Jeśli jesteś miłośnikiem pomarańczy i czekolady, z pewnością pokochasz ten przepis na ciasto czekoladowo-pomarańczowe. Naszym zdaniem to idealna równowaga słodyczy, pikanterii i bogactwa - wszystko w jednym kęsie! Wilgotne okruchy wchłaniają skórkę, więc za każdym razem, gdy weźmiesz łyżkę, dostaniesz porcję soczystej skórki. Gotowy rezultat jest wilgotny, bogaty i pełen pomarańczowego smaku.
Najlepszym sposobem na upieczenie czekoladowego ciasta pomarańczowego jest kąpiel wodna. Kąpiel wodna to popularna technika pieczenia delikatnego deseru, jakim jest biszkopt. W tej metodzie zanurzasz blachę do większego naczynia, które jest wypełnione gorącą wodą - dzięki temu ciasto piecze się równomiernie i ma miękki środek. Ta metoda pieczenia jest idealna dla tego przepisu na ciasto czekoladowo-pomarańczowe, ponieważ nadaje ciastu miękki i wilgotny charakter. Wilgotne ciasto jest idealne do podawania z bogatym, lepkim kremem pomarańczowym.
Do tego przepisu będziesz potrzebował mieszanki masła, marmolady, maślanki, jajek, mąki, kakao, cukru i skórki pomarańczowej. Będziesz również potrzebował miksera elektrycznego, blachy do pieczenia, łyżki, sita, miski i pomarańczy.
Najpierw rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celcjusza. Następnie w dużej misce trzeba wymieszać razem masło, syrop, marmoladę, jajka i cukier za pomocą miksera elektrycznego, aż masa będzie jasna i puszysta.
Następnie, w dwóch oddzielnych partiach, dodajemy maślankę i mąkę. Aby uzyskać lekkie i puszyste ciasto, należy dodawać składniki partiami, aby nie przesadzić z mieszaniem ciasta.
Kiedy ciasto jest już dobrze połączone, możesz dodać kakao i skórkę pomarańczową, aż do równomiernego rozprowadzenia w cieście. Teraz możesz przelać ciasto na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Następnie, musisz umieścić blachę do pieczenia w większej patelni. Wlej wodę do większej patelni, aż podniesie się do połowy boków blachy. Ta kąpiel wodna pomoże ciastu upiec się równomiernie i nada mu miękki charakter. Teraz wstaw blachę do piekarnika i piecz ciasto przez 25-30 minut lub do momentu, gdy będzie złoto-brązowe z miękką teksturą. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć przed zdjęciem z blachy.
Kiedy ciasto jest już chłodne, możesz dodać pomarańczowy krem i cieszyć się nim! Jeśli robisz ciasto z wyprzedzeniem, możesz je przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej lub w lodówce.
Piernik to pyszne ciasto, które smakuje niesamowicie o każdej porze roku. Istnieje wiele różnych sposobów n
RozwińSyrop z daktyli to uniwersalny produkt, który można wykorzystać w wielu pysznych i zdrowych potrawach. Syrop z
RozwińEnzymy trawienne są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i są kluczowym elementem w procesie tra
RozwińKto nie kocha zupy pomidorowej z bazylią? Jest słodka, pikantna i po prostu mniam. Jest tak wiele sposobów
RozwińBrokuły to zaskakująco wszechstronne warzywo o tak wielu potencjalnych zastosowaniach. Nie musi po prostu p
RozwińPesto to niesamowita przyprawa o tak wielu zastosowaniach. Może być używany jako sos do sałatek, dip do kra
Rozwiń