Rolada kakaowo – waniliowa bez pieczenia

rolada 3.1 3 Rolada kakaowo   waniliowa bez pieczenia

Składniki:

Masa kakaowa
1 i 1/2 szklanki mielonych migdałów
4 łyżki surowego kakao w proszku
4 łyżki syropu z daktyli lub klonowego
2 szczypty soli Himalajskiej lub morskiej
1 szczypta cynamonu
6 łyżek oleju kokosowego extra virgin (roztopionego)
2 łyżki wody (dodawać  powoli w przypadku gdy masa jest za sucha)

Masa waniliowa
1 szklanka orzechów nerkowca lub makadamia (namoczonych przez noc)
5 łyżek syropu z daktyli lub klonowego (ilość według uznania)
1/3 szklanki oleju kokosowego  extra virgin (rozpuszczonego)
1 laska wanilii (nasiona) lub ekstrakt waniliowy (2 łyżeczki)
1/4 szklanki mleka kokosowego lub migdałowego
1 limonka – sok

Wykonanie:

Wszystkie składniki na masę czekoladową dokładnie zmiksuj w robocie kuchennym (ja używam takiego).

rolada kakaowo waniliowa 1 wynik Rolada kakaowo   waniliowa bez pieczenia

Z przygotowanej masy uformuj rękoma kulę, którą rozwałkuj na papierze kuchennym. Aby masa nie przyklejała się do wałka przykryj ją drugą warstwą papieru. Po rozwałkowaniu przytnij krańce nożem.

rolada kakaowo waniliowa 2 wynik Rolada kakaowo   waniliowa bez pieczeniarolada kakaowo waniliowa 3 wynik Rolada kakaowo   waniliowa bez pieczeniarolada kakaowo waniliowa 4  Rolada kakaowo   waniliowa bez pieczenia
Namoczone orzechy zmiksuj w robocie kuchennym. Następnie dodaj resztę składników i miksuj do czasu uzyskania gładkiej struktury.

rolada kakaowo waniliowa 5 wynik Rolada kakaowo   waniliowa bez pieczenia

Tak przygotowaną masę wstaw do lodówki na około 20 minut w celu stężenia. Po tym czasie rozprowadź ją na warstwie masy kakaowej wygładzając ją nożem lub szpatulą.

rolada kakaowo waniliowa 6 wynik Rolada kakaowo   waniliowa bez pieczenia

Całość ostrożnie zwiń w rulon pomagając sobie papierem kuchennym i wstaw do zamrażalnika na około 20 minut w celu zastygnięcia. Po tym czasie pokrój na porcje i odstaw na około 10 minut. Roladę przechowuj w lodówce.

rolada 3.1 1 Rolada kakaowo   waniliowa bez pieczenia

Mam nadzieję, że przepis się podoba. A może spodoba się Twoim znajomym?
Przycisk do udostępnienia go na facebook`u znajdziesz poniżej.

Życzę smacznego!

Adam Graczyński

Może podobne wpisy Cię zainteresują?

Kliknij ikonę i podziel się ze znajomymi!

47 myśli nt. „Rolada kakaowo – waniliowa bez pieczenia

  1. Ania

    własnie odkryłam tego bloga i jestem oczarowana, jestem trenerką , zwracam uwage co jem i uwielbiam zdrowe słodycze, dziś wyprobuje przepisy… coś fantastycznego 🙂

    Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Może być zwykły olej kokosowy… choć nie będzie on już taki zdrowy. Mleko krowie może mieć zbyt rzadką konsystencję niż mleko kokosowe. A i w tym przypadku stracimy na walorach zdrowotnych tego deseru.

      Odpowiedz
  2. Katrin

    Witam ta masa kakaowa wyszła mi dość płynna i tlusta a wszystko zrobiłam wg przepisu co poszło nie tak i czym to zagescic? Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Przepraszam za późną odpowiedź. Dziwne, że masa wyszła płynna. W takim wypadku wypadałoby dodać więcej mielonych migdałów. Mam nadzieję, że wszystko skończyło się dobrze.

      Odpowiedz
      1. Katrin

        Moze za duzo oleju dodałam i przez to tak się stało, próbowałam zagescic wiórkami i koniec końców wyszło smaczne ale efekt wizualny był daleki od tego na zdjęciu no trudno może następnym razem się uda ale w smaku rewelacja 🙂

        Odpowiedz
  3. Dominika

    jest Pan mistrzem! Robiłam już szarlotkę, makowca i ciasteczka kokosowe z Pana przepisów. Wyszło obłędnie! Teraz czas na to! Inspiruje mnie Pan do przejścia na raw.

    Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Orzechy proponowałbym zastąpić zmielonymi wiórkami kokosowymi. Choć przyznam, że w tej wersji rolady nie robiłem. Masa powinna być podobna do tej z „ciastek kakaowo-kokosowych bez pieczenia” lub „tarty kokosowej z dżemem chia”.

      Odpowiedz
  4. Interesowna

    Czy bez żadnego słodzenia też będzie jadalne? Jestem na całkowicie bez cukrowej diecie (z powodu choroby), a wygląda tak smacznie 🙁

    Odpowiedz
  5. Kasia

    O rany…. gdybyś był moim mężem byłabym wiecznie chuda i zdrowa… nie jadłabym już nic prócz Twoich posiłków <3 😀

    Odpowiedz
  6. Agnes

    „..po nocy w lodówce rolada jest jeszcze lepsza ..” Czy ktoś to wytrzymał? …poszła od ręki…TOP w deserach jak dla mnie…

    Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Nieskromnie przyznam, że sam miałem z tym problemy 🙂 Przy każdej wizycie w lodówce musiałem bić się z samym sobą 🙂 Dzięki za uznanie 🙂

      Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Dziękuję za miłe słowa 🙂 Mleko może być z puszki jak i domowe. Olej kokosowy tak czy inaczej zagęści całą masę po zastygnięciu.

      Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Olej kokosowy działa jak spoiwo dla pozostałych składników, dlatego ciężko będzie go zastąpić. Jeśli chodzi o syrop z daktyli to tu możliwości jest więcej w postaci innego słodzika.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *