Tarta kokosowa z pistacjami i owocem granatu

tarta kokosowa z pistacjami i granatem1 Tarta kokosowa z pistacjami i owocem granatu

Składniki tarty (22 cm – ok. 8 porcji):
1 szklanka pistacji (garść do dekoracji)
1 szklanka daktyli
2 duże łyżki syropu klonowego
1/2 szklanki oleju kokosowego (roztopionego)
1 szklanka wiórków kokosowych
1 puszka mleka kokosowego
3 duże łyżki stewii (lub syropu z agawy)
2 owoce granatu

Przygotowanie podstawy tarty:
Pistacje zmiksuj w robocie kuchennym, a następnie dodaj daktyle, 2 łyżki syropu klonowego, 2 łyżki oleju kokosowego i całość jeszcze raz zmiksuj.

tarta kokosowa z pistacjami i owocem granatu1 Tarta kokosowa z pistacjami i owocem granatu
Formę pokrytą folią kuchenną (co ułatwi wyjęcie tarty) wyłóż przygotowaną masą i dokładnie dociśnij palcami.

tarta kokosowa z pistacjami i owocem granatu2 Tarta kokosowa z pistacjami i owocem granatuTak przygotowaną formę włóż do zamrażalnika na około 15 minut. W tym czasie przygotuj masę kokosową.
Wiórki kokosowe, mleko kokosowe, 3 łyżki stewii i resztę oleju kokosowego włóż do robota kuchennego i dokładnie zmiksuj na jednolitą masę.

tarta kokosowa z pistacjami i owocem granatu3 Tarta kokosowa z pistacjami i owocem granatu
Przygotowaną masą wypełnij formę z podstawą i włóż do zamrażalnika na kolejne 15 minut.

tarta kokosowa z pistacjami i owocem granatu4 Tarta kokosowa z pistacjami i owocem granatu
W czasie gdy tarta będzie w zamrażalniku, wyjmij nasiona z owocu granatu i rozłóż  na ręczniku papierowym, aby je delikatnie osuszyć. Gdy masa tarty odpowiednio stwardnieje podziel ją na porcje, a następnie każdą z nich pokryj nasionami granatu. Pozostawioną garść pistacji posiekaj nożem i użyj do dekoracji.

tarta kokosowa z pistacjami i granatem1 Tarta kokosowa z pistacjami i owocem granatu

Smacznego!

Adam Graczyński

(Visited 9 411 times, 67 visits today)

Może podobne wpisy Cię zainteresują?

Kliknij ikonę i podziel się ze znajomymi!

15 myśli nt. „Tarta kokosowa z pistacjami i owocem granatu

  1. Justyna

    Zrobiłam ciasto, ale niestety masa kokosowa jest zbyt tłusta,skojarzyła mi się z masłem:( po jednym kawałku odczuwam mdłości…moze nie mam ręki do ciast

    Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Witaj, Wygląda na to, że dodałaś zbyt dużo oleju kokosowego. Robiłem to ciasto wiele razy (z ustalonych proporcji) i zawsze było kokosowe, a olej kokosowy był niewyczuwalny.

      Odpowiedz
  2. Paweł Mężynski

    Z opisu i wyglądu powinno być super smaczne. Folię aluminiową jesli już używamy, to polecam przetrzeć ręcznikiem papierowym. Usuniemy mikro drobinki aluminium, które zjadamy. Dlatego nie warto zawijać kanapek w folię alu. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  3. Ania

    Czy mleko kokosowe ma stać wcześniej w lodówce, żeby się oddzieliło, czy ma być w temperaturze pokojowej? 🙂

    Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Witaj, ciasto przechowujemy w lodówce. Granaty można położyć przed pokrojeniem, jednak przy krojeniu mogą się rozsypywac 🙂

      Odpowiedz
  4. Dart

    Witaj
    Brzmi i wygląda genialnie..
    Czym jednak mogę zastąpić stawię lub syrop z agawy bez utraty smaku?
    Ksylitol?
    Pozdrawiam
    Nowy wyznawca 😉

    Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Cześć, możliwości jest wiele: syrop klonowy (w połączeniu z kokosem i pistacjami daje naprawdę super smak), syrop z daktyli (najzdrowsza forma słodzika w potrawach), miód… ksylitol również świetnie się nada. Pozdrawiam Cię!

      Odpowiedz
      1. Dart

        Serdeczne dzięki
        Napisz proszę jeszcze jakie pistacje użyłeś?
        Prazone, solone? (chyba najbardziej popularne na rynku-oraz czy ew. Można takich użyć?
        Serdeczności

        Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *