Jak zrobić wegańskie pesto - prosty, zdrowy i pożywny przepis

przepis na pesto

Pesto to niesamowita przyprawa o tak wielu zastosowaniach. Może być używany jako sos do sałatek, dip do krakersów lub chipsów, jako nadzienie do omletów, a nawet w zupie lub na wierzchu makaronu. Pesto jest super łatwe do zrobienia, a pokochasz świeży smak, który się z nim wiąże. Tradycyjne pesto zawiera parmezan, co sprawia, że jest poza granicami dla wegan. Istnieją jednak sposoby, aby zweganizować ten pyszny sos, który z pewnością stanie się jednym z Twoich ulubionych.

Czego potrzebujesz?

Wszystko czego potrzebujesz do tego przepisu na wegańskie pesto to robot kuchenny. Nie musisz moczyć nerkowców przed czasem, ale możesz, jeśli chcesz, aby ser był bielszy. Jeśli nie masz robota kuchennego, możesz zrobić pesto za pomocą blendera. Jednak konsystencja będzie inna i będziesz musiał dodać więcej wody (około jednej łyżki stołowej na raz), aby pomóc wymieszać wszystko. Garść świeżych liści bazylii (około 1/2 szklanki), 3 ząbki czosnku, 1/2 szklanki nerkowców, 1/2 szklanki oliwy z oliwek, sok z 1/2 cytryny, sól do smaku.

Porady dotyczące przygotowania idealnego wegańskiego pesto

Kluczem do zrobienia wegańskiego pesto, które świetnie smakuje i ma tak samo mocny smak jak tradycyjne pesto jest użycie dużej ilości bazylii, czosnku i orzechów. Upewnij się, że drobno posiekasz bazylię, czosnek i orzechy, aby wszystko było równomiernie rozprowadzone w sosie. Dodaj nerkowce na końcu i przetwarzaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli dodasz nerkowce na początku, rozpadną się i zamienią pesto w pastę. Jeśli wolisz bardziej chrupiące pesto lub nie masz robota kuchennego o dużej mocy, dodaj nerkowce na końcu i przetwarzaj aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Wariacja z pesto

Jak wspomniano powyżej, możesz użyć wegańskiego pesto w wielu potrawach. Pyszną wariacją jest wegańskie pesto. Wystarczy zastąpić liście bazylii świeżą pietruszką! Wegańskie pesto to świetny dodatek do ciepłych makaronów, pieczonych warzyw, omletów, zup itp. Może być również stosowane jako dip do krakersów lub chipsów. Aby przygotować szybką przekąskę, posmaruj kromki bagietki odrobiną wegańskiego pesto i piecz w temperaturze 200° przez kilka minut lub do momentu, gdy będą pieczywo będzie chrupiące. Wegańskie pesto to świetny sposób, aby wprowadzić do swojej diety więcej warzyw.

Sposoby użycia wegańskiego pesto

makaron z pesto

Ostatnio na blogu:

Kokosowa tarta z dżemem wiśniowym - przepis

Czy wiesz, że orzechy kokosowe są najobfitszym źródłem energii pokarmowej, minerałów i witamin w lasach tro

Rozwiń

Domowa musztarda - najlepszy przepis

Musztarda to nie tylko dodatek do kanapek! To także uniwersalna przyprawa, którą można wykorzystać na tak w

Rozwiń

Przepis na najlepsze czekoladowe ciasteczka z kremem kakaowym

Jeśli szukasz najlepszego przepisu na czekoladowe ciasteczka, to trafiłeś we właściwe miejsce. Te kruche ci

Rozwiń

6 sposobów na wykorzystanie kuskusu w diecie

Kuskus jest wytwarzany z mąki pszennej i ma podobną konsystencję do makaronu. Niska zawartość tłuszczu, wys

Rozwiń

Jak zrobić ciasto czekoladowo z pomarańczą

Jeśli jesteś miłośnikiem pomarańczy i czekolady, z pewnością pokochasz ten przepis na ciasto czekoladowo-po

Rozwiń

Fakty o mleku krowim, których możesz nie znać

Prawdopodobnie słyszałeś, że mleko krowie nie jest najlepszym źródłem wapnia lub witaminy D, albo że ma duż

Rozwiń