Wegańska szarlotka bez pieczenia

Szarlotka Wegańska szarlotka bez pieczenia


Składniki (forma 22cm):

Warstwa dolna i górna:
2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki mielonych migdałów
1 szklanka daktyli
1/3 szklanki oleju kokosowego (roztopionego)
3 duże łyżki syropu klonowego

Wypełnienie:
1/2 pomarańczy
5 jabłek
1/2 szklanki daktyli
2 małe łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Wykonanie:

Orzechy włoskie włóż do robota kuchennego (ja używam takiego) wraz z zmielonymi migdałami i rozdrobnij na drobne cząstki.

szarlotka witarianska1 Wegańska szarlotka bez pieczeniaDodaj daktyle, olej kokosowy, syrop klonowy i dokładnie wymieszaj miksując przez kilka sekund.

szarlotka witarianska2 Wegańska szarlotka bez pieczenia
Przygotowaną mieszankę podziel na dwie równe części. Jedną odłóż na bok, a drugą wyłóż formę pokrytą folią kuchenną (ułatwi to wyjęcie szarlotki na końcu) dociskając palcami do dna i krawędzi formy.

szarlotka witarianska4 Wegańska szarlotka bez pieczenia
Tak przygotowaną podstawę włóż do lodówki w celu stwardnienia. W tym czasie przygotuj wypełnienie twojej szarlotki. Jedno jabłko, pół pomarańczy, daktyle, cynamon i gałkę muszkatołową zmiksuj w robocie kuchennym na jednolitą masę.

szarlotka witarianska5 Wegańska szarlotka bez pieczenia
Resztę jabłek obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w cienkie plastry.

szarlotka witarianska6 Wegańska szarlotka bez pieczenia
Pokrojonymi jabłkami wypełnij środek szarlotki przeplatając warstwy jabłek z warstwą musu jabłkowego. Staraj się wykonać co najmniej kilka warstw.

szarlotka witarianska8 Wegańska szarlotka bez pieczenia
Całość przykryj pozostałą połową masy orzechowej delikatnie dociskając dłonią. Powierzchnię możesz posypać stevią.

szarlotka witarianska10 Wegańska szarlotka bez pieczenia
P.S. Szarlotkę najlepiej wyciągnąć z formy w dwie osoby trzymając za cztery rogi folii kuchennej.

szarlotka witarianska11 Wegańska szarlotka bez pieczenia
Mam nadzieję, że przepis się podoba. A może spodoba się Twoim znajomym?
Przycisk do udostępnienia go na facebook`u znajdziesz poniżej.

Życzę smacznego!

Adam Graczyński

Może podobne wpisy Cię zainteresują?

Kliknij ikonę i podziel się ze znajomymi!

48 myśli nt. „Wegańska szarlotka bez pieczenia

  1. Aga

    Pomijając już oczywistą kwestię, że ta szarlotka jest super zdrowa i dodaje mnóstwo energii, to jest to najlepsza szarlotka jaką w życiu jadłam!! a naprawdę nie jestem wielbicielką ciast…
    To jest jedyne, które przygotowuję – wychodzi mi idealnie za każdym razem!
    Uwielbiam! <3

    Odpowiedz
  2. Pingback: Proste przepisy świąteczne - moje typy - Rozterki Startuperki

  3. Gabriela

    Mam pytanie – wiem, że ta tarta z założenia ma być surowa, ale mnie akurat na tym nie zależy, po prostu mam ogromna ochotę na szarlotkę, i nie mam piekarnika 🙁 no zastanawiam się, czy jezeli uprażę w garnku pokrojone jabłka, tak jak do tradycyjnej szarlotki, to czy coś się może nie udać?

    Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Oczywiście, że możesz. Szarlotka jest z zasady surowa, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby ją nieco „stradycjanolizować” (chyba nie ma takiego słowa:) ).

      Odpowiedz
  4. Albi

    Super przepis. Ciasto wyszlo wspaniale, superaśne, pyszne, szybko znikajace ☺ Tylko jak dla mnie troche za slodkie, pomimo ze nie posypalam stewia. Nastepnym razem zrobie mniej slodkie, cos wymysle .

    Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Oczywiście, że można. Na następny dzień smakuje nawet lepiej 🙂 Pamiętaj jedynie o przechowywaniu w lodówce.

      Odpowiedz
  5. Ela

    Ta szarlotka jest idealna 🙂 Mniam mniam pycha och ach… zniknela w kilka godzin… Najlepsze ciacho na smutna zime, i od razu sie cieplej robi. A jaka prosta w wykonaniu! Dziekuje 🙂

    Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Olej kokosowy pełni funkcję spoiwa dla pozostałych składników poprzez tężenie w niższej temperaturze. Obawiam się, że ciężko będzie go zastąpić. Jedynym pomysłem, który przychodzi mi do głowy jest namoczenie daktyli 15-20 minut przed zmiksowaniem z resztą składników (bez oleju). Wówczas mogą one połączyć orzechy w postać masy. Jednak w tym przypadku masa będzie bardziej miękka i nie będzie sprawiała wrażenia upieczonego ciasta, jak w przypadku użycia oleju.

      Odpowiedz
  6. Kam. Milcia

    Szarotka zrobiona, zmodyfikowana do moich zasobów 🙂 szafkowych 🙂 zrobiona z orzechów ziemnych i włoskich. Pyszne połączenie masła orzechowego z jabłkami czyli to co uwielbiam. Przepis pierwszą klasa , dziękuje za inspirację i za taki cudowny blog. Jest tu pełno super przepisów z których na pewno skorzystam .

    Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Życzę sobie więcej tak zadowolonych Czytelników 🙂 Dziękuję za inspiracje ! Cieszę się, że smakowało i oczywiście zapraszam do wypróbowania innych przepisów 🙂 Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  7. pixelpr

    Zmodyfikowałam przepis, bo miałam problem z mieleniem daktyli – strasznie sie przylepiają do ścianek i do nożyc, bardzo jest to żmudna praca przy tym. Więc je wyrzuciłam z przepisu i o dziwo, szarlotka wciąż pyszna 🙂

    Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Wygląda na to, że masa była zbyt sucha (za mało soku z pozostałych składników – pomarańcz i jabłko) i dlatego daktyle nie dały się łatwo zmiksować. Ale jak widzę wyszłaś z opresji obronną ręką 🙂

      Odpowiedz
        1. Adam Autor wpisu

          Teraz rozumiem 🙂 Chodziło o daktyle do warstw zewnętrznych 🙂 W tej sytuacji przydaje się silny robot kuchenny. Osobiście nie moczyłem daktyli wcześniej, żeby masa nie była zbyt mokra. Dzięki temu uzyskałem teksturę przypominającą kruszonkę. Mimo wszystko ciesze się, że smakowało bez daktyli 🙂

          Odpowiedz
  8. zosiasamosia

    Czy ten syrop klonowy musi być ze względu na słodycz czy spełnia jakieś funkcje „sklejające”? Nie lubię słodkich rzeczy, ale nie wiem czy bez tego syropu wyjdzie. To pytanie tyczy się tez wielu innych deserów, bo zauważyłam, że występuje on w większości przepisów.

    Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Syrop w moich przepisach spełnia głównie funkcję slodzika. Można go zastąpić innymi produktami takimi jak syrop klonowy, stawia, miód… W każdym przepisie ilość slodzika można zwiększyć lub zmniejszyć do własnych upodobań smakowych 🙂 Pozdrawia

      Odpowiedz
  9. Dominika

    Wlasnie jem. To jest mistrzostwo swiata!!! Na pewno zrobie jeszze nie raz. Nastepnym razem pokroje jablka bardzo cieniutko. Teraz nie mialam na to czasu, bo przykleila mi sie do nogi 10miesieczna przyssawka – wielbicielka jabluszek. Pozdrawiam. Czekam z niecierpliwoscia na kolejne przepisy!

    Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Cieszy mnie, że smakowało! Mam nadzieję, że „przyssawka” też była zadowolona 🙂 Ostatnio jestem dość zabiegany, ale postaram się częściej opracowywać nowe przepisy. Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  10. Gosia

    Bez robota kuchennego się nie obejdzie w tych przepysznych przepisach? Póki co nie mam i nie wiem w jaki sposób mogę rozdrabniac np orzechy.

    Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Rzeczywiście robot kuchenny w wielu przepisach wydaje się niezastąpiony. Jednak ja bym się nie poddawał. Proponuję posiekać orzechy (i resztę składników) drobno nożem, a następnie wymieszać rękami w dużej misce.

      Odpowiedz
    2. Ola

      Kiedy zepsuł mi się blender a musiałam rozdrobnić migdały użyłam po prostu tarki o małych oczkach…trochę dłużej to trwa, ale efekt był pozytywny 🙂

      Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Wybierając jabłka do szarlotki pamiętaj, że nie będą one poddawane żadnej obróbce cieplnej. Ich smak więc pozostanie nie zmieniony. Słodycz powinna być odpowiednia do upodobań, gdyż jedynym czynnikiem słodzącym są daktyle i syrop klonowy. Unikałbym dodawania większej ilości tych składników w celu dosłodzenia mało słodkich jabłek, gdyż mogą zmienić nam ostateczny smak szarlotki.

      Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Myślę, że lepiej by pierwsze były jabłka. Wilgotny mus mógłby niepotrzebnie namoczyć spód szarlotki, a warstwa jabłek skutecznie go zatrzyma.

      Odpowiedz
  11. nowakowska

    Mam pytanko- czy drugą warstwę lepiej najpierw rozwalkowac jakos? Jaką powinno miec formę ciasto zeby bez trudu przykryc jablka?

    Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Ciasto z mojego przepisu jest wystarczająco lepkie by formować je rękami nakładając na powierzchnię szarlotki. Łatwo przylepia się do powierzchni jabłek z musem, jak i do krańców podstawy. Jeżeli ciasto rozwałkujesz, to nie uzyskasz efektu kruszonki na wierzchu. Na końcu szarlotkę włóż do lodówki – mała ilość oleju kokosowego zwiąże odpowiednio ciasto, co ułatwi jego krojenie.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *