Dlaczego warto jeść kaszki na śniadanie w każdym wieku?

Redakcja

3 stycznia, 2025

Kaszka uznawana jest za posiłek typowy dla wieku dziecięcego. Nic bardziej mylnego! Naturalna kaszka zbożowa w rzeczywistości jest odpowiednia dla wszystkich grup wiekowych. Mogą po nią sięgać nie tylko małe dzieci, lecz także rodzice. Dowiedz się, dlaczego warto wybierać kaszkę na śniadanie.

Zdrowa i odżywcza baza posiłku

Większość z nas o poranku jest przede wszystkim zabiegana. Zależy nam zazwyczaj na tym, by posiłek przygotować szybko, a jednocześnie, żeby każdy z domowników zjadł pożywny posiłek, który napędzi jego organizm do działania. Podstawą śniadania w wielu domach jest chleb. Ten wypiekany z białej mąki nie jest jednak najzdrowszy. To dodatki w postaci warzyw czy wędliny sprawiają, że kanapka staje się wartościowym posiłkiem. Zamiast tego warto postawić na zdrową i pożywną bazę. W tej roli sprawdzają się naturalne, pełnoziarniste kaszki. Są one źródłem białka, błonnika pokarmowego, zdrowych węglowodanów i tłuszczy, a także witamin oraz składników mineralnych.

Tradycyjne, ale proste w przygotowaniu

Obawiasz się, że przygotowanie tradycyjnej kaszki zbożowej jest pracochłonne? To popularne przekonanie na szczęście nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Prawdą jest, że kaszki instant można przygotować w dwie minuty. Te tradycyjne będą jednak gotowe w takim samym czasie! Są one zdecydowanie zdrowsze i zwyczajnie smaczniejsze od produktów instant. Ich struktura jest dużo bardziej satysfakcjonująca, dlatego też z przyjemnością jedzą je nawet dorośli. Tradycyjną kaszkę przed podaniem wystarczy połączyć z wodą, mlekiem lub napojem roślinnym, a następnie gotować przez dwie minuty.

Kaszki na słodko

W Twoim domu najczęściej jada się słodkie śniadanie? Kaszkę w słodkiej wersji wystarczy połączyć z ulubionymi owocami. Możesz wykorzystać w tym celu świeże owoce sezonowe. Jeżeli nie posiadasz akurat świeżych owocow w domu, dobrym i ciekawym rozwiązaniem będzie dodanie do kaszek owoców liofilizowanych. Sięgnij po liofilizowaną truskawkę, malinę, banana lub mango. Razem z dziećmi obserwuj, jak liofilizowany proszek rozpuszcza się w kaszce, zmieniając jej kolor i nadając jej owocowy smak. Aby urozmaicić smak kaszki, możesz dodać do niej ulubione orzechy, pasty z orzechów lub pestek czy ekspandowane zboża. Tak przygotowana kaszka będzie pyszna, wartościowa i piękna!

Kaszki wytrawne

Jeśli od słodkich śniadań zdecydowanie wolicie te wytrawne, nie musicie usuwać kaszek z porannego jadłospisu. Po prostu zamiast owoców dodajcie do nich warzywa. Świetnie sprawdzi się gotowana marchewka, dynia czy burak. I w tym przypadku dobrym pomysłem będzie wykorzystanie liofilizatów. Dodanie do kaszki liofilizowanej dyni sprawi, że zawartość miseczki zabarwi się na pomarańczowo. Liofilizowany szpinak „pokoloruje” kaszkę na zielono, a burak – na czerwono. Warto pamiętać, że liofilizowane owoce oraz warzywa mają zbliżowaną ilość witamin i składników mineralnych do świeżych warzyw.

Wartościowe dodatki

Chcesz jeszcze bardziej wzbogacić rodzinne śniadanie, by mieć pewność, że nikt nie wyjdzie z domu głodny? Do kaszek oprócz liofilizowanych owoców lub warzyw możesz dodawać też pasty orzechowe. Na początek wybierz pastę z prażonych nerkowców albo orzeszków arachidowych o 100% zawartości orzechów.

Artykuł gościnny.

Polecane: