Piernikowe ciasto z orzechami i czekoladą

ciasto piernikowe 1 Piernikowe ciasto z orzechami i czekoladą

Składniki (forma 20cm x 20cm)
1 szklanka daktyli (namoczonych przez 1 godzinę)
1 i 1/2 szklanka mielonych migdałów
2 szklanka orzechów włoskich
1 łyżka surowego kakao w proszku
1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżeczka cynamonu w proszku
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Sos czekoladowy – przepis znajdziesz tutaj

Dodatkowo (opcjonalnie)
4 łyżki roztopionego masła kakaowego
1 łyżka mleka kokosowego

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto (oprócz orzechów) zmiksuj w robocie kuchennym do czasu całkowitego połączenia (przyda się mocny robot), a następnie przełóż do miski.

ciasto piernikowe 2 Piernikowe ciasto z orzechami i czekoladą

Dodaj posiekane drobno orzechy (możesz użyć robota) i połącz wszystko wyrabiając ręką.

ciasto piernikowe 3 Piernikowe ciasto z orzechami i czekoladą

Jeśli nie posiadasz mocnego robota kuchennego to daktyle i orzechy posiekaj drobno nożem, a następnie połącz wszystkie składniki w misce.

Tackę wyłóż folią kuchenną (co ułatwi później wyjęcie ciasta), a następnie wypełnij przygotowanym wcześniej ciastem.

ciasto piernikowe 4 Piernikowe ciasto z orzechami i czekoladąciasto piernikowe 8  Piernikowe ciasto z orzechami i czekoladą

W tym czasie przygotuj sos czekoladowy (przepis znajdziesz tutaj)

Ciasto wyjmij delikatnie z formy (trzymając za krańce folii kuchennej) i przełóż je na papier kuchenny. Następnie za pomocą pędzla rozprowadź po jego powierzchni sos czekoladowy.

ciasto piernikowe 5 Piernikowe ciasto z orzechami i czekoladą

Całość wstaw do zamrażalnika na 10-15 minut.

Dodatkowo (opcjonalnie):

W misce zanurzonej w ciepłej wodzie rozpuść masło kakaowe. Polej nim ciasto gdy sos czekoladowy nie jest jeszcze zastygnięty. W ten sposób otrzymasz ciekawe wzory.

ciasto piernikowe 7 2 Piernikowe ciasto z orzechami i czekoladą

Całość przechowuj w lodówce.

ciasto piernikowe  Piernikowe ciasto z orzechami i czekoladą

Mam nadzieję, że przepis się podoba. A może spodoba się Twoim znajomym?
Przycisk do udostępnienia go na facebook`u znajdziesz poniżej.

Życzę smacznego!

Adam Graczyński

Może podobne wpisy Cię zainteresują?

Kliknij ikonę i podziel się ze znajomymi!

10 myśli nt. „Piernikowe ciasto z orzechami i czekoladą

  1. Natalia

    Świetny przepis, wyszło naprawdę smakowicie a to moje pierwsze doświadczenia z surowymi ciastami – cieszę się, że wybrałam przepisy z Twojego bloga, są naprawdę sensowne i nic nie zaskakuje w czasie robienia 🙂 Radzę nie pomijać w tym przepisie sosu czekoladowego, jest przepyszny, idealny 🙂 Dziękuję!

    Odpowiedz
  2. Dooris

    Właśnie zrobione. Trzeba dużo siły włożyć w przygotowanie jeśli nie używa się robota tylko mięśni ale warto bo jest pyszne!! Bomba kaloryczna ale w wystarczy jedna kostka aby się zasycić

    Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Masło kakaowe na pewno będzie dostępne w sklepie ze zdrową żywnością. Co do masła kokosowego… w przepisie był drobny błąd – chodziło o mleko kokosowe… przepraszam 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *