Jak zrobić ciasto czekoladowo z pomarańczą

Ciasto czekoladowo z pomarańczą

Jeśli jesteś miłośnikiem pomarańczy i czekolady, z pewnością pokochasz ten przepis na ciasto czekoladowo-pomarańczowe. Naszym zdaniem to idealna równowaga słodyczy, pikanterii i bogactwa - wszystko w jednym kęsie! Wilgotne okruchy wchłaniają skórkę, więc za każdym razem, gdy weźmiesz łyżkę, dostaniesz porcję soczystej skórki. Gotowy rezultat jest wilgotny, bogaty i pełen pomarańczowego smaku.

Najlepszy sposób na upieczenie czekoladowego ciasta pomarańczowego

Najlepszym sposobem na upieczenie czekoladowego ciasta pomarańczowego jest kąpiel wodna. Kąpiel wodna to popularna technika pieczenia delikatnego deseru, jakim jest biszkopt. W tej metodzie zanurzasz blachę do większego naczynia, które jest wypełnione gorącą wodą - dzięki temu ciasto piecze się równomiernie i ma miękki środek. Ta metoda pieczenia jest idealna dla tego przepisu na ciasto czekoladowo-pomarańczowe, ponieważ nadaje ciastu miękki i wilgotny charakter. Wilgotne ciasto jest idealne do podawania z bogatym, lepkim kremem pomarańczowym.

Krok pierwszy: czego będziesz potrzebować

Do tego przepisu będziesz potrzebował mieszanki masła, marmolady, maślanki, jajek, mąki, kakao, cukru i skórki pomarańczowej. Będziesz również potrzebował miksera elektrycznego, blachy do pieczenia, łyżki, sita, miski i pomarańczy.

Przygotowanie ciasta

Najpierw rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celcjusza. Następnie w dużej misce trzeba wymieszać razem masło, syrop, marmoladę, jajka i cukier za pomocą miksera elektrycznego, aż masa będzie jasna i puszysta.

Następnie, w dwóch oddzielnych partiach, dodajemy maślankę i mąkę. Aby uzyskać lekkie i puszyste ciasto, należy dodawać składniki partiami, aby nie przesadzić z mieszaniem ciasta.

Kiedy ciasto jest już dobrze połączone, możesz dodać kakao i skórkę pomarańczową, aż do równomiernego rozprowadzenia w cieście. Teraz możesz przelać ciasto na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę.

Następnie, musisz umieścić blachę do pieczenia w większej patelni. Wlej wodę do większej patelni, aż podniesie się do połowy boków blachy. Ta kąpiel wodna pomoże ciastu upiec się równomiernie i nada mu miękki charakter. Teraz wstaw blachę do piekarnika i piecz ciasto przez 25-30 minut lub do momentu, gdy będzie złoto-brązowe z miękką teksturą. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć przed zdjęciem z blachy.

Kiedy ciasto jest już chłodne, możesz dodać pomarańczowy krem i cieszyć się nim! Jeśli robisz ciasto z wyprzedzeniem, możesz je przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej lub w lodówce.

Ostatnio na blogu:

Kokosowa tarta z dżemem wiśniowym - przepis

Czy wiesz, że orzechy kokosowe są najobfitszym źródłem energii pokarmowej, minerałów i witamin w lasach tro

Rozwiń

Domowa musztarda - najlepszy przepis

Musztarda to nie tylko dodatek do kanapek! To także uniwersalna przyprawa, którą można wykorzystać na tak w

Rozwiń

Przepis na najlepsze czekoladowe ciasteczka z kremem kakaowym

Jeśli szukasz najlepszego przepisu na czekoladowe ciasteczka, to trafiłeś we właściwe miejsce. Te kruche ci

Rozwiń

6 sposobów na wykorzystanie kuskusu w diecie

Kuskus jest wytwarzany z mąki pszennej i ma podobną konsystencję do makaronu. Niska zawartość tłuszczu, wys

Rozwiń

Fakty o mleku krowim, których możesz nie znać

Prawdopodobnie słyszałeś, że mleko krowie nie jest najlepszym źródłem wapnia lub witaminy D, albo że ma duż

Rozwiń