Nie każde danie w restauracji czy innym lokalu musi być podawane na standardowym talerzu. Niektóre potrawy, ale też przekąski doskonale prezentują się na deskach do serwowania. W gastronomii takie rozwiązania są powszechnie stosowane, ze względu tak na wygodę podawania, jak i estetykę. Jakiego typu deski do serwowania znaleźć można w sprzedaży?
Co można podawać na deskach do serwowania?
Nie każda potrawa nadaje się do podawania na specjalnej desce do serwowania. W lokalach gastronomicznych takie akcesoria są wykorzystywane, przede wszystkim, do eleganckiego układania i podawania różnego rodzaju przekąsek – począwszy od przystawek czy tak zwanych starterów, po rozbudowane i zapewniające duży wybór składników deski serów i wędlin. Deska do serwowania może być ponadto wykorzystana do podawania pieczywa, również na ciepło (grzanki czosnkowe, tosty). Deski do serwowania, oczywiście odpowiednio do tego przystosowane, mogą posłużyć również do podawania gościom mięs – głównie takich, jak steki. Z tego rodzaju prezentacją dań mięsnych można spotkać się w lokalach typu karczmy, gdzie często stawia się na rustykalną estetykę. W coraz chętniej otwieranych w dzisiejszych czasach burgerowniach i podobnych lokalach na takich deskach podawane są burgery, porcje frytek oraz inne dania fast-foodowe (chociaż z fast-foodem mają tak naprawdę niewiele wspólnego).
Jakie deski do serwowania dostępne są w sprzedaży?
Wybór desek do serwowania przekąsek czy mięs jest naprawdę ogromny, co oznacza, że prowadząc własny lokal gastronomiczny możesz bez większego trudu znaleźć modele odpowiadające Twoim oczekiwaniom. Dużym zainteresowaniem cieszą się niezwykle oryginalne, a do tego ekologiczne i naturalne deski wykonane z wyciętych, odpowiednio wyszlifowanych plastrów surowego drewna. Zachowuje się w ich przypadku nawet warstwę zewnętrzną kory, co dodaje takim akcesoriom wyjątkowej urody. Takie wyposażenie można wykorzystać jako deski do serów i wędlin lub też używać ich w formie tacy czy podstawki pod potrawy podawane w naczyniach ceramicznych. Drewniane deski do serwowania to z kolei bardziej uniwersalne akcesoria, które są produkowane w wielu kształtach i rozmiarach, jak i z różnych gatunków drewna (na przykład oliwnego). Wśród drewnianych desek również rozróżnić można kilka rodzajów, w tym deski z rączką, szczególnie ułatwiającą podawanie gorących półmisków czy też drewniane deski do serwowania sushi, charakteryzujące się prostą, minimalistyczną estetyką. Deski do serwowania ze sklepu Technica mogą być również przeznaczone do podawania karafek z alkoholem czy też przyjmować oryginalną formę – na przykład zminiaturyzowanych palet przemysłowych, które, dzięki takiej konstrukcji, pasują do lokali gastronomicznych o wystroju industrialnym.
Dodatkowe akcesoria do desek do serwowania
Obok klasycznych desek do serwowania, które mogą mieć oczywiście różne przeznaczenie, w gastronomii korzysta się również z szeregu dodatkowych akcesoriów. W przypadku podawania potraw na gorących półmiskach czy też na patelni (szakszuka, pieczone mięso) konieczne jest odpowiednie izolowanie gorącego dna naczynia tak, by nie uszkodziło obrusów czy blatów stolików restauracyjnych. Do tego celu wykorzystywane są często korkowe podkładki, które zachowują dużą odporność na działanie wysokiej temperatury. Wśród innych akcesoriów związanych z deskami do serowania wymienić można również specjalne noże do bloków sera wraz z pasującymi do nich pokrywami.
Artykuł promocyjny.