Kokosowa tarta z mango bez pieczenia

tarta kokosowa z mango1 Kokosowa tarta z mango bez pieczenia

 

Składniki na podstawę kokosową (ok. 3-4 małych tart):
4 duże łyżki mielonych migdałów
4 duże łyżki wiórków kokosowych
1 duża łyżka syropu z agawy
2 duże łyżki oleju kokosowego

dodatkowo składniki na mus i ozdobę:
2 średnio dojrzałe mango (jedno na mus, drugie na wykonanie kwiatu)

Czas przygotowania deseru:
20 min

Przygotowanie podstawy:
Wszystkie składniki zmiksuj razem w robocie kuchennym. Masa może wydawać się dość sypka, jednak dodatek oleju kokosowego zwiąże całość w zamrażalniku.

tarta kokosowa z mango podstawa Kokosowa tarta z mango bez pieczeniaTak przygotowaną masę wyłóż do foremki piekarniczej i wstaw do zamrażalnika na około 10 minut.

tarta kokosowa z mango podstawa1 Kokosowa tarta z mango bez pieczenia

Przygotowanie musu z mango:
Mango obierz i potnij na mniejsze kawałki, które następnie zmiksuj w robocie kuchennym do konsystencji musu.

tarta kokosowa z mango mus Kokosowa tarta z mango bez pieczenia

Przygotowanym musem wyłóż swoje tarty.

kokosowa tarta z mango41 Kokosowa tarta z mango bez pieczenia(Jeżeli będziecie mieli problem z wyjęciem tart z form możecie położyć je na kilka chwil na czymś ciepłym)

Przygotowanie ozdoby w kształcie kwiatu

Mango obierz i wytnij boki, które następnie potnij na cienkie plasterki. Największe plastry wykorzystaj na zewnętrzne płatki.tarta kokosowa z mango kwiat1 Kokosowa tarta z mango bez pieczenia

Z pociętych plasterków ułóż dekorację w postaci kwiatu.

tarta kokosowa z mango1 Kokosowa tarta z mango bez pieczenia

Życzę smacznego!

Adam Graczyński

Może podobne wpisy Cię zainteresują?

Kliknij ikonę i podziel się ze znajomymi!

9 myśli nt. „Kokosowa tarta z mango bez pieczenia

  1. Pingback: » Kokosowa tarta z mango bez pieczenia"Polska-IE najbardziej politycznie – społeczno – gospodarczy portal informacyjny w Irlandii

  2. Monia

    Zrobiłam babeczki i chciałam się podzielić paroma uwagami z punktu widzenia amatora 🙂 Żeby spód wyszedł taki ślicznie biały trzeba użyć migdałów bez skórek, ja na to nie wpadłam. Wyszły przez to trochę bure ale tak samo pyszne. Druga uwaga do mango. Moim zdaniem idealnie jest wybrać jedno dojrzałe a jedno twarde. Moje były takie dojrzałe, że płatki się rozpadały w rękach, twardsze byłoby idealne, żeby uformować kwiatuszki (na szczęście miałam 3 owoce więc udało mi się wybrać jakieś skrawki). Tak czy inaczej wyszły przepyszne, przyjaciele nieweganie nie mogli się nadziwić 😉

    Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Monia dziękuję bardzo za naprawdę pomocny komentarz i uwagi. Rzeczywiście mango nie było super dojrzałe. Jeżeli chodzi o migdały, to zawsze używam już wcześniej zmielony proszek migdałowy, który wykonany jest z migdałów bez skórek. Powinienem ująć to w przepisie 🙂 Jeszcze raz dzięki wielkie za zwrócenie uwagi na te ważne szczegóły. P.S. Cieszy mnie, że deser smakował 🙂

      Odpowiedz
  3. Krysia

    dobre zdrowe przepisy, zrobiłam tartą czekoladową z orzechami, rewelacyjny smak, zrobiłam powtórkę bo usłyszałam komentarz, że nigdy tak dobre ciastto bez piecze ia i nie wyszło 😉 dzekuję za smaczny przepis, pozdrawiam Krystyna

    Odpowiedz
  4. Morticia

    To jest najpiękniejszy deser jaki widziałam 🙂 szczególnie, że to jak wygląda nie jest zasługą masy cukrowej, która może i ładnie wygląda ale pasuje smak deseru

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *