Sok z trawy pszenicy – badania kliniczne

trawa pszeniczna2 Sok z trawy pszenicy   badania kliniczneSok z trawy pszenicznej stał się w dzisiejszych czasach prawdziwym hitem dla osób dbających o zdrowie ciała i ducha. Badania wykazały, iż sok ten zawiera ogromne ilości składników odżywczych, które działają na organizm człowieka w sposób wręcz niewyobrażalny.
Czytaj dalej…

Sok z trawy pszenicznej, a niedokrwistość u chorych na raka

Źródło: Dey S. Sarkar R. P Ghosh, et al. 2006, J. Clin. Onc. 24: 18; 2006: 8634

Wcześniej wykonane badania potwierdziły, że chlorofil zawarty w roślinach poprawia stan zdrowia zwierząt cierpiących na anemię. Niedokrwistość jest częstym objawem pacjentów, którzy poddawani są chemioterapii. Niejednokrotnie ciężkie przypadki wymagają nawet transfuzji krwi. Zespół naukowców z Zakładu Opieki Zdrowotnej w Netaji (Subhash Chandra Bose Cancer Research Institute w Indiach) badali skuteczność trawy pszenicznej w grupie 400 nieuleczalnie chorych pacjentów, którzy cierpieli na nowotwory narządów stałych (płuc, piersi, przełyku, okrężnicy, jajnika, wątroby, żołądka).

Cel badań:
Badania miały wykazać zmiany poziomu hemoglobiny i białka surowicy, zwracając szczególną uwagę na zdolność soku z trawy pszenicznej do poprawy jakości życia pacjenta.

Metoda badań:
Chorym podawano dawkę 30ml świeżego soku z pszenicy przez okres 6 miesięcy.

Wyniki badań:
Po wyłączeniu 50 chorych, którzy wymagali transfuzji krwi wyniki pozostałych 348 były lepsze jeśli chodzi o poziom hemoglobiny, a poziom białka i albumin prawidłowy. Całkowity stan sprawności wzrósł z 50% do 70% (w skali Karnofsky’ego gdzie 100% oznacza zdrowie, a 0% śmierć organizmu).

Wnioski:
Autorzy badania stwierdzili, że sok z trawy pszenicznej jest doskonałą alternatywą dla transfuzji krwi.

Sok z trawy pszenicznej jako element zmniejszający toksyczność hematologiczną związaną z chemioterapią u chorych na raka piersi.

Źródło: Bar-Sela G, Tsalic M, Fried G, Goldberg H. Nutr Cancer. 2007;58(1):43-48

Leczenie przy stosowaniu chemioterapii ma za zadanie zabijanie komórek rakowych. Niestety proces ten powoduję również zabijanie zdrowych komórek, szczególnie krwi. Gdy chemioterapia niszczy czerwone i białe krwinki oraz płytki krwi powoduje u chorego anemię oraz zaburza system odpornościowy organizmu.

Cel badania:
Naukowcy z Izraela mieli na celu sprawdzić wpływ soku z trawy pszenicznej na organizmy pacjentów poddawanych chemioterapii.

Metoda badań:
Grupę 60 pacjentek cierpiących na raka piersi, które poddawane były chemioterapii ,podzielono na połowę. Jedna połowa otrzymywała sok z trawy pszenicznej, natomiast pacjentki z drugiej połowy poddawane były standardowym procedurom opieki medycznej.

Wynik badań:
W grupie pacjentek, którym podawano sok z trawy pszenicznej stwierdzono znacznie mniejszy poziom zatrucia krwi, niż u pozostałych chorych. Dodatkowo zanotowano mniejszą ilość przypadków neutropenii z gorączką, zakażenia, leukopenii i neutropenii (niski poziom białych krwinek). Poziom hemoglobiny był poniżej normy w obu grupach, jednak w grupie trawy pszenicznej był znacznie wyższy. Pacjenci przyjmujący sok z trawy pszenicznej częściej skarżyli się na wymioty spowodowane smakiem i zapachem soku.

Wnioski:
Podawanie soku z trawy pszenicznej pomogło utrzymać zdrowszy poziom komórek krwi oraz zmniejszyć potrzebę stosowania dodatkowych leków wspomagających.

trawa pszeniczna sok Sok z trawy pszenicy   badania kliniczne

Rola soku z trawy pszenicy przy leczeniu pacjentów z zespołem mielodysplastycznym.

Źródło: Mukhopadhyay. S., Basak. J., Kar. M., Mandal. S., Mukhopadhyay. A. 2009. J. Clin. Oncology 2009:7012

Zespoły mielodysplastyczne to grupa chorób, w których szpik kostny nie wytwarza wystarczającej ilości krwinek. W przypadkach, gdy liczba czerwonych krwinek spada zbyt nisko, pacjenci wymagają transfuzji krwi, aby dodać kolejne czerwone krwinki. Krew, która jest przetaczana niesie żelazo, a przy dużej ilości transfuzji jego ilość w organizmie pacjenta może być za duża. Leki, które wykorzystuje się do usuwania metali, takich jak żelazo, nazywane są środkami chelatującymi.

Metoda badań:
Lekarze zebrali 20 pacjentów z ciężkim zespołem mielodysplastycznym, którzy wymagali przeprowadzania licznych transfuzji krwi. Przez okres 6-ciu miesięcy pacjentom podawany był sok z trawy pszenicznej w ilości 30ml dziennie. Podczas badań stwierdzono zaskakujące działanie podawanej substancji. Okazało się, że posiada ona właściwości chelatowania lub wiązania żelaza. Dodatkowo okres między kolejnymi transfuzjami został znacznie wydłużony.

Wnioski:
Sok z trawy pszenicznej wykazał właściwości wiązania żelaza jak leki przepisywane na receptę. Dzięki temu przyczynił się do zmniejszenia poziomu żelaza we krwi pacjentów, którzy wymagali częstych transfuzji. Autorzy doszli do wniosku, że sok z trawy pszenicznej jest skutecznym chelatorem żelaza, i należy go stosować w zmniejszaniu stężenia ferrytyny w surowicy u pacjentów, którzy wymagają licznych transfuzji krwi.

Sok z trawy pszenicy w leczeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.

Źródło: Scand J Gastroenterol. 2002 Apr; 37 (4): 444-9. Arie Ben-E, Goldin E Wengrower D, Stamper A, R Kohn, Berry E.

Zakład Medycyny Rodzinnej, The Bruce Rappaport Wydziału Medycyny Technion Israel Institute of Technology, Hajfa.

Zwolennicy picia soku z trawy pszenicznej zachęcają do stosowania go jako „leku” na zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Wstępne badania sugerują skuteczność soku z trawy pszenicznej w leczeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego (UC).

Metoda badań:
23 pacjentów, u których zdiagnozowano klinicznie UC została rozdzielona do kilku niezależnych ośrodków medycznych w Izraelu. Gdy części z nich podawano 100ml soku z trawy pszenicznej dziennie, pozostali otrzymywali środek „placebo”. Badania były prowadzone przez okres 4 tygodni.

Wynik badań:
21 pacjentów ukończyło badanie, a pełna informacja była dostępna dla 19 z nich. Leczenie sokiem z trawy pszenicy wiązało się ze znacznym zmniejszeniem ogólnego wskaźnika aktywności choroby (p = 0,031) oraz nasilenia krwawienia z odbytnicy (p = 0,025). Nie odnotowano żadnych poważnych skutków ubocznych.

Wniosek:
Sok z trawy pszenicy skutecznie i bezpiecznie pomaga w leczeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego (UC).

6950418373 5478de8eb7 z Sok z trawy pszenicy   badania kliniczne

Sok z trawy pszenicznej jako silny antyoksydant.

Źródło: CN Lai, B Dabney and C Shaw (1978) Inhibition of In Vitro Metabolic Activation of Carcinogens by Wheat Sprout Extracts. Nutrition and Cancer, 1 (1):27-30
CN Lai (1979) Chlorophyll: The Active Factor in Wheat Sprout Extract Inhibiting the Metabolic Activation of Carcinogens In Vitro. Nutrition and Cancer, 1 (3):19-21.

W 1979 roku dr Chiu Nan Lai (University of Texas Health Science Center w Houston), przedstawiła informację na spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego, sugerujące, że trawa pszenicy może mieć  właściwości zwalczające raka. Stosując standardowy test Amesa, pokazała, że ​​ekstrakt z trawy pszenicznej przy połączeniu z mutagenami chemicznymi (związki, które przeobrażają zdrowe komórki w komórki rakowe), zmniejsza ich zdolności rakotwórcze aż do 99 procent.

Właściwości soku z trawy pszenicznej oraz jej hodowla w warunkach domowych – kliknij tutaj…

(Visited 2 049 times, 24 visits today)

Może podobne wpisy Cię zainteresują?

Kliknij ikonę i podziel się ze znajomymi!

3 myśli nt. „Sok z trawy pszenicy – badania kliniczne

  1. Seska

    Bardzo ciekawy artykuł, chyba czas rozpocząć własną hodowlę czy można liczyć na umieszczenie na blogu przykładowego Menu??

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *