Sos czekoladowy

sos czekoladowy Sos czekoladowy

Składniki:

4 duże łyżki oleju kokosowego (roztopionego)
2 duże łyżki syropu klonowego (opcjonalnie inny słodzik)
3 duże łyżki surowego kakao w proszku
1 mała łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 mała łyżeczka cynamonu
1 szczypta soli morskiej lub himalajskiej

opcjonalnie (jeśli chcemy by sos był mniej gęsty po zastygnięciu):
2 łyżki mleka migdałowego lub kokosowego

Do rozpuszczonego oleju kokosowego dodawaj po kolei kakao, syrop klonowy i resztę składników (mieszając w między czasie do całkowitego połączenia składników).

makowiec6 Sos czekoladowy

Na końcu dodaj mleko i jeszcze raz wymieszaj dokładnie.

ciasto czekoladowe pomaranczowe z kardamonem4 Sos czekoladowy
Sos przechowuj w lodówce. Jeżeli za bardzo zgęstnieje włóż pojemnik z nim do ciepłej wody, a po chwili dokładnie wymieszaj.

Smacznego!

Adam Graczyński

(Visited 5 885 times, 139 visits today)

Może podobne wpisy Cię zainteresują?

Kliknij ikonę i podziel się ze znajomymi!

7 myśli nt. „Sos czekoladowy

    1. Adam Autor wpisu

      Ksylitol w postaci cukru może się nie rozpuścić odpowiednio w przygotowanym sosie. Dodatkowo smak syropu klonowego idealnie komponuje się z kakao. Oczywiście można użyć innego syropu (np. z daktyli).

      Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Przy produkcji sosu czekoladowego nie wykorzystuję ciężkiej śmietany lub słodzonej czekolady (jak przy tradycyjnych przepisach). Jedynym czynnikiem słodzącym jest mała ilość syropu klonowego, który jest lepszy od tradycyjnego cukru. Natomiast użyty olej kokosowy pomaga w usprawnieniu wydzielania insuliny i uwrażliwieniu na nią komórek, przez co odwraca skutki insulinooporności. Nie tylko zaspokaja on głód i przyspiesza metabolizm, lecz także pomaga w wykorzystaniu cukru. Czynniki te powodują, że jest najlepszym wyborem dla tych, którzy martwią się o swoją wagę.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *