Musztarda to nie tylko dodatek do kanapek! To także uniwersalna przyprawa, którą można wykorzystać na tak wiele różnych sposobów. Smakuje dobrze prawie ze wszystkim i ma mnóstwo korzyści zdrowotnych. Nasiona gorczycy mają wysoką zawartość wapnia, żelaza i cynku, a także innych minerałów i witamin. Te małe cuda zawierają również właściwości przeciwzapalne, które pomagają złagodzić stres. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić najlepszą domową musztardę. Ta musztarda jest prosta w wykonaniu, ale ma bardzo złożony smak. Będziesz zaskoczony, jak łatwo jest uzyskać tego typu smaki z tak małej ilości składników. Czas przygotowania: 5 minut
Czego potrzebujesz, aby stworzyć najlepszą musztardę
Do tego przepisu potrzebna będzie mała garstka składników. Będziesz musiał zacząć od łyżeczki grubych nasion gorczycy, łyżeczki mielonej kurkumy i jednej łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki soli, łyżeczki czarnego pieprzu, małego kawałka wielkości kciuka świeżego korzenia imbiru i łyżki stołowej octu jabłkowego.
To niewielka ilość składników, które zrobią dużą różnicę podczas robienia twojej musztardy.
Instrukcje krok po kroku, aby zrobić domową musztardę
Możesz zrobić tę musztardę w kilku prostych krokach. Po pierwsze, wymieszaj nasiona grubej gorczycy, kurkumę i ostrą paprykę z octem, aż uzyskasz gęstą pastę. Przełóż tę pastę do miski, a następnie dodaj pozostałe składniki, w tym mielony czarny pieprz, sól, świeży imbir i zmielony czosnek. Wymieszaj wszystko razem, aż połączy się w gęstą pastę.
Przechowuj musztardę w szklanym słoiku i trzymaj ją w lodówce. Użyj tej musztardy do wszystkiego, od kanapek po hot-dogi. Możesz nawet użyć jej jako dipu do pieczonych ziemniaków. Ta musztarda może być przechowywana przez 3 miesiące.
Dlaczego jest to najlepszy przepis na musztardę
Jest to najlepszy przepis na musztardę ever, ponieważ jest to bardzo prosty przepis, który możesz wykonać w domu. Jest to również bardzo zdrowy przepis, który jest pełen minerałów i witamin. Możesz zrobić tę musztardę z zszywkami, które znajdziesz w większości kuchni, co czyni ją bardzo opłacalną, jak również.