Jak zrobić sernik z sosem truskawkowym

Sernik z sosem truskawkowym

Sernik jest jednym z najpopularniejszych deserów na świecie. Ale nie wszystkie serniki są stworzone tak samo. Istnieje wiele sposobów na zrobienie podstawowego sernika i wszystkie mają swój własny, niepowtarzalny twist. Możesz zrobić nie tylko standardowy sernik w stylu nowojorskim, ale także sernik cytrynowy bez pieczenia, sernik z jagodami, a nawet sernik z solonym karmelem. Jednym z najsmaczniejszych wariantów jest użycie sosu truskawkowego jako polewy zamiast zwykłej, starej bitej śmietany. Jest tak wiele innych polew, które dobrze komponują się z truskawkami, ale niewiele z nich tworzy tak ciekawe połączenie jak to. Ten artykuł nauczy Cię jak zrobić sos truskawkowy do następnej partii serników! A więc zaczynajmy.

Odpowiednie ciasto

Ciasto sernika jest podstawą całego deseru. Jeśli źle ją przygotujesz, reszta Twojego sernika będzie smakować okropnie. Dobra wiadomość jest taka, że możesz użyć dowolnego rodzaju ciasta, ale każde z nich będzie miało inny wpływ na ostateczny kształt sernika.

Ciasto na sernik

Ciasto na sernik to ta część przepisu, w której dodajesz wszystkie składniki razem. Niektóre z nich są oczywiste, takie jak serek śmietankowy i jajka. Inne są nieco mniej oczywiste, jak np. słodzik i kwasek. Wiedza o tym, których składników użyć i w jakiej ilości jest niezbędna do stworzenia idealnego sernika. Jeśli masa jest zbyt gęsta, sernik będzie ciężki i gęsty. Jeśli będzie zbyt rzadka, sernik nie zastygnie prawidłowo, przez co będzie niejadalny.

Jak zrobić sos truskawkowy do sernika: Dodaj serek śmietankowy, cukier i jajka do miski. Ubij je razem, aż będą gładkie i kremowe. Wmieszaj ekstrakt waniliowy, sok z cytryny i sól. Wlej ciasto na sernik do foremki. Możesz użyć zwykłej formy do pieczenia, jeśli takiej nie masz. Upewnij się, że jest natłuszczona i wyłożona kawałkiem papieru pergaminowego. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz sernik przez około 30 do 40 minut.

Jak zrobić sos truskawkowy do sernika?

Sos truskawkowy jest ostatnim dodatkiem do tego pysznego deseru. W ten sam sposób, w jaki zrobiłbyś zwykły sos truskawkowy, będziesz musiał zblendować razem truskawki, cukier i wodę lub mleko. Włóż wszystko do blendera i miksuj, aż sos będzie gładki. Blender rozbije truskawki i stworzy gęsty, gładki sos, który idealnie nadaje się do polewania deserów takich jak sernik. Możesz zrobić sos ze świeżymi lub mrożonymi truskawkami.

Sos najlepiej podawać na zimno, więc trzeba będzie go zrobić przed pieczeniem sernika. Zimny sos zgęstnieje również w lodówce, dzięki czemu będzie idealnie syropowaty, gdy będziesz gotowa do podania sernika.

Ostatnio na blogu:

Kokosowa tarta z dżemem wiśniowym - przepis

Czy wiesz, że orzechy kokosowe są najobfitszym źródłem energii pokarmowej, minerałów i witamin w lasach tro

Rozwiń

Domowa musztarda - najlepszy przepis

Musztarda to nie tylko dodatek do kanapek! To także uniwersalna przyprawa, którą można wykorzystać na tak w

Rozwiń

Przepis na najlepsze czekoladowe ciasteczka z kremem kakaowym

Jeśli szukasz najlepszego przepisu na czekoladowe ciasteczka, to trafiłeś we właściwe miejsce. Te kruche ci

Rozwiń

6 sposobów na wykorzystanie kuskusu w diecie

Kuskus jest wytwarzany z mąki pszennej i ma podobną konsystencję do makaronu. Niska zawartość tłuszczu, wys

Rozwiń

Jak zrobić ciasto czekoladowo z pomarańczą

Jeśli jesteś miłośnikiem pomarańczy i czekolady, z pewnością pokochasz ten przepis na ciasto czekoladowo-po

Rozwiń

Fakty o mleku krowim, których możesz nie znać

Prawdopodobnie słyszałeś, że mleko krowie nie jest najlepszym źródłem wapnia lub witaminy D, albo że ma duż

Rozwiń