Witariański makowiec w czekoladzie

makowiec8 Witariański makowiec w czekoladzie

Składniki (około 10 porcji):

Ciasto:
2 szklanki orzechów pecan (opcjonalnie orzechy włoskie)
1 szklanka daktyli (namoczonych przez noc)
3 duże łyżki oleju kokosowego (roztopionego)

Masa makowa:
3/4 szklanki maku (namoczonego przez noc)
1/3 szklanki daktyli (namoczonych przez noc)

Czekolada:
3 duże łyżki oleju kokosowego extra virgin (roztopionego)
2 duże łyżki surowego kakao w proszku
1 duża łyżka syropu klonowego (opcjonalnie miód lub syropu z agawy)
1 szczypta soli morskiej
1 mała łyżeczka cynamonu w proszku
1 mała łyżeczka imbiru w proszku

dodatkowo:
garść wiórków kokosowych

Wykonanie:
Orzechy zmiel dokładnie w robocie kuchennym (ja używam takiego). Następnie dodaj namoczone daktyle i olej kokosowy. Dokładnie wymieszaj miksując przez jakiś czas. Do tego będzie potrzebny mocny robot kuchenny. Staraj się miksować impulsami, aby nie spalić silnika. W przypadku braku silnego robota zmiksuj daktyle i orzechy osobno, a następnie połącz ręcznie.

makowiec1 Witariański makowiec w czekoladzie
Tak przygotowaną masę wyłóż na papier do pieczenia. Staraj uformować równy prostokąt o szerokości przyszłego makowca. Grubość powinna wynosić ok 1 centymetra.

makowiec2 Witariański makowiec w czekoladzie
W robocie kuchennym zmiksuj odsączony mak wraz z daktylami.

makowiec3 Witariański makowiec w czekoladzie
Na przygotowaną masę orzechową wyłóż masę makową pozostawiając koniec pusty jak na zdjęciu poniżej. Masa makowa powinna mieć również około centymetra grubości.

makowiec4 Witariański makowiec w czekoladzie
Równomiernie zwijaj obie masy pomagając sobie podłożonym papierem. W przypadku nadmiaru masy makowej możesz ją usunąć. Staraj się delikatnie dociskać wierzch rolowanej masy, tak aby wewnątrz nie utworzyły się wolne przestrzenie.

makowiec5 Witariański makowiec w czekoladzie
Przygotowany makowiec wstaw do lodówki.

W tym czasie przygotuj czekoladę. W misce zanurzonej w gorącej wodzie rozpuść olej kokosowy. Następnie dodaj kakao i dokładnie wymiesza. Na końcu dodaj syrop klonowy, cynamon, imbir i sól i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną czekoladę odstaw na bok, aby lekko zgęstniała mieszając od czasu do czasu.

makowiec6 Witariański makowiec w czekoladzie

Gdy masa czekoladowa będzie gotowa posmaruj nią powierzchnię makowca.

makowiec7 Witariański makowiec w czekoladzie

Na końcu posyp wiórkami kokosowymi.

makowiec male Witariański makowiec w czekoladzie
Życzę smacznego!

Może podobne wpisy Cię zainteresują?

Kliknij ikonę i podziel się ze znajomymi!

17 myśli nt. „Witariański makowiec w czekoladzie

  1. Maria zero zbóż

    Zawsze brakowało mi makowca, piekłam mak z bakaliami na wierzchu masa serowa, ostatnio musiałam wykluczyć i sery, dziękuję za przepis będę się nim raczyć w weekendowe podwieczorki

    Odpowiedz
    1. Adam Autor wpisu

      Witaj Grażyna,
      Ciesze się, że podobają Ci się moje przepisy. Jeżeli chodzi o słodkość to myślę, że poczucie smaku jest inne u różnych osób. Osobiście nie przepadam za bardzo słodkimi deserami i za takie uważam te, które tworzę. Jeśli mimo wszystko uważasz jakiś deser za słodki, to polecam zmodyfikować przepis do własnych upodobań. Pozdrawiam

      Odpowiedz
      1. Oliwia

        Hah a mi za to są za mało słodkie i zawsze dodaję do którejś z mas o łyżkę czy dwie więcej syropu 🙂 Zgadzam się w 100% z tym, że poczucie smaku to pojęcie względne tak samo jak z poczuciem przykładowo piękna 🙂

        Odpowiedz
      1. Adam Autor wpisu

        Nie kieruj się wymiarami ciasta 🙂 Raczej jego grubość jest bardziej istotna. Na zdjęciu ciasto miało ok. 1 cm. Ale jak zrobisz cieńsze, to będzie nawet lepsze 🙂

        Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *