Czy wiesz, że ziarna kakaowe to tak naprawdę nie ziarna, a raczej nasiona znajdujące się wewnątrz owoców tropikalnego drzewa? To prawda! Kakao to coś więcej niż tylko aromat czy składnik; to wysoce złożony i odżywczy pokarm. Ludzie na całym świecie cieszą się kakao od tysięcy lat. Dziś mamy dostęp do wielu różnych odmian i preparatów kakao. I chociaż większość ludzi myśli o czekoladzie, kiedy myśli o kakao, istnieje kilka mniej znanych form tego ukochanego pokarmu. Czytaj dalej, aby odkryć 5 rzeczy, których prawdopodobnie nie wiedziałeś o kakao!
Kakao jest naprawdę wyjątkowym pokarmem. Na przykład w jednym z badań stwierdzono, że codzienne spożywanie kakao znacznie obniżyło skurczowe ciśnienie krwi. Przeciwutleniacze zawarte w kakao mogą również pomóc w poprawieniu nastroju i ogólnego stanu zdrowia, zwłaszcza zdrowia sercowo-naczyniowego. Kakao jest bogate w minerały, w tym żelazo, magnez, potas, miedź, mangan i cynk. Zawiera również błonnik, białko i różne witaminy z grupy B. Wśród najbardziej odżywczych pokarmów na naszej planecie, kakao jest doskonałym źródłem antyoksydantów. Przeciwutleniacze w kakao są nazywane flawonoidami i pomagają chronić nasze ciała przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Wolne rodniki mogą powodować uszkodzenia komórek i DNA, co może prowadzić do chorób takich jak choroby serca, udar, cukrzyca, a nawet niektóre rodzaje raka. Kakao ma również dużą ilość magnezu i żelaza, co czyni go doskonałym źródłem minerałów.
Kakao pochodzi z tropikalnego wiecznie zielonego drzewa o nazwie kakaowiec właściwy (łac. theobroma cacao), które jest spokrewnione z czerwoną papryką, kawą i kwiatem gardenii. Drzewo kakaowe jest bardzo wolno rosnącą rośliną, która kwitnie przez około pięć lat i wydaje owoce przez około trzy lata, zanim umrze. Kakaowiec w zależności od odmiany osiąga zazwyczaj wysokość od 3 do 6 metrów. Po zebraniu strąki kakao są otwierane w celu usunięcia nasion. Proces ten jest często wykonywany ręcznie - ludzie usuwają nasiona, odrzucają miąższ i suszą nasiona na słońcu na liściach bananowca. Po wysuszeniu, nasiona są łuskane i poddawane fermentacji, a następnie prażone w celu uzyskania płatków kakaowych lub proszku kakaowego.
Kakao składa się z wielu różnych składników, w tym wielu antyoksydantów, minerałów i witamin. Na smak i profil odżywczy kakao wpływa odmiana użytych ziaren kakao, warunki uprawy i proces fermentacji oraz warunki prażenia. Z tego powodu trudno jest znaleźć naprawdę czyste, nieskażone kakao i jego produkty uboczne, takie jak masło kakaowe i proszek kakaowy. Mówimy tu o czystym, niemodyfikowanym genetycznie, organicznym kakao, które nie zostało przetworzone z użyciem dodatków chemicznych, organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO) lub syntetycznych środków aromatyzujących. Istnieje wiele różnych odmian kakao, w tym Forastero, Criollo i Trinitario. Forastero jest najczęściej uprawianą odmianą kakao na świecie i stanowi główne źródło kakao w proszku.
Czy wiesz, że ziarna kakao muszą być sfermentowane, zanim będą mogły być użyte do produkcji proszku kakaowego? Aby wyprodukować kakao, ziarna są fermentowane przez kilka dni w dużych drewnianych naczyniach z ciepłą wodą. Proces fermentacji w naturalny sposób wytwarza złożoną mieszankę enzymów, antyoksydantów i flawanoli, które są unikalne dla czekolady. To właśnie te związki nadają kakao jego wyraźny smak i kolor. Fermentacja dezaktywuje również pewne enzymy w ziarnie kakaowym, które w przeciwnym razie spowodowałyby, że kakao byłoby gorzkie w smaku. Po zakończeniu procesu fermentacji ziarna kakaowe są prażone w celu rozwinięcia smaku i wyeliminowania goryczy. Uprażone ziarna są następnie łuskane i mielone na drobny proszek w celu uzyskania kakao lub proszku kakaowego.
Podczas procesu fermentacji fasoli powstaje wiele produktów ubocznych. Jednym z tych produktów ubocznych jest masło kakaowe, które jest stabilnym tłuszczem i ma bogaty aromat czekolady. Masło kakaowe jest często wykorzystywane w kosmetyce, farmacji, a także w przemyśle spożywczym. Innym produktem ubocznym jest likier kakaowy, który jest zmielonym, sfermentowanym ziarnem kakaowym. Likier kakaowy jest wykorzystywany do produkcji proszku kakaowego. Miazga pozostała z procesu fermentacji jest wykorzystywana do produkcji niesłodzonego kakao w proszku.
Ziarna kakaowe są w rzeczywistości nasionami wewnątrz owoców drzewa tropikalnego. Istnieje wiele różnych odmian kakao, a na smak i profil odżywczy kakao wpływają użyte ziarna, warunki uprawy i proces fermentacji oraz warunki prażenia. Zanim ziarna zostaną użyte do produkcji proszku kakaowego lub śrutu, muszą zostać poddane fermentacji, a w wyniku fermentacji powstaje wiele odżywczych produktów ubocznych, w tym masło kakaowe i likier kakaowy.
Piernik to pyszne ciasto, które smakuje niesamowicie o każdej porze roku. Istnieje wiele różnych sposobów n
RozwińSyrop z daktyli to uniwersalny produkt, który można wykorzystać w wielu pysznych i zdrowych potrawach. Syrop z
RozwińEnzymy trawienne są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i są kluczowym elementem w procesie tra
RozwińKto nie kocha zupy pomidorowej z bazylią? Jest słodka, pikantna i po prostu mniam. Jest tak wiele sposobów
RozwińBrokuły to zaskakująco wszechstronne warzywo o tak wielu potencjalnych zastosowaniach. Nie musi po prostu p
RozwińPesto to niesamowita przyprawa o tak wielu zastosowaniach. Może być używany jako sos do sałatek, dip do kra
Rozwiń