Brokuły to zaskakująco wszechstronne warzywo o tak wielu potencjalnych zastosowaniach. Nie musi po prostu pojawić się z boku twojego głównego dania jako niezachęcająca kupka floretów. Zamiast tego, możesz wykorzystać brokuły na wiele sposobów, aby zainspirować swoje kubki smakowe i utrzymać zdrową dietę.
Dlaczego powinieneś jeść więcej brokułów?
Brokuły to pożywne i pyszne jedzenie, które powinno być spożywane częściej. Ten warzywniak jest niskokaloryczny, ale ma dużo składników odżywczych. Zawiera duże ilości witaminy K i C, błonnika i białka. Jest również dobrym źródłem żelaza, potasu i wapnia. Są to ważne składniki odżywcze, które utrzymują Cię w zdrowiu. Jedzenie większej ilości brokułów może pomóc w zapobieganiu niektórym chorobom. Może obniżyć ryzyko chorób serca, cukrzycy typu 2 i niektórych rodzajów raka. Jedzenie brokułów sprawi również, że będziesz wyglądać zdrowo, ponieważ zapobiega zmarszczkom i sprawia, że Twoja skóra nabiera blasku. Jest to bogata w składniki odżywcze zdrowa żywność, którą należy jeść regularnie.
Korzyści z jedzenia większej ilości brokułów
- Chroni przed rakiem – brokuły zawierają związki, o których sądzi się, że pomagają zapobiegać rakowi.
- Pomaga zapobiegać chorobom serca – brokuły są bogatym źródłem witaminy K, która jest niezbędna do regulacji krzepnięcia krwi i utrzymania zdrowego serca.
- Pomaga zapobiegać cukrzycy – brokuły zawierają dużą ilość rozpuszczalnego błonnika, który może pomóc Ci obniżyć poziom cholesterolu i kontrolować poziom cukru we krwi.
- Pomaga zapobiegać zapaleniu kości i stawów – brokuły są bogatym źródłem witaminy C, która jest niezbędna do utrzymania zdrowych stawów.
- Chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej – brokuły są dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny. Te składniki odżywcze zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej i mogą również pomóc w zapobieganiu niektórym rodzajom raka.
Jak zrobić zupę brokułową?
Zupa brokułowa to lekkie, a zarazem sycące danie. Doskonale nadaje się na zimny jesienny dzień lub gdy szukasz lżejszego posiłku. Jest pełna smaku i pozostawi cię w poczuciu zadowolenia. Ten przepis ma tylko niewielką ilość kalorii i jest wegetariański. Ja także robi wielkiego startera lub przystawkę jeżeli ty słuzyć gości lub właśnie chcesz coś lekkiego dostawać twój dzień daleko dobry początek. Możesz podać zupę brokułową z kromką chleba lub małą sałatką, aby uzupełnić swój posiłek. Ta zupa jest łatwa do wykonania i zajmie Ci tylko kilka minut. Po prostu dodaj wszystkie składniki w dużym garnku i doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut lub aż brokuły osiągną pożądaną konsystencję.
Wariacje na temat tego przepisu
Możesz dodać do zupy fasolę sojową lub edamame. Po prostu dodaj je po dodaniu brokułów i gotuj, aż będą miękkie. Inną łatwą odmianą jest dodanie sera cheddar. Dodaj garść sera cheddar, gdy zupa jest już gotowa i pozwól mu się rozpuścić w zupie. Jest to prosty sposób na dodanie smaku do zupy.