Makaron bezglutenowy – zalety. Z czym go podawać?

Redakcja

27 lutego, 2024

Po makaron bezglutenowy zwykle sięgają osoby, które cenią go ze względu na walory smakowe lub chorzy z celiakią. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu, co sprawia, że coraz częściej gości w polskiej kuchni. Jakie są zalety makaronu bez glutenu? Czy tego typu produkt spożywczy jest zdrowy i może być jedzony przez każdego? Z czym serwować makaron bezglutenowy?

Kto zwykle je makaron bezglutenowy? Zalety

Makaron bezglutenowy to stały element diety osób z alergią na gluten oraz z celiakią – chorobą o podłożu autoimmunologicznym, która może powodować przewlekłą biegunkę, wzdęcia, mdłości, zaparcia i szereg innych dokuczliwych objawów. Dania na bazie makaronu bezglutenowego przyrządzają też po prostu miłośnicy tego produktu, którzy nie mają żadnych problemów z tolerancją białka występującego w pszenicy i jej odmianach. Makaron bezglutenowy ma delikatny smak i gotuje się szybciej, niż jego tradycyjny odpowiednik. Niekiedy więc kupują go osoby zabiegane, które chcą skrócić czas przygotowywania posiłków w kuchni do minimum. Po makaron bezglutenowy często sięgają też sportowcy i zwolennicy zdrowego stylu życia. Warto dodać, że produkty bez glutenu w składzie posiadają znak przekreślonego kłosa. Jeśli więc chcemy mieć pewność, że dany makaron nie zawiera glutenu, warto upewnić się, że ma tego typu symbol na opakowaniu. 

Czy makaron bezglutenowy jest drogi? 

Nie, można śmiało powiedzieć, że makaron bezglutenowy to produkt na każdą kieszeń, w wielu przypadkach nie odbiega ceną od zwykłego makaronu pszennego. Oczywiście są droższe i tańsze warianty. Tańszy jest np. makaron kukurydziany, a droższy ten produkowany z mąki gryczanej. Szeroki wybór rodzajów makaronu bez glutenu sprawia, że każdy konsument może znaleźć wariant odpowiadający jego budżetowi. 

Czy makaron bezglutenowy jest zdrowy?

Makaron bezglutenowy jest lepiej trawiony przez organizm od klasycznego makaronu pszennego, zwykle jest też mniej kaloryczny. Jaki jest najzdrowszy makaron bezglutenowy? W opinii dietetyków najwięcej korzyści dla zdrowia ma makaron gryczany, który pochodzi z mąki gryczanej. Ma charakterystyczny brązowy kolor i orzechowy nieco cierpki smak. Lekki i wyjątkowo delikatny w smaku jest np. makaron ryżowy. W 100 g ugotowanego produktu jest zaledwie 109 kcal, jest to więc dobry wybór dla osób dbających o linię. Zdrowym zamiennikiem makaronu pszennego jest też makaron bezglutenowy z ciecierzycy pochodzącej z certyfikowanych i ekologicznych upraw. Ma apetyczny pomarańczowy kolor, dzięki czemu świetnie urozmaici wygląd wielu potraw, wyróżniając się na stole. To także dobre źródło błonnika, żelaza i witamin. Warto dodać, że makaron bezglutenowy z cieciorki ma niski indeks glikemiczny, co jest dobrą informacją dla diabetyków.

 

Materiał promocyjny.

Pomysły na dania z makaronem bezglutenowym

Makaron bezglutenowy ryżowy tworzy idealny duet z różnego typu sałatkami orientalnymi. To także świetna baza dla wielu dań obiadowych kuchni azjatyckiej. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać go do domowej roboty rosołu. Z kolei makaron gryczany najlepiej smakuje z sosem pomidorowym, pieczarkami i serem żółtym lub pesto i startym parmezanem. Makaron kukurydziany warto wykorzystać do zapiekanki makaronowej z cukinią, papryką i kurczakiem. Szybki i prosty obiad dla całej rodziny można stworzyć, dodając do makaronu kukurydzianego szpinak, czosnek, sos śmietanowy oraz tuńczyka. Makaron bezglutenowy kukurydziany warto też użyć, przygotowując dania kuchni meksykańskiej. Można go połączyć np. z mięsem mielonym, papryką chili i czerwoną fasolą.

Polecane: