Wegańskie czekoladowe pralinki

czekoladki weganskie1 Wegańskie czekoladowe pralinki

Składniki (15 pralinek):
6 dużych łyżek oleju kokosowego (extra virgin)
3 duże łyżki surowego kakao w proszku (organicznego)
4 duże łyżki masła kakaowego
3 duże łyżki syropu klonowego
1 szczypta soli morskiej
1/2 małej łyżeczki cynamonu
1 mała łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pomarańczowego

Przygotowanie:
Olej kokosowy rozpuść w misce zanurzonej w gorącej wodzie. Dodaj kakao, syrop klonowy, sól morską, cynamon, ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj.

czekolawki weganskie3 Wegańskie czekoladowe pralinki
Krem czekoladowy wlewaj do foremek silikonowych pokrywając dno płytką warstwą.

czekoladki weganskie4 Wegańskie czekoladowe pralinki
Formę silikonową wstaw do zamrażalnika na 10 minut. W tym czasie masło kakaowe pokrój i rozpuść w pojemniku zanurzonym w gorącej wodzie.

czekoladki weganskie 7 Wegańskie czekoladowe pralinki

czekoladki weganskie5 Wegańskie czekoladowe pralinki
Roztopione masło kakaowe wlej na zastygniętą masę czekoladową do foremek, pozostawiając nieco miejsca na ostatnią warstwę czekolady. Foremki wstaw do zamrażalnika, a po 10 minutach wyjmij i zalej do końca masą czekoladową.

czekoladki weganskie6 Wegańskie czekoladowe pralinki
Foremki włóż na kolejne 5-10 minut do zamrażalnika. Po tym czasie pralinki będą gotowe. Ze względu na zawartość oleju kokosowego pralinki przechowujemy w lodówce.

czekoladki weganskie8 Wegańskie czekoladowe pralinki

Mam nadzieję, że przepis się podoba. A może spodoba się Twoim znajomym?
Przycisk do udostępnienia go na facebook`u znajdziesz poniżej.

Smacznego!

Adam Graczyński

(Visited 5 286 times, 144 visits today)

Może podobne wpisy Cię zainteresują?

Kliknij ikonę i podziel się ze znajomymi!

9 myśli nt. „Wegańskie czekoladowe pralinki

  1. Pingback: » Wegańskie czekoladowe pralinki"Polska-IE najbardziej politycznie – społeczno – gospodarczy portal informacyjny w Irlandii

    1. Adam Autor wpisu

      Witaj, Masło klarowane nie zwiąże odpowiednio masy czekoladowej. Olej kokosowy ma to do siebie, że po ochłodzeniu zamienia swoją konsystencję z płynnej na stałą. Dzięki temu czekoladki są twarde jak typowe pralinki. Pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. Marta Puchłowska

    Zrobiłam 🙂 zamiast syropu klonowego dodałam ksylitol, bo tylko to miałam w domu, bez ekstraktu waniliowego/pomarańczowego a cynamon dodałam do masła kakaowego i do niego też dodałam ksylitolu 🙂 wyszło ekstra! dodam jeszcze, że w kąpieli wodnej ksylitol się nie rozpuścił, trochę się tego obawiałam, ale potem wyszło takie fajne chrupiące. smak totalnie jak normalnej czekolady. a tata nie uwierzył, ze to ja zrobiłam, myślał, że sklepowe 😛

    Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Brawo! Kreatywność jest kluczem do udanego dania! Bardzo ciekawy pomysł na chrupiący ksylitol 🙂 Ciesze się, że udało Ci się zaskoczyć tatę 🙂 Pozdrawiam!

      Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Ciężko mi odpowiedzieć na to pytanie. Moje przepisy są przepisami surowymi – a biała czekolada jest poddana obróbce termicznej. Technicznie rzecz biorąc rozpuszczona biała czekolada ma konsystencję odpowiednią.Nie próbowałem, nie wiem 🙂

      Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Olej kokosowy w temperaturze powyżej 25 stopni ulega rozpuszczeniu, dlatego też pralinki przechowujemy w lodówce.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *