Kokosowa tarta z wiśniowym dżemem Chia

kokosowa tarta z dzemem 12 Kokosowa tarta z wiśniowym dżemem Chia

Składniki (tacka 22 cm)

Podstawa:
1/2 szklanki daktyli (namoczonych przez 2 godziny)
1 szklanka migdałów (lub orzechów włoskich)

Warstwa kokosowa:
1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych (najlepiej zmielone w młynku do kawy)
1/2 puszki  organicznego mleka kokosowego – czyli 200 ml
1/4 szklanki oleju kokosowego (roztopionego)
3 duże łyżki syropu klonowego (lub innego słodzika)
1 limonka (sok)

Dżem wiśniowy:
1/3 szklanki wiśni (świeże lub mrożone)
2 łyżki syropu klonowego
1/3 szklanki nasion Chia

Dodatkowo (opcjonalnie):
1 garść orzechów pistacjowych

Wykonanie:
Migdały rozdrobnij w robocie kuchennym (ja używam takiego) na drobne cząstki.

tarta kokosowa z dzemem1 wynik Kokosowa tarta z wiśniowym dżemem Chia

Następnie dodaj odsączone daktyle (poprzednio namoczone przez 2 godziny) i wszystko razem zmiksuj.

tarta kokosowa z dzemem2 wynik Kokosowa tarta z wiśniowym dżemem Chia

Tackę wyłóż folią aluminiową, a następnie wypełnij przygotowaną masą dokładnie dociskając palcami. Staraj się by warstwa masy nie byłą zbyt cienka.

tarta czekoladowa2 Kokosowa tarta z wiśniowym dżemem Chiatarta kokosowa z dzemem3 wynik Kokosowa tarta z wiśniowym dżemem Chiatarta kokosowa z dzemem4 wynik Kokosowa tarta z wiśniowym dżemem Chia

Wypełnioną tackę wstaw do zamrażalnika na 10 minut. W tym czasie przygotuj warstwę kokosową miksując wszystkie składniki w robocie kuchennym do momentu uzyskania jednolitej masy.

tarta kokosowa z dzemem5 wynik Kokosowa tarta z wiśniowym dżemem Chia

Tak przygotowaną masę wyłóż na zastygniętą podstawę i dokładnie rozprowadź po całej powierzchni.

tarta kokosowa z dzemem6 wynik Kokosowa tarta z wiśniowym dżemem Chia

Całość włóż jeszcze raz do zamrażalnika w celu zastygnięcia. W tym czasie przygotuj dżem wiśniowy.

Wiśnie zmiksuj w robocie kuchennym z syropem klonowym i nasionami Chcia. W moim przypadku użyłem wiśni mrożonych, które wcześniej rozmroziłem.

tarta kokosowa z dzemem7 wynik Kokosowa tarta z wiśniowym dżemem Chia

Następnie przełóż całość do pojemnika i wstaw do lodówki na 15-20 minut w celu zgęstnienia. Po tym czasie rozprowadź dżem po powierzchni całej tarty. Do wygładzenia użyj noża lub szpatułki kuchennej. Całość wstaw do lodówki na 10 minut.

tarta kokosowa z dzemem8 wynik Kokosowa tarta z wiśniowym dżemem Chiatarta kokosowa z dzemem9 wynik Kokosowa tarta z wiśniowym dżemem ChiaNa końcu całość możesz posypać posiekanymi orzechami pistacjowymi.

kokosowa tarta z dzemem 11 Kokosowa tarta z wiśniowym dżemem Chia

Mam nadzieję, że przepis się podoba. A może spodoba się Twoim znajomym?
Przycisk do udostępnienia go na facebook`u znajdziesz poniżej

Życzę smacznego!

Adam Graczyński

Może podobne wpisy Cię zainteresują?

Kliknij ikonę i podziel się ze znajomymi!

31 myśli nt. „Kokosowa tarta z wiśniowym dżemem Chia

  1. Ewa

    Cudowne ciasto.Podczas przygotowywania tarty sceptycznie podchodziłam do smaków której próbowałam w trakcie . Ale kiedy wszystko razem sprobowalam poprostu byłam w niebie. Dziękuję polecam z całego serca .Ewa

    Odpowiedz
  2. Cassiopea

    Wszystkie przepisy RAW z tego bloga są wyśmienite, ale mam jedno zastrzeżenie – często ilość oleju kokosowego można znacznie ograniczyć, i też wyjdzie 😉 Jestem bardzo wyczulona na „tłusty” smak, stąd też podjęłam próbę i w tym przypadku – robiąc z połowy porcji – łyżeczka oleju kokosowego wystarczyła, żeby całość ładnie się połączyła.

    Odpowiedz
  3. MAGDA

    Super alternatywa dla mniej zdrowych ciast z cukrem, kremami, margarynami itp.. Moje dziecko, które nie tknie daktyli, wcinalo aż mu się uszy trzesly. Trudno mu było uwierzyć co zjadł. Na pewno będę robić w przyszłości 🙂

    Odpowiedz
        1. Anna

          Wyszło super. Nie za słodkie. Wolę tylko, jak wiórki kokosowe są zmielone w młynku a nie takie całe, więc następnym razem tak zrobię.

          Odpowiedz
          1. Adam Autor wpisu

            Masz rację jeśli chodzi o wiórki kokosowe zmielone w młynku do kawy. Uzupełnię o to przepis. Dzięki za wskazówkę. Super, że smakowało 🙂

  4. Ela

    Zrobilam ta tarte na Swieta i blyskawicwnie zniknela, a moj narzeczony, ktory nie za bardzo lubi slodycze powiedzial ze to najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadl. No i caly czas doputje kiedy zrobie jeszcze raz 😉

    Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      dooris nie patrz na kalorie! 🙂 One tam są, ale są to dobre kalorie, ze zdrowych tłuszczy, które dbają o twój organizm. Wcinaj i się nie martw o nic 🙂

      Odpowiedz
      1. Kinonka

        Haha Wyszło:) – oczywiście każda masa osobno też pyszna:) bałam się, że będzie bardzo słodkie – ale dżem z wiśni cudownie równoważy smak – jest przepyszne:) Szybciootko się robi – efekt podobny do zdjęcia miałam troszkę inną blaszkę (większą) więc wyszło niższe:) ale bomba 🙂 Polecam

        Odpowiedz
        1. Adam Autor wpisu

          Bardzo się cieszę, że tarta wyszła i smakowała. Dżem wiśniowy miał właśnie za zadanie wyrównać smak kokosa 🙂 Pozdrawiam!

          Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Olej kokosowy spowoduje, że masa odpowiednio zgęstnieje. Można spróbować z większą ilością wiórków kokosowych i mniejszą ilością mleka. Wiórki kokosowe należy miksować w robocie kuchennym, aż zaczną robić się „mokre”, następnie dodaj odrobinę mleka kokosowego. Powinno się udać 🙂

      Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Zamiast migdałów polecam orzechy włoskie (są tańsze). Zdjęcie mojej tarty na twoim pulpicie to dla mnie ogromna pochwała 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *