Kokosowa tarta z wiśniowym dżemem Chia

kokosowa tarta z dzemem 12 Kokosowa tarta z wiśniowym dżemem Chia

Składniki (tacka 22 cm)

Podstawa:
1/2 szklanki daktyli (namoczonych przez 2 godziny)
1 szklanka migdałów (lub orzechów włoskich)

Warstwa kokosowa:
1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych (najlepiej zmielone w młynku do kawy)
1/2 puszki  organicznego mleka kokosowego – czyli 200 ml
1/4 szklanki oleju kokosowego (roztopionego)
3 duże łyżki syropu klonowego (lub innego słodzika)
1 limonka (sok)

Dżem wiśniowy:
1/3 szklanki wiśni (świeże lub mrożone)
2 łyżki syropu klonowego
1/3 szklanki nasion Chia

Dodatkowo (opcjonalnie):
1 garść orzechów pistacjowych

Wykonanie:
Migdały rozdrobnij w robocie kuchennym (ja używam takiego) na drobne cząstki.

tarta kokosowa z dzemem1 wynik Kokosowa tarta z wiśniowym dżemem Chia

Następnie dodaj odsączone daktyle (poprzednio namoczone przez 2 godziny) i wszystko razem zmiksuj.

tarta kokosowa z dzemem2 wynik Kokosowa tarta z wiśniowym dżemem Chia

Tackę wyłóż folią aluminiową, a następnie wypełnij przygotowaną masą dokładnie dociskając palcami. Staraj się by warstwa masy nie byłą zbyt cienka.

tarta czekoladowa2 Kokosowa tarta z wiśniowym dżemem Chiatarta kokosowa z dzemem3 wynik Kokosowa tarta z wiśniowym dżemem Chiatarta kokosowa z dzemem4 wynik Kokosowa tarta z wiśniowym dżemem Chia

Wypełnioną tackę wstaw do zamrażalnika na 10 minut. W tym czasie przygotuj warstwę kokosową miksując wszystkie składniki w robocie kuchennym do momentu uzyskania jednolitej masy.

tarta kokosowa z dzemem5 wynik Kokosowa tarta z wiśniowym dżemem Chia

Tak przygotowaną masę wyłóż na zastygniętą podstawę i dokładnie rozprowadź po całej powierzchni.

tarta kokosowa z dzemem6 wynik Kokosowa tarta z wiśniowym dżemem Chia

Całość włóż jeszcze raz do zamrażalnika w celu zastygnięcia. W tym czasie przygotuj dżem wiśniowy.

Wiśnie zmiksuj w robocie kuchennym z syropem klonowym i nasionami Chcia. W moim przypadku użyłem wiśni mrożonych, które wcześniej rozmroziłem.

tarta kokosowa z dzemem7 wynik Kokosowa tarta z wiśniowym dżemem Chia

Następnie przełóż całość do pojemnika i wstaw do lodówki na 15-20 minut w celu zgęstnienia. Po tym czasie rozprowadź dżem po powierzchni całej tarty. Do wygładzenia użyj noża lub szpatułki kuchennej. Całość wstaw do lodówki na 10 minut.

tarta kokosowa z dzemem8 wynik Kokosowa tarta z wiśniowym dżemem Chiatarta kokosowa z dzemem9 wynik Kokosowa tarta z wiśniowym dżemem ChiaNa końcu całość możesz posypać posiekanymi orzechami pistacjowymi.

kokosowa tarta z dzemem 11 Kokosowa tarta z wiśniowym dżemem Chia

Mam nadzieję, że przepis się podoba. A może spodoba się Twoim znajomym?
Przycisk do udostępnienia go na facebook`u znajdziesz poniżej

Życzę smacznego!

Adam Graczyński

(Visited 18 517 times, 79 visits today)
Kliknij ikonę i podziel się ze znajomymi!

32 thoughts on “Kokosowa tarta z wiśniowym dżemem Chia

  1. Ewa

    Bardzo dziękuję. Jak ja się cieszę, że znalazłam twój blog. Zrobiłam, trochę przerobiłam przepis, ale wyszło cudownie smaczne. Mój partner niewegański zachwycał się smakiem. Nie użyłam oleju kokosowego, część wiórków zmiksowałam do oleistej konsystencji. Masa szybko i pięknie się ścięła. Na część owocową użyłam mrożonej mieszanki owocowej (truskawki, borówki), której nie miałam do czego wykorzystać. Na spód wzięłam pół szklanki migdałów, pół szklanki orzechów brazylijskich (mam ich dużo, a średnio lubię), pół szklanki zmiksowanych na mąkę wiórków kokosowych. Słodzidła używam tylko w postaci daktyli, albo rodzynek (tutaj poszły tylko daktyle) nie używam syropów, ani cukru. Zdjęcie mojego dzieła https://imgur.com/a/btg9YWz.

    Odpowiedz
  2. Ewa

    Cudowne ciasto.Podczas przygotowywania tarty sceptycznie podchodziłam do smaków której próbowałam w trakcie . Ale kiedy wszystko razem sprobowalam poprostu byłam w niebie. Dziękuję polecam z całego serca .Ewa

    Odpowiedz
  3. Cassiopea

    Wszystkie przepisy RAW z tego bloga są wyśmienite, ale mam jedno zastrzeżenie – często ilość oleju kokosowego można znacznie ograniczyć, i też wyjdzie 😉 Jestem bardzo wyczulona na „tłusty” smak, stąd też podjęłam próbę i w tym przypadku – robiąc z połowy porcji – łyżeczka oleju kokosowego wystarczyła, żeby całość ładnie się połączyła.

    Odpowiedz
  4. MAGDA

    Super alternatywa dla mniej zdrowych ciast z cukrem, kremami, margarynami itp.. Moje dziecko, które nie tknie daktyli, wcinalo aż mu się uszy trzesly. Trudno mu było uwierzyć co zjadł. Na pewno będę robić w przyszłości 🙂

    Odpowiedz
        1. Anna

          Wyszło super. Nie za słodkie. Wolę tylko, jak wiórki kokosowe są zmielone w młynku a nie takie całe, więc następnym razem tak zrobię.

          Odpowiedz
          1. Adam Autor wpisu

            Masz rację jeśli chodzi o wiórki kokosowe zmielone w młynku do kawy. Uzupełnię o to przepis. Dzięki za wskazówkę. Super, że smakowało 🙂

  5. Ela

    Zrobilam ta tarte na Swieta i blyskawicwnie zniknela, a moj narzeczony, ktory nie za bardzo lubi slodycze powiedzial ze to najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadl. No i caly czas doputje kiedy zrobie jeszcze raz 😉

    Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      dooris nie patrz na kalorie! 🙂 One tam są, ale są to dobre kalorie, ze zdrowych tłuszczy, które dbają o twój organizm. Wcinaj i się nie martw o nic 🙂

      Odpowiedz
      1. Kinonka

        Haha Wyszło:) – oczywiście każda masa osobno też pyszna:) bałam się, że będzie bardzo słodkie – ale dżem z wiśni cudownie równoważy smak – jest przepyszne:) Szybciootko się robi – efekt podobny do zdjęcia miałam troszkę inną blaszkę (większą) więc wyszło niższe:) ale bomba 🙂 Polecam

        Odpowiedz
        1. Adam Autor wpisu

          Bardzo się cieszę, że tarta wyszła i smakowała. Dżem wiśniowy miał właśnie za zadanie wyrównać smak kokosa 🙂 Pozdrawiam!

          Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Olej kokosowy spowoduje, że masa odpowiednio zgęstnieje. Można spróbować z większą ilością wiórków kokosowych i mniejszą ilością mleka. Wiórki kokosowe należy miksować w robocie kuchennym, aż zaczną robić się „mokre”, następnie dodaj odrobinę mleka kokosowego. Powinno się udać 🙂

      Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Zamiast migdałów polecam orzechy włoskie (są tańsze). Zdjęcie mojej tarty na twoim pulpicie to dla mnie ogromna pochwała 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *