Jak zrobić babeczki marchewkowe – przepis na Twój następny przysmak

Zespół Natura na Talerzu

5 grudnia, 2023

Kto nie kocha słodkiego poczęstunku! Szczególnie taki, który jest świeży, zdrowy i naturalny, bez konserwantów i sztucznych barwników. Babeczki marchewkowe to idealny sposób na urozmaicenie kolejnego przyjęcia herbacianego, ponieważ nie tylko świetnie wyglądają, ale jeszcze lepiej smakują. Są bardzo łatwe do zrobienia i nie zajmują prawie w ogóle czasu. Możesz je nawet zamrozić na później, jeśli nie masz czasu, aby je natychmiast zjeść. Mamy tak wiele wspaniałych przepisów na ciasto marchewkowe. Wszyscy uwielbiają klasyczną wersję z kruszonką imbirową, kremowym lukrem i dużą ilością posiekanych orzechów włoskich.

Czego potrzebujesz do zrobienia marchewkowych babeczek

Z pewnością jest oczywiste, czego potrzebujesz, aby zrobić babeczki marchewkowe. Chociaż wymieniliśmy niektóre składniki poniżej, wymienimy je również tutaj. Mamy nadzieję, że spodoba Ci się zrobienie tych mniamowatych babeczek, a jednocześnie będziesz cieszyć się zdrową przekąską lub deserem. Będziesz potrzebować następujących składników:

  • 1 filiżanka zwykłej mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki mleka odparowanego lub kokosowego
  • 1/2 filiżanki puree z dyni
  • 1/2 filiżanki brązowego cukru
  • 1/3 filiżanki oleju rzepakowego lub roślinnego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 duża marchew (około 160 gramów), starta

Przepis krok po kroku na marchewkowe babeczki

Przepis na te pyszne babeczki jest super prosty. Musisz rozgrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Wymieszaj suche składniki w misce, a następnie dodaj mokre składniki – ubijanie ich razem zapewni, że nie będzie grudek. Kiedy wszystko zostanie wymieszane, dodaj startą marchewkę i wymieszaj ponownie. Łyżka mieszanki do foremek na muffiny i piec przez 25-30 minut. Pozwól im trochę ostygnąć, a następnie polej kremowym lukrem, posiekanymi pekanami lub orzechami włoskimi.

CZYTAJ  Pięknie prosty przepis na wegański sos czekoladowy

Poniżej zamieściliśmy również kilka dodatkowych porad i wskazówek, więc czytaj dalej, jeśli chcesz dowiedzieć się więcej.

  • Postaraj się znaleźć organiczne marchewki, aby nie dodawać żadnych zbędnych pestycydów ani chemikaliów do swojego jedzenia.
  • Możesz upiec swoje babeczki w mini foremce do muffinek lub jednej zwykłej. Czasy pieczenia będą się różnić, ale na wszelki wypadek należy je pilnować.

Babeczki marchewkowe to idealny przysmak zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Są łatwe do wykonania i nie zawierają sztucznych barwników ani konserwantów. Są również świetnym sposobem na zapoznanie dzieci z jedzeniem warzyw, ponieważ najprawdopodobniej pomyślą, że jedzą pyszną kruchą babeczkę.

Polecane: