Wegańskie lody pistacjowo-miętowe z sosem czekoladowym

lody pistacjowe1 Wegańskie lody pistacjowo miętowe z sosem czekoladowym


Składniki:
Lody:
6 bananów  – obrane, pokrojone na mniejsze kawałki i zamrożone
1/2 szklanki mleka migdałowego
1/2 szklanki pistacji
6-8 listków świeżej mięty (plus kilka do dekoracji)
1 garść szpinaku
2 łyżki syropu klonowego
3 łyżki oleju kokosowego ekstra virgin (roztopiony)

Sos czekoladowy:
3 łyżki oleju kokosowego ekstra virgin (roztopionego)
3 łyżki surowego kakao w proszku
3 łyżki syropu klonowego
3 łyżki mleka migdałowego

Wykonanie:
Pistacje i mleko migdałowe zmiksuj w robocie kuchennym. Miksuj tak długo, aż uzyskasz odpowiednią dla Ciebie wielkość cząsteczek pistacji. Pamiętaj, aby kilka pistacji odstawić na bok na posypanie lodów.

lody pistacjowe1 Wegańskie lody pistacjowo miętowe z sosem czekoladowym

Dodaj pozostałe składniki i jeszcze raz dokładnie zmiksuj.

lody pistacjowe31 Wegańskie lody pistacjowo miętowe z sosem czekoladowym

Do tak przygotowanego płynu dodaj pokrojone, zamrożone banany i zmiksuj do całkowitego rozdrobnienia bananów i połączenia wszystkich składników w jedną całość. Lody wyłóż do pojemnika i wstaw do zamrażalnika na kilka godzin.

lody pistacjowe41 Wegańskie lody pistacjowo miętowe z sosem czekoladowym

W tym czasie przygotuj sos czekoladowy. Do roztopionego oleju kokosowego (w pojemniku zanurzonym w gorącej wodzie) dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj syrop klonowy i mleko migdałowe i jeszcze raz wymieszaj do całkowitego połączenia się składników.

lody pistacjowe2 Wegańskie lody pistacjowo miętowe z sosem czekoladowym

Gdy lody będą gotowe wyłóż do salaterek, polej sosem czekoladowym i posyp posiekanymi pistacjami. Jeżeli sos za bardzo zgęstnieje, to włóż pojemnik do gorącej wody i dokładnie wymieszaj. Gotowe lody udekoruj kilkoma listkami mięty.

lody pistacjowe male1 Wegańskie lody pistacjowo miętowe z sosem czekoladowym

Lody przechowuj w zamrażalniku. Wyjmij na 30 minut przed podaniem.

Mam nadzieję, że przepis się podoba. A może spodoba się Twoim znajomym?
Przycisk do udostępnienia go  znajdziesz poniżej.

Życzę smacznego!

Adam Graczyński

Może podobne wpisy Cię zainteresują?

Kliknij ikonę i podziel się ze znajomymi!

10 myśli nt. „Wegańskie lody pistacjowo-miętowe z sosem czekoladowym

  1. Pingback: DOMOWE WEGAŃSKIE LODY - POMYSŁY I PRZEPISY | M O R T Y C J A

    1. Adam Autor wpisu

      Nie muszą. Jednak nie-solone są zdrowsze. Dodatkowo musisz pamiętać, że lody mają być słodkie, a zbyt solne pistacje mogą tę słodycz „zakłócić” 🙂

      Odpowiedz
  2. Daria.

    te lody są genialne! często robię bananowe, ale takich jeszcze nie jadłam – do tego fantastycznie podane! jak dla mnie, nic dodać, nic ująć – koniecznie muszę spróbować 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *