Jak zrobić warzywny wrap: nowy pomysł na lunch

Zespół Natura na Talerzu

5 grudnia, 2023

Zastanawiasz się nad nową opcją na lunch? Wielu z nas ma trudności z jedzeniem wystarczającej ilości warzyw w domu, a co dopiero z pakowaniem ich do pracy. Jednakże, pakowanie własnego posiłku nie oznacza, że musisz poświęcić smak. W rzeczywistości, robiąc własne wrapy zamiast kupowanych w sklepie, możesz również zaoszczędzić pieniądze i ograniczyć niepotrzebne konserwanty i dodatki. Nie wspominając o nieskończonej ilości kombinacji zdrowych składników, których możesz użyć! W tym wpisie podamy kilka pomysłów na sycące, zdrowe wrapy, które będą zdrową alternatywą dla gotowych wersji, które obecnie preferujesz.

Co jest takiego wspaniałego w robieniu własnego lunchu?

Pakowana żywność często ma więcej sodu i mniej błonnika niż domowe wersje. I możesz nie być świadoma, co jest w tych produktach, ani ile ich zjadasz. Możesz nawet jeść produkty, które mogą powodować problemy trawienne. Dodatkowo, niektóre firmy sprzedające gotowe produkty nie zawsze są świadome alergii. Ważne jest, aby wiedzieć, co znajduje się w Twoim lunchu, a nie możesz tego wiedzieć, jeśli jesz żywność, której nie robisz sam.

Wybierz najlepsze składniki

Jeśli kiedykolwiek sprawdziłeś fakty żywieniowe na kanapce z fast-foodu, wiesz, że to nie jest zdrowa żywność.

W przypadku wrapów masz większą kontrolę nad zawartością tłuszczu i sodu oraz możesz użyć bardziej odżywczych składników, które są mniej przetworzone. Niektóre zdrowe składniki, które możesz włączyć do swoich wrapów to warzywa, fasola, pełne ziarna i awokado.

Warzywa: Każdy rodzaj warzyw może być użyty w owijce. Chociaż możesz myśleć, że sałata jest jedyną opcją, istnieje wiele innych, które są równie smaczne, ale mają więcej składników odżywczych. Niektóre przykłady obejmują zieloną lub czerwoną sałatę liściastą, kapustę (czerwoną lub zieloną), jarmuż i szpinak. Jeśli nie lubisz jednego z nich, nie wahaj się spróbować innych, których wcześniej nie próbowałeś.

CZYTAJ  Jak zrobić makaron z cukinii - prosty przepis

Jeśli chcesz czegoś o nieco większym smaku, rozważ posiekaną paprykę, ogórki, pomidora lub nawet kiełki. Możesz też dodać zioła, nasiona, oliwki, a nawet pokruszony lub starty ser. Możesz nawet mieszać i łączyć składniki, aby stworzyć własne, niepowtarzalne kombinacje smakowe.

Fasola ma dużo błonnika i białka (znacznie więcej niż mięso), a do tego ma niską zawartość tłuszczu. Niektóre rodzaje fasoli są nawet uważane za tzw. superfood, ponieważ są tak odżywcze. Są idealne dla wegan i wegetarian, ponieważ dostarczają białka i żelaza.

3 zdrowe składniki na pyszne wrapy

  1. Warzywa są niskokaloryczne, ale wysokie w błonnik i witaminy. Możesz uzyskać jeszcze więcej witamin i minerałów z warzyw, jeśli włączysz je do swojej diety na różne sposoby (tj. na surowo, na parze lub gotowane). Możesz również spróbować mieszać warzywa, których używasz.
  2. Pełne ziarna: Niektóre przykłady obejmują brązowy ryż, quinoa i owies. Jeśli nie lubisz smaku tych ziaren, możesz dodać je do zup lub gulaszu. Jeśli nie lubisz tych pomysłów, możesz nawet użyć ich w wypiekach i deserach.
  3. Awokado zawiera zdrowe tłuszcze, które są dobre dla Ciebie. Ma również dużo błonnika, a nawet trochę białka. I idzie dobrze z wielu różnych składników i smaków.

Wrapy z warzywami

Jeśli szukasz, aby dodać więcej warzyw do swojej diety, możesz użyć ich jako podstawy swojego wrapa. Możesz wybrać sałatę, szpinak, a nawet kapustę. Możesz również dodać inne warzywa, takie jak papryka, ogórek, pomidor, kiełki lub marchew. Jeśli chcesz dodać więcej smaku do swojego wrapu, możesz dodać starty lub pokruszony ser, posiekane zioła, a nawet nasiona takie jak sezam lub słonecznik. Możesz nawet dodać awokado lub masło migdałowe, aby uzyskać dodatkowe składniki odżywcze.

Polecane: