Mleko kokosowe

mleko kokosowe1 Mleko kokosowe


Składniki:
5 średnich kokosów
2-3 szklanki wody

Wykonanie:
W kokosach wykonaj dwa otwory. Najlepszym miejscem na to są wgłębienia, które posiada każdy kokos. Do wykonania otworów możesz użyć wiertarki, lub jak w moim przypadku gwiazdkowego śrubokręta i młotka. Otwory wykonuje się bardzo łatwo, jednak pamiętaj o zachowaniu ostrożności.

mleko kokosowe 1 Mleko kokosowemleko kokosowe 21 Mleko kokosowe
Ze środka wylej wodę kokosową do naczynia i odłóż ją na bok.

mleko kokosowe 3 Mleko kokosowe
Puste kokosy rozłup na pół. W tym celu połóż kokos na dłoni tak aby jego wgłębienia, w których wykonane są otwory były z boku. Następnie obracając kokosem uderzaj w jego powierzchnię tępą stroną noża (lub młotkiem) aż do pojawienia się pęknięcia. Pamiętaj, że zanim pęknięcie się pojawi musisz kilka razy obrócić kokosem jednocześnie uderzając w jego powierzchnię.

mleko kokosowe 4 Mleko kokosowemleko kokosowe 5 Mleko kokosowemleko kokosowe 61 Mleko kokosowe

Następnie postaraj się oddzielić miąższ od skorupy. Do tego celu możesz posłużyć się widelcem, nożem lub łyżką. Można również zakupić do tego celu specjalny nóż. Ta część jest najtrudniejsza, i wymaga nieco siły i wprawy. Pamiętaj aby wykonywać to bardzo powoli i uważnie, aby nie zrobić sobie krzywdy.

mleko kokosowe 7 Mleko kokosowemleko kokosowe 8 Mleko kokosowe

Gotowy miąższ opłucz w wodzie i pokrój na małe kawałki. Następnie zmiksuj go w silnym blenderze wraz z dodatkiem wody z wnętrza kokosa oraz dodatkowej wody, co ułatwi miksowanie. Przy wykorzystaniu kilku kokosów rób to partiami.

mleko kokosowe 9 Mleko kokosowemleko kokosowe 10 Mleko kokosowe
Reszta pracy polega na wyciśnięciu uzyskanej masy. Możesz to zrobić na dwa sposoby:

1. Używając drobnego sita…

mleko kokosowe 11 Mleko kokosowe

2. Wyciskając za pomocą kawałka czystego materiału (sposób bardziej wydajny)

mleko kokosowe 12 Mleko kokosowemleko kokosowe 13 Mleko kokosowe

Mleko jest gotowe! Przechowuj w lodówce 4-5 dni.

mleko kokosowe1 Mleko kokosowe

Życzę na zdrowie!

Adam Graczyński

Może podobne wpisy Cię zainteresują?

Kliknij ikonę i podziel się ze znajomymi!

8 myśli nt. „Mleko kokosowe

  1. Krystyna

    Czasem wykorzystuję też suszone płatki kokosowe do zrobienia mleka. Wiórki w większości niestety zawierają siarkę jako konserwant.
    Niestety zdarzyło mi się parę razy kupić nieświeży kokos – był po prostu skisły stąd zamiennik w postaci płatków.

    Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Jeśli chodzi o pulpę po wyciśnięciu mleka, to można z niej zrobić mąkę kokosową. Wystarczy rozłożyć ją na papierze do pieczenia i wysuszyć w piekarniku lub w suszarce do warzyw, a następnie dokładnie zmiksować. Cieszes ię, że przepis się podoba 🙂

      Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Nie bardzo rozumiem pytanie 🙂 Czyli zakończyć proces na zmiksowaniu kokosa z wodą i… wykorzystać to do czegoś innego?Czy może chodzi o pulpę pozostałą po wyciśnięciu mleka?

      Odpowiedz
      1. tetraedryt

        Tak, jak napisalam – chodzi o wykorzystanie miąższu z wodą, bez wyciskania mleka. Taki miąższ ma pewnie również dużo wartości odżywczych a może nada się do jakiegoś śniadania 🙂

        Odpowiedz
        1. Adam Autor wpisu

          Rozumiem 🙂 Przepraszam za zamieszanie 🙂 Jeżeli chodzi o wykorzystanie masy to przychodzi mi kilka pomysłów. Jednak pamiętaj, że taka masa zawiera sporo brązowej skórki. Jeżeli planujesz ją wykorzystać to polecałbym najpierw kawałki kokosa obrać. Pomysły, jakie przychodzą mi do głowy to lody, dodatek do koktajli, deser na słodko z dodatkiem nasion chia, baza do ciasta, baza do sernika… Mam nadzieję, że uda się coś skomponować 🙂

          Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *