Wegańskie kokosowo-kakaowe ciastka bez pieczenia

oreo kokosowe1 Wegańskie kokosowo kakaowe ciastka bez pieczenia


Składniki:

Warstwa czekoladowa:
1 i 1/2 szklanki zmielonych migdałów
4 łyżki surowego kakao w proszku
4 łyżki syropu klonowego
1 szczypta soli morskiej
4 łyżki oleju kokosowego extra virgin (rozpuszczonego)

Warstwa kokosowa:
1/2 szklanki zmielonych wiórków kokosowych
1/3 szklanki oleju kokosowego extra virgin (rozpuszczonego)
4 łyżki mleka kokosowego
2 łyżki syropu klonowego
sok z 1/2 limonki

Wykonanie:
Wszystkie składniki na warstwę czekoladową dokładnie zmiksuj w robocie kuchennym (ja używam takiego).

ciastka kokosowo czekoladowe1 Wegańskie kokosowo kakaowe ciastka bez pieczenia
Z przygotowanej masy uformuj kulę, którą rozwałkuj na papierze kuchennym. Aby masa nie przyklejała się do wałka przykryj ją drugą warstwą papieru.

ciastka kokosowo czekoladowe2 Wegańskie kokosowo kakaowe ciastka bez pieczenia
Z rozwałkowanej warstwy wytnij krążki używając formy piekarskiej. Pozostałą cześć masy rozwałkuj ponownie…

ciastka kokosowo czekoladowe3 Wegańskie kokosowo kakaowe ciastka bez pieczenia
Wycięte krążki przenieś do zamrażalnika na około 20 minut. W tym celu pomóż sobie nożem aby ich nie zdeformować.

ciastka kokosowo czekoladowe4 Wegańskie kokosowo kakaowe ciastka bez pieczenia
W tym czasie wszystkie składniki na masę kokosową zmiksuj w robocie kuchennym. (jeżeli masz zwykłe wiórki kokosowe, możesz je zmielić w młynku do kawy).

ciastka kokosowo czekoladowe5 Wegańskie kokosowo kakaowe ciastka bez pieczenia
Z tak przygotowanej masy uformuj kulki, które wyłóż na połowę przygotowanych krążków (zanim to zrobisz możesz lekko spłaszczyć je w rękach). Następnie przyłóż je pozostałymi krążkami i lekko dociśnij.

ciastka kokosowo czekoladowe 7 Wegańskie kokosowo kakaowe ciastka bez pieczeniaciastka kokosowo czekoladowe6 Wegańskie kokosowo kakaowe ciastka bez pieczenia
Przygotowane ciastka wstaw do zamrażalnika na około 10 minut. Przechowuj w lodówce. Ciastka najlepiej smakują po kilku godzinach.

oreo kokosowe male Wegańskie kokosowo kakaowe ciastka bez pieczenia
A najlepiej na następny dzień.
Jeżeli masa kakaowa wyjdzie zbyt mokra (możliwe w przypadku użycia samodzielnie zmielonych migdałów w młynku do kawy) można dodać kilka łyżek wiórków kokosowych.

Mam nadzieję, że przepis się podoba. A może spodoba się Twoim znajomym?
Przycisk do udostępnienia go na facebook`u znajdziesz poniżej.

Życzę smacznego!
Adam Graczyński

Może podobne wpisy Cię zainteresują?

Kliknij ikonę i podziel się ze znajomymi!

65 myśli nt. „Wegańskie kokosowo-kakaowe ciastka bez pieczenia

  1. Tomasz

    Czy to mleko kokosowe to ma być takie,jak można kupić w puszce,czy to chodzi o takie mleko jak można zastosować do płatków czy kawy?

    Odpowiedz
  2. Ines Eile

    Chwilę myślałam o tych zmielonych migdałach- czy mogą być zrobione blenderem? i rozumiem że bez skórki 🙂 ale…w lodówce czeka pulpa migdałowa. Uważasz że się nada?

    Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Obawiałbym się, że nerkowce podczas dłuższego mielenia mogą puścić tłuszcz i zrobić się za mokre.Polecam mielić je w krótkich odstępach czasu, aby w odpowiednim momencie zakończyć, puki są jeszcze sypkie.

      Odpowiedz
  3. Małgorzata

    Hej !
    Dziś zrobiłam te pyszne ciasteczka ! Mi wyszło 9 🙂
    Mam kilka wniosków:
    1. Są tak pyszne i sycące że po zjedzeniu dwóch na deser (ok. 17stej) o kolacji można zapomnieć 🙂
    2. Czekoladowe krążki muszą leżeć na płaskim bo inaczej będą powyginane,
    3. Krążki „wycinałam” szklanką ale moim zdaniem takie są za duże, więc następnym razem użyję czegoś mniejszego,
    4. Jeżeli masa kokosowa wyjdzie za lejąca można dodać wiórków kokosowych albo wrzucić ją do zamrażarki i po chwili się zetnie,

    Gorąco polecam !

    Moje wyglądają mniej profesjonalnie niż autora ale są na pewno tak samo smaczne 🙂 https://picasaweb.google.com/lh/photo/UbIJIejoKU5mUa1TBOg-zNYeaoTPRvimEeDgTnG7VQ

    Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Cześć! Dziękuję za rzetelny komentarz i cenne uwagi. Na pewno przydadzą się innym. Ciesze się, że ciastka smakowały 🙂 Pozdrawiam!

      Odpowiedz
    2. Małgorzata

      Dodam jeszcze, że mleczko oraz wiórki kokosowe można uzyskać z orzecha kokosowego kupionego w Hipermarkecie za 3 zł, oczywiście pomocna do tego będzie wyciskarka ślimakowa do owoców i warzyw 🙂
      Pozdrawiam !

      Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Bardzo mi miło. Staram się komponować przepisy tak, by były smaczne, a zarazem łatwe do wykonania 🙂 Dziękuję za miły komentarz 🙂

      Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Ilość ciastek zależy oczywiście od rozmiaru krążków. U mnie wyszło ok. 10-12 jeśli dobrze pamiętam. Ale były one naprawdę duże. Myślę, że forma do tarty (22 cm) powinna być wystarczająca, choć ciężko mi stwierdzić na 100%. Wówczas powinnaś otrzymać ok 8 sporych kawałków.

      Odpowiedz
  4. fiksacjone

    Chcę przygotować świąteczny deser dla osoby,która jest na diecie bez glutenu i jaj. Przepis wydaje się idealny 🙂 a do tego jest bardzo apetyczny. Mam większość składników,jednak nie używam i nie będę nigdy używać oleju kokosowego,kupno tylko na potrzeby ciastek uznałam za zbyt wielką ekstrawagancję 😉 Czy mogę go czymś zastąpić (masło?) czy może wybrać inny z Pana przepisów?

    Proszę o radę 🙂

    Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Olej kokosowy ma to do siebie, że po schłodzeniu zastyga wiążąc wszystkie składniki. Masło powinno zadziałać podobnie, choć z pewnością zmieni nieco ostateczny smak deseru. Jeżeli chodzi o inne desery to polecam babeczki marchewkowe. Proszę jedynie zwrócić uwagę na odpowiednie mleko kokosowe (szczegóły w przepisie) lub ciasto czekoladowe z kardamonem (bez polewy czekoladowej oczywiście). Pozdrawiam

      Odpowiedz
  5. qocha

    Zrobilam! Zmieniłam kakao na korab (uczulenie) a syrop klonowy na syrop z agawy (ten akurat mialam) i wyszły super 😉 dzieciaki też zadowolone 😉

    Odpowiedz
  6. Paweł z Naturalnych Metod

    Hej Adam, bardzo ciekawy wpis, który na pewno przetestuje w najbliższym czasie. Mam jedno pytanie odnośnie oleju kokosowego, czy możesz polecić jakąś konkretną markę albo pochodzenie? Bo wiem, że z takimi, które kupione są w supermarkecie to różnie jednak bywa.. 🙂

    Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Cześć Pawle, Osobiście kupuję oleje kokosowe 100% organiczne i tłoczone na zimno. Dzięki temu mam pewność, że zachowują pełnie smaków i właściwości odżywczych. Polecam sklepy ze zdrową żywnością, choć w supermarkecie również można dostać organiczne oleje tłoczone na zimno. Moim zdaniem te dwa kryteria są ważniejsze niż wybór konkretnej firmy. Często różne firmy zaopatrują się u tego samego dostawcy, naklejając jedynie swoją etykietę. Pozdrawiam

      Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Brawo za wykonanie! Ale za nie podzielenie się z innymi… a co tam! Niech sobie sami zrobią 🙂 Cieszę się, że smakowaly 🙂

      Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Z podanych składników powinno wyjść około 12-14 dużych ciastek o średnicy standardowej szklanki. Oczywiście można użyć mniejszej foremki do krążków.

      Odpowiedz
  7. Marta

    FANTASTYCZNE!!! Są przepyszne! Zrobiłam je z myślą o moich dzieciach na deser. Dzieci są szczęśliwe bo zjadły ciastka, a ja sie ciesze ze zjadły zdrowo. Jak sie okazuje zdrowo nie znaczy nudnie! Gratuluje świetnego bloga!

    Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Dzieci są najszczerszymi krytykami kulinarnymi – jak smakuje to smakuje, jak nie to nie ma uproś – nie zjedzą 🙂 Dlatego jeszcze bardziej ciesze się, że ciastka zdały ten surowy test:) Bardzo dziękuję za odwiedziny i zapraszam oczywiście na przyszłość!

      Odpowiedz
  8. ana

    eh. podejście nr jeden.. masa kakaowa – nie dało się odzielić równych kółek wszystko się kleiło.. masakra
    moze lepiej wcześniej przed wykrojeniem wrzucić do zamrażalnika? i użyłam mąki z migdałów może lepiej jednak mielone migdały? hmm

    Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Witaj,
      Mąka migdałowa ma tą samą konsystencję co mielone migdały. Jej użycie nie powinno wpłynąć na różnicę w konsystencji ciasta. Mam nadzieję, że ilość odpowiednich składników była odpowiednio odmierzona. Oczywiście nic straconego – jak sama napisałaś należy włożyć ciasto do zamrażalnika na kilka chwil. Dzięki temu odpowiednio stężeje. Daj proszę znać jak poszło. Pozdrawiam

      Odpowiedz
      1. ana

        wyszły boskie! smak.. jest najlepszy koko i choco .. to jest to co tygrysy uwielbiają i maja potem siłe do brykania 🙂
        ale co to się działo w mej kuchni.. eh szkoda gadać.. mycie rak lodówka ..mysie rąk lodówka i tak w koło .. coś się technicznie nie trzymało kupy wszystko.. a wyjatkowo zrobiłam z podanych proporcji
        wiec… zrobiłam małe kulki brązowe i wyszly mini ciasteczka- to nawet lepiej bo one są bardzo sycące i tak akurat na 2 gryzy i potem jeszcze jedno na 2 gryzy itd :))

        Odpowiedz
        1. Adam Autor wpisu

          Ana super, że smakowały! Dziwie się, że konsystencja wyszła zbyt lepiąca. Jak widać na moim zdjęciach była ona wystarczająco gęsta do wałkowania. Ręce mimo wszystko się brudzą, a ja jeszcze „muszę” robić zdjęcia 🙂 Pozdrawiam ciepło!

          Odpowiedz
          1. ana

            nooo 2x już je poczyniłam właśnie..i fakt .. za mało mąki migdałowej dawałam..ehh ciężko mi się trzymać proporcji ..wrzucam zawsze co mam 🙂

            ale słodycz jest boski i robi furorę:) nie tani.. no ale boski zaiste.
            dziękuje 🙂

          2. Adam Autor wpisu

            I o to chodzi! W kuchni trzeba być kreatywnym, ale odmierzanie proporcji czasami się przydaje 🙂 Super, że się udało!

  9. Kamila

    Chwilowo nie mogę sobie pozwolić na takie frykasy, ale z pewnością wypróbuję przepis 🙂
    Czy zamiast syropu z agawy można dodać miód? co prawda nie będą już wegańskie, no ale 🙂

    Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Witaj! Oczywiście, że możesz dodać miód – choć jak zauważyłaś, nie będzie to danie wegańskie.

      Odpowiedz
  10. Ewka

    Zrobilam dzis, wyszly genialnie wiec do rana w lodowce nie przetrwaja 🙂 Przepyszne i latwe do zrobienia! Fakt, skladniki sa drogie ale warto czasem zaszalec :)) Dziekuje Autorowi za inspiracje, od dzis to moje ulubione miejsce z przepisami D

    Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Oj bardzo mnie cieszy, że ciastka smakowały! W mojej lodówce również długo nie wytrzymały – ciężko im się oprzeć 🙂

      Odpowiedz
  11. Daga

    Nie stosuję na co dzień diety raw, ale jestem wegetarianką i lubię eksperymentować. Dzisiaj zrobiłam owe ciasteczka i muszę przyznać, że jeśli ktoś tak jak ja lubi kokosy i kakao to ciasteczka będą mu smakować. Są intensywne i na prawdę dobre. Przyrządzenie ich nie jest takie trudne, ale udało mi się przy okazji kosmicznie nabałaganić. Niestety muszę napisać o ogromnym minusie tych słodyczy…. Są bardzo drogie. Migdały, syrop klonowy, olej kokosowy tłoczony na zimno, mleczko kokosowe, a wychodzi z tego jedynie 5 małych ciasteczek. Gdybym chciała poczęstować nimi więcej niż jedną osobę musiałabym zrobić tego o wiele więcej. Chyba po prostu nie stać mnie na tą dietę 😉

    Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Cieszę się, że ciastka smakowały. Mi z podanych składników wyszło 10 sporych ciastek. Niestety olej kokosowy jest najdroższym składnikiem 🙁 Dlatego takie zakupy polecam robić w sklepach internetowych, gdzie duża konkurencja skutecznie obniża ceny. Osobiście wolę czasami wydać więcej i mieć pewność zdrowego pożywienia, niż zadowolić się pieczonym ciastem, wykonanym z mąki i białego cukru 🙂

      Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Bardzo dziękuję! Ciesze się, że przepis przypadł do gustu. Daj proszę znać czy smakowały 🙂

      Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      U mnie wyszło 10. Oczywiście ilość zależy od grubości i wielkości poszczególnych warstw. Moja ciastka są dość spore 🙂 Po zjedzeniu jednego jestem wystarczająco zasłodzony 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *