dzięki czemu wpływają na pracę układu nerwowego oraz mózgu dziecka. Kiełki soczewicy są również bogatym źródłem witamin z grupy B, aminokwasów, wapnia, żelaza, fosforu, cynku i magnezu. Dodatkowo pomagają w walce z chorobami takimi jak cukrzyca, kamica żółciowa i miażdżyca.

Hodowla w domu

16541994217 c86bf5cf29 z Kiełki jako naturalne źródło młodości

Dla osób, które kochają zdrową dietę, hodowla kiełków w warunkach domowych jest najlepszym rozwiązaniem. Własna uprawa nie jest czasochłonna oraz nie wymaga dużego wkładu finansowego. Szybko i łatwo możemy napełnić naszą lodówkę zestawem organicznych kiełków. W tym celu będziemy potrzebować organicznych nasion, które zakupić możemy w sklepie ze zdrową żywnością. Tylko organiczne nasiona nadają się na kiełkowanie, gdyż nie posiadają żadnych substancji chemicznych wykorzystywanych w przemyśle.

Jeżeli chodzi o naczynie do kiełkowania to jest kilka możliwości wyboru. Możemy zakupić specjalny słoik, który zamiast standardowego wieczka posiada sito do odsączania kiełków z nadmiaru wody. Taki słoik można wykonać również samemu, zamiast nakrętki stosując gazę lub inny materiał przepuszczający nadmiar cieczy. Jako kiełkownicy można również użyć specjalnych woreczków wykonanych z lnu. W tym przypadku jednak nie możemy podglądać całego procesu kiełkowania, co w znacznym stopniu ogranicza naszą satysfakcję z własnej hodowli. Można również zakupić specjalny zestaw tac, który umożliwia kiełkowanie kilku różnych rodzajów nasion jednocześnie. Same tace zamiast dna posiadają system rowków z maleńkimi otworami, dzięki czemu cała woda zostaje przelana przez nasze kiełki, aż trafia do zbiornika usytuowanego pod wszystkimi tacami.

Jeżeli chodzi o sam proces kiełkowania jest on dziecinnie prosty. W przypadku posiadania słoików do kiełkowania przygotowane nasiona namaczamy w letniej przegotowanej wodzie przez czas uwarunkowany ich wielkością. I tak nasiona większe namaczamy przez okres 10-12 godzin, natomiast okres namaczania nasion mniejszych to 4-6 godziny. Po namoczeniu nasiona przechowujemy w jasnym miejscu przez 5 – 7 dni nie zapominając o codziennym przelewaniu ich świeżą wodą. Osobiście używam tacek, przez co nie namaczam nasion, gdyż w moich tacach zawsze pozostaje minimalna ilość wody na dnie, dzięki czemu nasiona mają do niej dostęp cały czas. Mój proces hodowli polega jedynie na rozłożeniu nasion równomiernie na tacach i przelewaniu ich wodą dwa razy dziennie. Pod koniec, gdy zaczynają pojawiać się zielone części kiełków, wystawiam tace na słońce, gdzie dojrzewają przez kolejny dzień lub dwa.

Jaki smak mają kiełki?

537856350 58bdf0e461 z Kiełki jako naturalne źródło młodości

Kiełki brokuła – charakteryzują się pikantnym smakiem,
Kiełki rzodkiewki – sprawa dla lubiących wyzwania i zwolenników rzodkiewki. Kiełki są jeszcze bardziej ostre w smaku jak sama rzodkiewka,
Kiełki fasoli mung – kiełki chrupiące o minimalnie gorzkim smaku,
Kiełki słonecznika – smak lekko orzechowy,
Kiełki soczewicy – smak bardzo delikatny, orzeźwiający.

Źródła:
https://sproutpeople.org/sprouts/nutrition/science/

Może podobne wpisy Cię zainteresują?

Kliknij ikonę i podziel się ze znajomymi!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *