Jeśli kakao, to tylko surowe!

kakao male Jeśli kakao, to tylko surowe!„Pokarm bogów” – takim mianem określane są ziarna kakaowca, który stawiam na pierwszym miejscu mojej listy super żywności. Już Majowie i Aztekowie cenili ten produkt natury do tego stopnia, iż wykorzystywali go jako formę płatności za towary i usługi.
Czytaj dalej…


Ziarna kakao posiadają tak wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie właściwości zdrowotnych, że uznawane są za jeden z najwartościowszych przedstawicieli grupy superżywności (z ang. Superfood). Zaznaczyć trzeba, że mowa tu jedynie o kakao surowym, które różni się od tego zwykłego, dostępnego w każdym supermarkecie tym, że wytwarzane jest w procesie tłoczenia na zimno, dzięki czemu zachowuje żywe enzymy, wszystkie składniki odżywcze i posiada znacznie głębszy smak. Skład takiego kakao jest imponująco bogaty

Skład i właściwości zdrowotne surowego kakao

Przede wszystkim jest wspaniałym źródłem antyoksydantów, które jak wiadomo chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami, które to z kolei atakują nasze DNA, powodując przy tym m.in. nowotwory. Antyoksydanty zawarte w surowym kakao to głównie polifenole, których jest znacznie więcej niż w czarnych jagodach, czerwonym winie, czy w zielonej herbacie.

Dodatkowo surowe kakao to ogromna skarbnica takich składników mineralnych jak magnez, chrom, siarka, wapń, żelazo, cynk, miedź, mangan, potas, fosfor, sód. Surowe kakao zawiera również kwasy tłuszczowe omega-6 i witaminę C oraz Fenyloetyloaminę (PEA).

Badania jasno wykazały, że dzięki takiemu zestawu kakao:

  • zapobiega i zwalcza anemię,
  • pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi,
  • pomaga w walce ze stresem i depresją,
  • działa rozkurczowo na naczynia krwionośne, dzięki czemu ułatwia przepływ krwi,
  • zwiększa poziom dobrego cholesterolu HDL,
  • zapobiega przedwczesnemu starzeniu się i objawom menopauzy.
  • pomaga zwiększyć czujność i skupienie,
  • podnosi poziom serotoniny (tzw. hormon szczęścia) w mózgu. Jest to jeden z głównych neuroprzekaźników występujących w ludzkim organizmie. Pomaga ona w walce ze stresem i depresją.

Dodatkowo surowe kakao zawiera anandamid – endorfinę, która jest naturalnie produkowana przez nasz organizm podczas wysiłku. Dzięki niej czujemy się lepiej i poprawia nam się humor. 

Holenderscy naukowcy przez okres 15 lat prowadzili badania i odkryli, że ludzie którzy spożywali powyżej 2 gram kakao dziennie mieli niższe ciśnienie krwi niż osoby, które kakao nie spożywały. Dodatkowo po zakończeniu badań okazało się, że z pośród grupy osób, które nie spożywały kakao przeżyło 24% badanych, natomiast z pośród grupy badanych, którzy przyjmowali więcej niż 2,3 grama kakao dziennie żyło 43%, czyli prawie o połowę więcej niż w poprzedniej grupie.

kakao2 Jeśli kakao, to tylko surowe!

Surowe kakao można kupić tutaj

Zaznaczam, iż najwięcej właściwości odżywczych zachowują surowe ziarna kakao. Osobiście stosuję jedną łyżeczkę organicznego surowego kakao w postaci proszku jako składnik mojego przedtreningowego szejka, dzięki czemu zapewniam sobie energię podczas całej sesji treningowej.

Źródła:
http://www.rethinkingcancer.org/resources/articles/cacao.php
http://circ.ahajournals.org/content/119/10/1433.
http://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/409867

Może podobne wpisy Cię zainteresują?

Kliknij ikonę i podziel się ze znajomymi!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *