Jak zrobić wegańskie pesto - prosty, zdrowy i pożywny przepis

przepis na pesto

Pesto to niesamowita przyprawa o tak wielu zastosowaniach. Może być używany jako sos do sałatek, dip do krakersów lub chipsów, jako nadzienie do omletów, a nawet w zupie lub na wierzchu makaronu. Pesto jest super łatwe do zrobienia, a pokochasz świeży smak, który się z nim wiąże. Tradycyjne pesto zawiera parmezan, co sprawia, że jest poza granicami dla wegan. Istnieją jednak sposoby, aby zweganizować ten pyszny sos, który z pewnością stanie się jednym z Twoich ulubionych.

Czego potrzebujesz?

Wszystko czego potrzebujesz do tego przepisu na wegańskie pesto to robot kuchenny. Nie musisz moczyć nerkowców przed czasem, ale możesz, jeśli chcesz, aby ser był bielszy. Jeśli nie masz robota kuchennego, możesz zrobić pesto za pomocą blendera. Jednak konsystencja będzie inna i będziesz musiał dodać więcej wody (około jednej łyżki stołowej na raz), aby pomóc wymieszać wszystko. Garść świeżych liści bazylii (około 1/2 szklanki), 3 ząbki czosnku, 1/2 szklanki nerkowców, 1/2 szklanki oliwy z oliwek, sok z 1/2 cytryny, sól do smaku.

Porady dotyczące przygotowania idealnego wegańskiego pesto

Kluczem do zrobienia wegańskiego pesto, które świetnie smakuje i ma tak samo mocny smak jak tradycyjne pesto jest użycie dużej ilości bazylii, czosnku i orzechów. Upewnij się, że drobno posiekasz bazylię, czosnek i orzechy, aby wszystko było równomiernie rozprowadzone w sosie. Dodaj nerkowce na końcu i przetwarzaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli dodasz nerkowce na początku, rozpadną się i zamienią pesto w pastę. Jeśli wolisz bardziej chrupiące pesto lub nie masz robota kuchennego o dużej mocy, dodaj nerkowce na końcu i przetwarzaj aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Wariacja z pesto

Jak wspomniano powyżej, możesz użyć wegańskiego pesto w wielu potrawach. Pyszną wariacją jest wegańskie pesto. Wystarczy zastąpić liście bazylii świeżą pietruszką! Wegańskie pesto to świetny dodatek do ciepłych makaronów, pieczonych warzyw, omletów, zup itp. Może być również stosowane jako dip do krakersów lub chipsów. Aby przygotować szybką przekąskę, posmaruj kromki bagietki odrobiną wegańskiego pesto i piecz w temperaturze 200° przez kilka minut lub do momentu, gdy będą pieczywo będzie chrupiące. Wegańskie pesto to świetny sposób, aby wprowadzić do swojej diety więcej warzyw.

Sposoby użycia wegańskiego pesto

makaron z pesto

Ostatnio na blogu:

Przepis na zupę pomidorową z bazylią, którego nigdy nie zapomnisz

Kto nie kocha zupy pomidorowej z bazylią? Jest słodka, pikantna i po prostu mniam. Jest tak wiele sposobów

Rozwiń

Zupa brokułowa to świetny pomysł na obiad

Brokuły to zaskakująco wszechstronne warzywo o tak wielu potencjalnych zastosowaniach. Nie musi po prostu p

Rozwiń

Zdrowa sałatka z tofu i ananasem

Jeśli szukasz pełnowartościowej i zdrowej sałatki wegetariańskiej, to nie szukaj dalej. Ta wegańska sałatka

Rozwiń

Idealne ciasto piernikowe z orzechami

Piernik to pyszne ciasto, które smakuje niesamowicie o każdej porze roku. Istnieje wiele różnych sposobów n

Rozwiń

Mango i pistacje z sosem czekoladowym - porady

Dodatki do różnego rodzaju przekąsek są jak najbardziej mile widziane. Nie dość, że ubogacają nasze kubki s

Rozwiń