Podkłady pod tort powinny znaleźć się na wyposażeniu każdego punktu oferującego tego typu wypieki. Ich dobór jest bardzo ważny nie tylko pod względem estetyki, ale także bezpieczeństwa w trakcie przenoszenia umieszczonych w nich produktów. Wyobrażasz sobie, jak trudno jest wyciągnąć i bezpiecznie ułożyć na paterze ciasto bez podkładu? Nie warto ryzykować! Przeczytaj artykuł, w którym omawiamy podkłady pod tort. Wybierz akcesoria, które zabezpieczą Twoje wypieki.
Jaką funkcję spełniają podkłady pod tort?
Podkładki pod tort mają utrzymywać ciasto i zastępować na przykład paterę, dlatego cechują się odpowiednią sztywnością i grubością. To idealne rozwiązanie przede wszystkim na czas transportu. Gotowy tort możesz umieścić na podkładzie, a następnie włożyć do pudełka.
Bez podkładu prawdopodobieństwo uszkodzenia wypieku jest bardzo duże. Podkład pod tort minimalizuje to ryzyko i pomaga zachować ciasto w pierwotnej formie. Ponadto poprawia estetykę i sposób prezentacji wypieku na przykład na wystawie sklepowej. Podkłady pod tort można także wykorzystać do oddzielenia poszczególnych warstw w przypadku tortów piętrowych. To dodatkowo zwiększa stabilność wypieku i ułatwia jego późniejsze krojenie na porcje.
Co ważne, podkład pod tort bardzo często wykonany jest z wysokiej jakości tektury, która jest bezpieczna dla zdrowia. Nie wchodzi w reakcję ze składnikami ciasta, dzięki czemu nie przenikają do nich żadne niebezpieczne dla Ciebie czy Twoich bliskich substancje. Szukasz dobrej jakości produktów? Zwróć uwagę, czy podkłady pod tort mają certyfikaty pozwalające na kontakt z żywnością.
Jakie są rodzaje podkładów pod tort?
Podkładki pod tort dostępne w sprzedaży różnią się nie tylko średnicą, ale także materiałem, z którego zostały wykonane. Do najpopularniejszych wariantów dostępne obecnie na rynku zaliczyć można:
- cienkie podkładki
Jednostronnie lub dwustronnie laminowane podkłady o grubości ok. 1 mm. Idealne pod ciasta o dużej stabilności jak wafle czy brownie. Dobrze sprawdzą się jako forma zabezpieczenia w czasie transportu kawałków tortu, monoporcji czy donutów.
- podkłady tekturowe
Mają grubość ok. 3 mm i świetnie sprawdzają się jako przekładki pomiędzy piętrami. Dwustronne laminowanie powierzchni chroni przed chłonięciem wilgoci. Takie podkłady pod tort mogą występować w sprzedaży także z otworem pośrodku. To doskonały wybór do piętrowych wypieków z centralnym wspornikiem przebiegającym przez wszystkie poziomy.
- sztywne podkłady tekturowe
Mają grubość ok. 1 cm. Świetnie sprawdzają się jako podkładki pod tort do przenoszenia ciasta, ponieważ nie wyginają się pod ciężarem wypieku. Będą dobrym wyborem w przypadku jednopoziomowych tortów biszkoptowych oraz niewielkich dwupoziomowych.
- styrodurowe podkłady pod tort
Podkładki pod tort wykonane z materiału przypominającego styropian, ale o dużo większej gęstości. Są lekkie, dość grube, a przy tym bardzo wytrzymałe. Jednocześnie podkładki styrodurowe są łatwe w czyszczeniu i nadają się do wielokrotnego użytku.
Niektóre podkładki pod tort dodatkowo mają specjalną powłokę, która zapobiega przesuwaniu się wypieku. Dzięki niej podkładka również nie nasiąka kremem z ciasta, dlatego po odpowiednim oczyszczeniu może nadawać się do ponownego wykorzystania.
Jak wybrać podkład pod tort?
Wybierając podkłady pod tort, powinieneś uwzględnić kilka czynników. Najważniejsze z nich to:
- ciężar tortu
Tort na kilka lub kilkanaście porcji jest przeważnie na tyle lekki, że możesz go przenieść na otwartej dłoni. Dokładnie tak, jak kelner tacę. W tym przypadku podkład pod tort może być tylko kilka centymetrów szerszy niż ciasto. Większe wypieki, na przykład na 20-30 porcji, mogą ważyć nawet kilka kilogramów. Podkład pod tort musi być zatem odpowiednio szerszy, aby można go było komfortowo chwycić obiema rękami.
- forma wypieku
Do tortu z dekoracjami, które wystają poza jego bryłę, warto wybrać podkład kilka centymetrów szerszy od wypieku. Dzięki temu bez trudu chwycisz ciasto i bezpiecznie schowasz je do kartonu lub postawisz na stół. Jeżeli część dekoracji jest umieszczona na podkładzie, to należy wybrać taki rozmiar, aby żaden z elementów tortu nie wystawał poza jego obręb.
- wysokość tortu
Podkłady pod tort piętrowy powinny być na tyle szerokie, aby mogły je chwycić na przykład dwie osoby. Przeważnie średnica podkładu jest w takiej sytuacji większa nawet o 20 cm od wymiaru dolnego piętra.
Podkłady pod tort umożliwiają bezpieczne przenoszenie wypieków, ale i pozwalają na ich piękną prezentację. Uwzględniając powyższe informacje, bez trudu dobierzesz podkładki dopasowane do specyfiki danego tortu. Powodzenia!
Artykuł sponsorowany.