Każdy miłośnik gotowania wie, jak ważne w kuchni są odpowiednio dobrane przyprawy. To głównie dzięki nim przygotowywane dania nabierają wyrazistości i smaku. Najlepiej w roli przypraw sprawdzają się świeże zioła. Jak zagwarantować sobie do nich dostęp niezależnie od pory roku i tego, czy posiadamy przydomowy ogródek?
Zioła do uprawy w domu
Idealnym rozwiązaniem jest zagospodarowanie kawałka kuchennego parapetu na uprawę ziół w doniczkach . Dzięki temu będziemy mieć pod ręką dowolne zioła przez cały rok. Jakie zioła możemy hodować w domowym zaciszu? Przede wszystkim są to bazylia i oregano, które są niezbędne do przygotowania włoskich potraw, pietruszka naciowa i kminek często wykorzystywane w polskiej kuchni, ale również mięta i melisa, które sprawdzą się idealnie do zaparzania i picia. Takie świeże rośliny zapewnią nam nie tylko doskonały smak potraw, ale również piękny zapach w kuchni. Umieszczone na kuchennym parapecie stanowią również dopełnienie wystroju pomieszczenia. A do tego są przede wszystkim ekologiczne.
Jakie nasiona wybrać?
Możemy oczywiście zakupić gotowe rośliny w doniczkach, ale lepszy, a przede wszystkim długotrwały efekt zapewni nam ich zasianie i samodzielne wyhodowanie. Wówczas będziemy mieli gwarancję, że rośliny będą dobrej jakości. Jeśli dopiero zaczynamy swoją przygodę z sadzeniem roślin, idealnie sprawdzą się nasiona otoczkowe, które dostępne są m.in. tutaj: https://plantet.pl/nasiona-otoczkowane. Są to nasiona odporne na uszkodzenia i stosunkowo wytrwałe, dzięki czemu mamy gwarancję, że nasze zioła wykiełkują. Z takich nasion łatwiej jest wyhodować rośliny doniczkowe, które urozmaicą naszą kuchnię zarówno wizualnie, jak i smakowo . Jeśli nie mamy doświadczenia w uprawianiu roślin, czy ziół, to powinniśmy wybrać nasiona otoczkowane właśnie.
Kiełki jako dodatek do dań
Obecnie możemy zauważyć, że rośnie zainteresowanie zdrową i ekologiczną żywnością. Dlatego na popularności zyskują kiełki, które są doskonałą alternatywą dla suplementów diety. Dzieje się tak za sprawą tego, że są one źródłem wielu witamin i minerałów, a dodatkowo są bogate w antyoksydanty. Jeśli chcemy w naturalny sposób wzbogacić swoją dietę w substancje pozytywnie wpływające na nasze zdrowie, warto zasadzić w doniczkach właśnie kiełki. Takie świeże możemy dodać nie tylko do sałatki, czy zupy, ale również na kanapkę. Przed zakupem nasion warto upewnić się, czy kupujemy nasiona do kiełkowania, czy do uprawy. Tutaj https://plantet.pl/na-kielki-mikrolistki-mlode-listki podejrzymy, jakie nasiona do kiełkowania możemy zasadzić w kuchennych doniczkach. Kiełki są o wiele łatwiejsze w wyhodowaniu, niż standardowe zioła, dlatego idealnie sprawdzą się dla początkujących ogrodników. Warto wspomnieć, żeby cieszyć się kiełkami niekiedy nie potrzebujemy nawet doniczek. Wystarczy płytki pojemnik, lub słoik, na którego dnie umieścimy np. watę nasączoną wodą. Na tym umieszczamy nasiona do kiełkowania i codziennie pilnujemy, aby te nasiona przepłukać.
Ziołowe doniczki
Jeśli szukamy nasion roślin, które wyrosną w doniczkach na kuchennym parapecie, warto zajrzeć na stronę internetowego sklepu z nasionami https://plantet.pl/nasiona/397,bio. Znajdziemy tam nasiona roślin, którymi cieszyć się możemy przez cały rok, m.in.:
- rukoli – idealnej do sałatek, czy jako dodatek do pizzy,
- melisy – której liście możemy zaparzyć lub dodać do herbaty,
- bazylii – niezbędnej do dań kuchni włoskiej,
- pietruszki naciowej – która nada wyrazistego smaku potrawom polskim oraz je ozdobi,
- tymianku – aromatycznej i wyrazistej przyprawy do mięs,
- szczypiorku – którego na co dzień użyć możemy do kanapek, czy sałatek.
Nasiona dobrej jakości i ogromny wybór roślin, jakie można z nich wyhodować w jednym miejscu to duże ułatwienie. Przed ich zakupem musimy jedynie upewnić się, czy dana roślina jest przystosowana do wzrostu w doniczce. Parapet przyozdobiony takimi ziołami przynosi podwójne korzyści: mamy świeże zioła na wyciągnięcie ręki o każdej porze roku, a przy tym element dekoracyjny w kuchni. A dodatkowo – przyjemny aromat ziół.
Artykuł partnera.