Pikantne zakąski z ogórka i rzodkiewki

Zakaski Pikantne zakąski z ogórka i rzodkiewki


Składniki:

1 ogórek
2-3 rzodkiewki
1 garść sezamu
1/2 szklanki orzechów makadamia (opcjonalnie nerkowców – orzechy te nie są surowe)
10 łyżek soku z buraków
2 łyżki oleju kokosowego (roztopionego)
sól do smaku
pieprz cayenne do smaku (opcjonalnie chilli)
sok z 1/2 cytryny
natka pietruszki

Wykonanie:
Orzechy namocz przez 3-4 godziny w letniej wodzie. Po odsączeniu zmiksuj w robocie kuchennym z sokiem z buraków, olejek kokosowym, sokiem z cytryny i przyprawami.

zakaski1 Pikantne zakąski z ogórka i rzodkiewki
Przenieś do worka cukierniczego i włóż do zamrażalnika na 15 minut, aby krem zgęstniał. W tym czasie ogórka i rzodkiewki pokrój na plasterki.

zakaski2 Pikantne zakąski z ogórka i rzodkiewki
Krem wyciśnij na plasterki rzodkiewek umieszczone na plastrach z ogórka. Na końcu posyp sezamem i udekoruj pietruszką.

Zakaski male Pikantne zakąski z ogórka i rzodkiewki

Mam nadzieję, że przepis się podoba. A może spodoba się Twoim znajomym?
Przycisk do udostępnienia go na facebook`u znajdziesz poniżej.

Życzę smacznego!

Adam Graczyński

Kliknij ikonę i podziel się ze znajomymi!

5 myśli nt. „Pikantne zakąski z ogórka i rzodkiewki

  1. Dorota

    Wczoraj podałam je mojej rodzinie. Wszyscy byli zaskoczeni pięknym kolorem. Smak nie odstawał od wyglądu 🙂 Dziękuję pięknie za super przepis.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *