Składniki (forma 20cm x 20cm)
1 szklanka daktyli (namoczonych przez 1 godzinę)
1 i 1/2 szklanka mielonych migdałów
2 szklanka orzechów włoskich
1 łyżka surowego kakao w proszku
1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżeczka cynamonu w proszku
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Sos czekoladowy – przepis znajdziesz tutaj
Dodatkowo (opcjonalnie)
4 łyżki roztopionego masła kakaowego
1 łyżka mleka kokosowego
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto (oprócz orzechów) zmiksuj w robocie kuchennym do czasu całkowitego połączenia (przyda się mocny robot), a następnie przełóż do miski.
Dodaj posiekane drobno orzechy (możesz użyć robota) i połącz wszystko wyrabiając ręką.
Jeśli nie posiadasz mocnego robota kuchennego to daktyle i orzechy posiekaj drobno nożem, a następnie połącz wszystkie składniki w misce.
Tackę wyłóż folią kuchenną (co ułatwi później wyjęcie ciasta), a następnie wypełnij przygotowanym wcześniej ciastem.
W tym czasie przygotuj sos czekoladowy (przepis znajdziesz tutaj)
Ciasto wyjmij delikatnie z formy (trzymając za krańce folii kuchennej) i przełóż je na papier kuchenny. Następnie za pomocą pędzla rozprowadź po jego powierzchni sos czekoladowy.
Całość wstaw do zamrażalnika na 10-15 minut.
Dodatkowo (opcjonalnie):
W misce zanurzonej w ciepłej wodzie rozpuść masło kakaowe. Polej nim ciasto gdy sos czekoladowy nie jest jeszcze zastygnięty. W ten sposób otrzymasz ciekawe wzory.
Całość przechowuj w lodówce.
Mam nadzieję, że przepis się podoba. A może spodoba się Twoim znajomym?
Przycisk do udostępnienia go na facebook`u znajdziesz poniżej.
Życzę smacznego!
Adam Graczyński
Świetny przepis, wyszło naprawdę smakowicie a to moje pierwsze doświadczenia z surowymi ciastami – cieszę się, że wybrałam przepisy z Twojego bloga, są naprawdę sensowne i nic nie zaskakuje w czasie robienia 🙂 Radzę nie pomijać w tym przepisie sosu czekoladowego, jest przepyszny, idealny 🙂 Dziękuję!
Cała przyjemność po mojej stronie 🙂 Pracuję nad nowym przepisem z wykorzystaniem czekolady… 🙂
Właśnie zrobione. Trzeba dużo siły włożyć w przygotowanie jeśli nie używa się robota tylko mięśni ale warto bo jest pyszne!! Bomba kaloryczna ale w wystarczy jedna kostka aby się zasycić
Bomba kaloryczna… ale za to jakie zdrowe te kalorie 🙂 Ciesze się, że smakowało 🙂
Moje dziecko nie mogło jeść piernika ze względu na uczulenia. Teraz już może. Dziękujemy za przepis!
Bardzo mnie cieszy, że przepis się przydał 🙂
Gdzie można dostać masło kakaowe i kokosowe?? olej kokosowy widziałam, ale tych wynalazków nie
Masło kakaowe na pewno będzie dostępne w sklepie ze zdrową żywnością. Co do masła kokosowego… w przepisie był drobny błąd – chodziło o mleko kokosowe… przepraszam 🙂
Proste i na pewno smaczne. Dzięki za kolejny super przepis.
Mam wszystkie składniki! Jutro robię 🙂