Jak zrobić wegańskie pesto – prosty, zdrowy i pożywny przepis

Redakcja

10 grudnia, 2023

Pesto to niesamowita przyprawa o tak wielu zastosowaniach. Może być używany jako sos do sałatek, dip do krakersów lub chipsów, jako nadzienie do omletów, a nawet w zupie lub na wierzchu makaronu. Pesto jest super łatwe do zrobienia, a pokochasz świeży smak, który się z nim wiąże. Tradycyjne pesto zawiera parmezan, co sprawia, że jest poza granicami dla wegan. Istnieją jednak sposoby, aby zweganizować ten pyszny sos, który z pewnością stanie się jednym z Twoich ulubionych.

Czego potrzebujesz?

Wszystko czego potrzebujesz do tego przepisu na wegańskie pesto to robot kuchenny. Nie musisz moczyć nerkowców przed czasem, ale możesz, jeśli chcesz, aby ser był bielszy. Jeśli nie masz robota kuchennego, możesz zrobić pesto za pomocą blendera. Jednak konsystencja będzie inna i będziesz musiał dodać więcej wody (około jednej łyżki stołowej na raz), aby pomóc wymieszać wszystko. Garść świeżych liści bazylii (około 1/2 szklanki), 3 ząbki czosnku, 1/2 szklanki nerkowców, 1/2 szklanki oliwy z oliwek, sok z 1/2 cytryny, sól do smaku.

Porady dotyczące przygotowania idealnego wegańskiego pesto

Kluczem do zrobienia wegańskiego pesto, które świetnie smakuje i ma tak samo mocny smak jak tradycyjne pesto jest użycie dużej ilości bazylii, czosnku i orzechów. Upewnij się, że drobno posiekasz bazylię, czosnek i orzechy, aby wszystko było równomiernie rozprowadzone w sosie. Dodaj nerkowce na końcu i przetwarzaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli dodasz nerkowce na początku, rozpadną się i zamienią pesto w pastę. Jeśli wolisz bardziej chrupiące pesto lub nie masz robota kuchennego o dużej mocy, dodaj nerkowce na końcu i przetwarzaj aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Wariacja z pesto

Jak wspomniano powyżej, możesz użyć wegańskiego pesto w wielu potrawach. Pyszną wariacją jest wegańskie pesto. Wystarczy zastąpić liście bazylii świeżą pietruszką! Wegańskie pesto to świetny dodatek do ciepłych makaronów, pieczonych warzyw, omletów, zup itp. Może być również stosowane jako dip do krakersów lub chipsów. Aby przygotować szybką przekąskę, posmaruj kromki bagietki odrobiną wegańskiego pesto i piecz w temperaturze 200° przez kilka minut lub do momentu, gdy będą pieczywo będzie chrupiące. Wegańskie pesto to świetny sposób, aby wprowadzić do swojej diety więcej warzyw.

Sposoby użycia wegańskiego pesto

makaron z pesto
  • Dodaj go do dań z makaronu – Po prostu podrzuć makaron z pesto przed podaniem.
  • Użyj go jako sos do sałatek – Po prostu połącz pesto z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Możesz użyć wegańskiego majonezu zamiast oliwy z oliwek, aby było jeszcze zdrowsze.
  • Użyj go jako dipu do warzyw lub krakersów.
  • Posmaruj nim kanapkę lub wrapa.
  • Użyj go jako dipu do pieczonych ziemniaków.
  • Użyj go jako dodatku do pizzy.

Polecane: