Wegańskie pesto

pesto Wegańskie pesto

Składniki:

1 pęczek świeżej bazylii,
1 pęczek natki pietruszki,
1 pęczek natki kolendry,
1/2 szklanki orzechów makadamia lub orzeszków piniowych,
1 mała łyżeczka soli morskiej,
1/2 łyżeczki pieprzu,
1,4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin,
1/4 szklanki pestek dyni,
1/4 szklanki nasion słonecznika,
2 ząbki czosnku,
sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować razem do uzyskania jednolitej masy. Przechowywać w lodówce. Świetny dodatek do sosów, makaronów, kanapek.

Smacznego!

Może podobne wpisy Cię zainteresują?

Kliknij ikonę i podziel się ze znajomymi!

3 myśli nt. „Wegańskie pesto

  1. Anonim

    Witam. Mam pytanie. Ile to jest pęczek bazylii?? Nie spotkałam się aby bazylia była sprzedawana na pęczki tak jak pietruszka, szczypiorek czy koperek. W sprzedaży zazwyczaj bazylia jest w doniczkach.
    I drugie pytanie: czy przy tej ilości oliwy nie jest to za tłuste?? Czy można użyć czegoś zamiennie?? Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Witaj,
      Jeśli kupisz bazylię w doniczce, to możesz uznać to jako pęczek. Z podanych ilości składników zrobiłem pesto, które widać na zdjęciu. W mojej opinii jest wystarczające gęste i nie tłuste. Olej możesz dodawać stopniowo. Pozdrawiam

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *