Czas na ciasteczka nie musi być doświadczeniem wywołującym poczucie winy! Zamiast tego możesz przygotować zdrowe, pyszne ciasteczka w domu, wprowadzając tylko kilka prostych zmian. Te imbirowo-cynamonowe ciasteczka są właśnie takie, jeśli chcesz się poczęstować, a jednocześnie zachować zdrowie. Smakują niemal grzesznie, ale są wykonane z pełnych składników i zawierają tylko 170 kalorii każdy!
Co jest takiego złego w zwykłych ciastkach?
Jest kilka różnych rzeczy, których możemy chcieć uniknąć podczas robienia zdrowych ciasteczek.
- Cukier – Po pierwsze i najważniejsze, chcemy unikać cukru, zwłaszcza cukru dodanego. Nawet naturalne cukry, jak te znajdujące się w owocach, najlepiej spożywać z umiarem. Ponieważ ciasteczka to pokarm dla smakoszy, powinniśmy traktować je jako takie – niech będą tak wyjątkowe i rzadkie, jak to tylko możliwe.
- Złe tłuszcze – Częściowo powodem, dla którego cukier jest dla nas tak szkodliwy jest to, że podnosi poziom cukru we krwi i wywołuje odpowiedź insulinową. Kiedy poziom insuliny wzrasta, lipidy (tłuszcze) są często przechowywane jako nadmiar kalorii w naszych ciałach, zamiast być metabolizowane na energię. Ciasteczka są często robione z dużą ilością masła lub margaryny, które są bogate w tłuszcze nasycone, oraz z dużą ilością cukru. Te rodzaje tłuszczów są dla nas szkodliwe, gdy spożywamy je w nadmiarze.
Dlaczego imbir i cynamon są zdrowe?
Imbir i cynamon to wspaniałe przyprawy z wielu różnych powodów. Obie mają potężne właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc w bólu stawów i zapaleniu stawów. Oba są również świetne do łagodzenia rozstroju żołądka i poprawy trawienia.
Oba są również bogate w antyoksydanty, które są związkami zwalczającymi stres oksydacyjny, a jednocześnie zmniejszającymi stan zapalny. Jest to szczególnie ważne w dzisiejszym świecie, gdzie wszyscy jesteśmy narażeni na tak wiele toksyn, zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych.
Jak zrobić te zdrowe imbirowo-cynamonowe ciasteczka
Zacznij od połączenia mąki, sody oczyszczonej, cynamonu i imbiru w misce. Za pomocą widelca lub noża do ciasta, wcinaj masło, aż powstanie krucha tekstura. Dodaj jajko, miód i ekstrakt waniliowy, mieszając aż do dokładnego połączenia. Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma kawałkami papieru pergaminowego i pokrój je na około 1,5-calowe kawałki.
Lukier:
Połącz cukier puder, masło i ekstrakt waniliowy w misce za pomocą elektrycznego miksera ręcznego lub miksera stojącego. Spróbuj i dostosuj do słodkości. Umieść pokrojone ciasteczka na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i polej je lukrem.
Więcej pomysłów na zdrowe przekąski!
Te imbirowo-cynamonowe ciasteczka to tylko jedna z opcji na zdrową przekąskę. Sprawdź niektóre z innych pomysłów!
- Prażone orzechy – Migdały, orzechy włoskie i nerkowce są wspaniałe do pieczenia z ziołami takimi jak rozmaryn, czosnek lub chili! Stanowią one wspaniałą, zdrową przekąskę, którą można jeść bez dodatków lub z dodatkiem miodu lub syropu klonowego.
- Pudding z nasion chia – Nasiona chia są świetnym źródłem błonnika, omega-3 i białka, a jednocześnie mają mało kalorii i cukru. Jest również bardzo łatwo zrobić zdrowy pudding z nasion chia w domu!
- Granola – Granola to świetna opcja, jeśli chcesz coś chrupiącego i słodkiego. Wystarczy uważać na składniki, ponieważ wiele komercyjnych typów zawiera dużo cukru lub nawet sztucznych słodzików.