Marchewkowe babeczki z kremem kokosowym

babeczki marchewkowe11 Marchewkowe babeczki z kremem kokosowym

Składniki (6 babeczek):

Podstawa:
10 daktyli
1/2 szklanki orzechów włoskich

Masa marchewkowa:
1/2 szklanki daktyli (namoczonych przez 2 godziny)
1 cała pomarańcza
1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
2 szczypty gałki muszkatołowej
4 łyżki wiórków kokosowych
2 marchewki

Krem kokosowy:
1 puszka mleka kokosowego (tłustego) – schłodzone w lodówce przez noc
2 łyżki syropu klonowego (lub innego słodzika)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

10 daktyli i orzechy włoskie zmiksuj w robocie kuchennym.

babeczki marchewkowe12 Marchewkowe babeczki z kremem kokosowym

Przygotowaną kruszonkę przenieś do silikonowych foremek i delikatnie ugnieć ją dociskając do spodu foremki.

babeczki marchewkowe21 Marchewkowe babeczki z kremem kokosowymbabeczki marchewkowe3 Marchewkowe babeczki z kremem kokosowym

Tak przygotowane foremki wstaw do zamrażalnika. W tym czasie przygotuj masę marchewkową. Wszystkie składniki (oprócz marchewek) zmiksuj w robocie kuchennym na jednolitą masę. Skórkę pomarańczy przed jej obraniem zetrzyj na drobnych oczkach – wykorzystasz ją do dekoracji babeczek.

babeczki marchewkowe4 Marchewkowe babeczki z kremem kokosowym

Masę przenieś do miski, a następnie dodaj do niej starte na drobnych oczkach marchewki. Całość wymieszaj ręką i odstaw na bok na około 10-15 minut.

babeczki marchewkowe5 Marchewkowe babeczki z kremem kokosowym

Wyjmij foremki z zamrażalnika i wypełnij je przygotowaną masą marchewkową. Pamiętaj o lekkim dociśnięciu masy z góry, tak aby wypełniła całą foremkę.

babeczki marchewkowe6 Marchewkowe babeczki z kremem kokosowym

Foremki wstaw z powrotem do zamrażalnika na około 2 godziny. Zaraz przed ich wyjęciem przygotuj krem kokosowy. W tym celu wykorzystaj mleko kokosowe schłodzone w lodówce przez noc (w puszce). Pamiętaj, iż do przygotowania kremu nadaje się jedynie pełno-tłuste mleko (najlepiej wyprodukowane w Tajlandii). Przy zakupie mleka potrząśnij puszką, jeżeli nie usłyszysz bulgotania lub będzie ono minimalne, będzie to oznaczać, że mleko jest odpowiednio tłuste. Po wyjęciu puszki z lodówki otwórz ją i wylej z niej samą wodę.

babeczki marchewkowe7 Marchewkowe babeczki z kremem kokosowym

Pozostałą gęstą część mleka przenieś do miski lub robota kuchennego i zmiksuj do chwili uzyskania kremowej masy. Podczas miksowania dodaj syrop klonowy i ekstrakt waniliowy.

babeczki marchewkowe8 Marchewkowe babeczki z kremem kokosowym

Babeczki wyjmij delikatnie z foremek. Ich konsystencja będzie miękka. Następnie udekoruj je kremem posypanym startą skórką pomarańczową. Babeczki przechowuj w lodówce.

babeczki marchewkowe male Marchewkowe babeczki z kremem kokosowym

Mam nadzieję, że przepis się podoba. A może spodoba się Twoim znajomym?
Przycisk do udostępnienia go na facebook`u znajdziesz poniżej

Życzę smacznego!

Adam Graczyński

(Visited 4 531 times, 55 visits today)

Może podobne wpisy Cię zainteresują?

Kliknij ikonę i podziel się ze znajomymi!

8 myśli nt. „Marchewkowe babeczki z kremem kokosowym

    1. Adam Autor wpisu

      Bardzo mnie cieszy, że przepisy się przydały 🙂 Dziękuję i polecam się na przyszłość 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Używałem właśnie syropu klonowego:) Jego ilość jest na tyle nie wielka, że w żaden sposób nie wpłynął na zmianę białego koloru kremu. Pozdrawiam

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *