Niskokaloryczne spaghetti z sosem pomidorowym

Spaghettipomidorowy sos1 Niskokaloryczne spaghetti z sosem pomidorowym

Składniki na sos pomidorowy (4 osoby):
5 suszonych pomidorów,
8 pomidorków cherry,
1 czerwona papryka,
2 ząbki czosnku,
1 mała łyżeczka oregano,
1 mała łyżeczka bazylii,
2 stołowe łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
1 mała łyżeczka papryki słodkiej,
sól do smaku,
czarny pieprz do smaku,

Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki zmiksuj w robocie kuchennym na jednolitą masę. Zamiast suszonych ziół można użyć świeżych.

Składniki na „makaron”:
4 średnie cukinie.

Przygotowanie makaronu:
Umyj dokładnie cukinie w ciepłej wodzie. Obieraj obierakiem, aż pojawią się nasiona. W celu uzyskania wąskich nitek (takich jak na zdjęciu) użyj specjalnego falistego obieraka.

Jeżeli chcesz przybliżyć smak do tradycyjnego spaghetti posyp wszystko zmiksowanymi na drobno orzechami makadamia. Dzięki temu uzyskasz posmak zbliżony do parmezanu.

Makaron przygotuj zaraz przed podaniem, gdyż cukinia bardzo szybko puszcza wodę co wygląda na talerzu mało estetycznie.

Smacznego!

(Visited 4 170 times, 39 visits today)

Może podobne wpisy Cię zainteresują?

Kliknij ikonę i podziel się ze znajomymi!

2 myśli nt. „Niskokaloryczne spaghetti z sosem pomidorowym

  1. magda

    Własnie wyprobowałam ten przepis…. nie jestem zachwycona… jestem wrecz ZAKOCHANA!! nigdy wiecej zwyklego spagetti kiedy mozna miec aromatyczny swiezy sos i cukinie:)! To jest ge-nia-lne!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *