W każdej kuchni korzystamy na co dzień z patelni, która służy nam do przygotowywania różnorodnych dań. Wbrew pozorom jej wybór może być sporym wyzwaniem, zwłaszcza gdy chcemy postawić na zakup na długie lata! Jak znaleźć idealną patelnię? O czym pamiętać podczas zakupu?
Najpopularniejsze rodzaje patelni
Odpowiednio dobrana patelnia sprawi, że przygotowywanie posiłków stanie się prostsze i przyjemniejsze. Producenci oferują różnorodne materiały i rodzaje patelni, dzięki czemu każda pani domu może znaleźć to, czego potrzebuje. Najpopularniejsze są następujące propozycje:
- Patelnie stalowe – są trwałe i łatwe w utrzymaniu. Nadają się do duszenia, smażenia i gotowania różnorodnych potraw.
- Patelnie żeliwne – są solidne i dosyć ciężkie, dzięki czemu świetnie zatrzymują ciepło i je równomiernie rozprowadzają. Posłużą nam przykładowo do potraw wymagających długiego gotowania i do przyrządzania mięs w wysokich temperaturach.
- Patelnie aluminiowe – bardzo dobrze przewodzą ciepło i są niezwykle lekkie. Producenci w tym wypadku często stosują powłoki nieprzywierające, tak aby zapobiegać deformacjom materiału.
- Patelnie miedziane – odznaczają się najwyższą przewodnością cieplną, co przekłada się na szybkie i równomierne zmiany temperatur. Takie patelnie są doceniane przez profesjonalnych kucharzy i wymagają regularnego polerowania.
Wyróżnić można także patelnie grillowe i do naleśników, cechujące się łatwością obsługi. Te pierwsze dają możliwość zdrowego grillowania bez konieczności sięgania po zewnętrznego grilla, a te drugie zostały stworzone z myślą o łatwym obracaniu i wyjmowaniu cienkich naleśników.
Rozmiary patelni
Poza materiałami i rodzajami, trzeba mieć na uwadze także rozmiary patelni. Małe patelnie nadadzą się do smażenia niewielkich porcji jedzenia, np. jajek, omletów, małych naleśników. Średnie z kolei stanowią uniwersalne wyposażenie w każdej kuchni. Dzięki odpowiednim rozmiarom możemy z powodzeniem smażyć mięso, ryby i porcje warzyw, ciesząc się wygodą. Godne uwagi są także patelnie duże, o rozmiarach 30 cm i więcej – potrzebujemy ich podczas przygotowywania dań dla większej liczby osób. Pozwalają one na efektywne rozprowadzanie ciepła i równomierne gotowanie.
Pamiętajmy o tym, że rozmiar patelni może wpływać nie tylko na komfort, lecz także na efektywność energetyczną.
Co jeszcze ma znaczenie przy wyborze patelni?
Inne kwestie, których nie można pomijać podczas zakupu patelni, to typ kuchenki, częstotliwość użytkowania i preferencje kulinarne. Nie każda patelnia nadaje się do kuchenki indukcyjnej, dlatego najpierw sprawdźmy jej parametry i cechy. Jeśli planujemy często użytkowanie patelni, zainwestujmy w model o wysokiej jakości wykonania, odznaczający się wytrzymałością. Co ciekawe, rodzaj gotowanych potraw także może wpływać na wybór idealnej patelni! Przykładowo patelnie z powłoką nieprzywierającą sprawdzą się przy delikatnych potrawach, a patelnie żeliwne są nieocenione do potraw wymagających długiego gotowania na niewielkim ogniu.
Artykuł promocyjny.