Truskawkowy dżem z nasionami Chia

dzem truskawkowy Truskawkowy dżem z nasionami Chia


Składniki:

1 szklanka świeżych truskawek (opcjonalnie mrożonych)
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki nasion Chia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Opcjonalnie:
stevia, syrop klonowy, miód

Wykonanie:
Truskawki wraz z ekstraktem waniliowym, syropem klonowym i sokiem z cytryny zmiksuj w robocie kuchennym na mniejsze kawałki. Następnie dodaj dwie łyżki nasion Chia i wymieszaj dokładnie miksując kilka sekund.

dzem truskawkowy 3 Truskawkowy dżem z nasionami Chiadzem truskawkowy 4 Truskawkowy dżem z nasionami Chia
Dżem przenieś do zamkniętego naczynia i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę aby odpowiednio stężał.

dzem truskawkowy Truskawkowy dżem z nasionami Chia
Przechowuj do kilku dni w lodówce.

Życzę smacznego!

Adam Graczyński

 

Może podobne wpisy Cię zainteresują?

Kliknij ikonę i podziel się ze znajomymi!

13 myśli nt. „Truskawkowy dżem z nasionami Chia

    1. Adam Autor wpisu

      Przyznam szczerze, że nie próbowałem. Myślę jednak, że nie powinno być z tym problemu.Proszę pamiętaj jednak, że podczas pasteryzacji twój dżem straci wiele składników odżywczych wraz z aktywnymi enzymami trawiennymi zawartymi w truskawkach. Jednym słowem, nie będzie już tak zdrowy jak na surowo.

      Odpowiedz
      1. Marta

        Dziękuję za informację. Zima jest dłuuuga, a taki dżem wyciągnięty z szuflady oslodzi te mroźne dni, wiec pasteryzacja w tym wypadku jest chyba dobrym pomysłem 🙂

        Odpowiedz
      1. Buka

        Smakowało jak najbardziej! Nawet mojej mamie, która robi ciągle dżemy „tradycyjne”. Na pewno spróbuję jeszcze kilka pańskich przepisów bo wyglądają smakowicie :).

        Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *