Kuchnia hiszpańska to absolutne wyżyny popisów kulinarnych, o czym przekonuje się każdy, kto obiera ten kierunek w sezonie urlopowym bądź stołuje się w hiszpańskich restauracjach w Warszawie. Doskonała oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, pełne smaku warzywa oraz świeże ryby to gotowy przepis na niezapomnianą ucztę. Kuchnia tego słonecznego kraju na południu Europy nie jest jednak jednorodna – większość potraw przynależy do konkretnych regionów. Obszarem, który pod względem gastronomicznym wiedzie prym, jest Kraj Basków – oto wybrane specjały serwowane w San Sebastián czy Bilbao.
Pintxos
Jednym ze znaków rozpoznawczych baskijskiej kuchni są pintxos. Cała Hiszpania słynie z tapas – niewielkich przekąsek serwowanych w parze z małą szklanką piwa lub lampką wina. Baskowie przygotowują oryginalne tapas, które w tym zakątku Półwyspu Iberyjskiego określa się właśnie mianem pintxos. Nazwa jest nierozerwalnie związana z prezentacją przekąski, bo pintxo to po baskijsku kolec lub szpadka, którą przebija się po kolei wszystkie składniki, np. kawałek lokalnego sera, owoców morza lub warzyw, aż do kromeczki pieczywa stanowiącej podstawę przekąski. Pintxos dotarły też do naszej stolicy – jeśli bowiem chodzi o restauracje hiszpańskie Warszawa skrywa również tę, która specjalizuje się właśnie w kuchni baskijskiej. Autentyczne pintxos to gotowa recepta na udany wieczór ze znajomymi!
Bacalao al pil pil
Specjalnością baskijskiej kuchni są także ryby i owoce morza, co odzwierciedlają regionalne potrawy. Jednym z najpopularniejszych w tej części Hiszpanii dań jest bacalao al pil pil. Pod tą intrygującą nazwą kryje się dorsz w oliwie z oliwek. Według tradycyjnych przepisów potrawa składa się jedynie z czterech składników – poza dorszem i oliwą są to: czosnek oraz ostre papryczki. Istnieje wiele teorii dotyczących genezy oryginalnej nazwy dania. Niektórzy uważają, że pil pil jest onomatopeją, naśladującą dźwięk wydawany przez sos w trakcie gotowania. Inna hipoteza zakłada natomiast, iż nazwa nawiązuje do wykorzystywanych w przepisie papryczek piri-piri.
Marmitako
Jeśli od dorsza wolisz tuńczyka, być może zainteresuje Cię nietuzinkowa potrawa zwana marmitako. To rozgrzewająca zupa, która oprócz tuńczyka składa się również z ziemniaków, cebuli oraz papryki. Autorstwo oryginalnej receptury przypisuje się baskijskim rybakom, którzy przygotowywali zupę na pokładzie kutrów w czasie połowów.
Desery: sernik baskijski i goxua
Będąc w restauracji serwującej kuchnię Kraju Basków, nie warto liczyć kalorii, bo wizytówką tego regionu są też wyśmienite desery. Tym najbardziej rozpoznawalnym jest wywodzący się z San Sebastián sernik o charakterystycznie spieczonych brzegach. Wypiek ten podbił serca smakoszy na całym świecie głównie za sprawą nadzwyczaj lekkiej konsystencji będącej zasługą delikatnego białego sera. Nieco mniej znanym, ale równie doskonałym deserem baskijskim jest pochodzący z miasta Vitoria-Gasteiz goxua, czyli przekładaniec o warstwach stworzonych z biszkoptu oraz kremu na bazie słodkiej śmietany.
Materiał sponsorowany.